Ποια η νέα ταυτότητα με την οποία το ελληνικό μάρμαρο βγαίνει στις διεθνείς αγορές

Ποια η νέα ταυτότητα με την οποία το ελληνικό μάρμαρο βγαίνει στις διεθνείς αγορές
White marble quarry in Kavala region, Greece on March 31 2020. The marble is cut with an open-pit industry method of rock extraction. The region of Kavala, from Zarkadia to Kechrokampos and Thasos island are famous since ancient times for the finest quality of the white marble from the local mines and ore. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP
Enterprise Greece και Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. ενώνουν δυνάμεις για την προώθηση του Π.Ο.Π. προϊόντος.

*Αποστολή Καβάλα

Την ενιαία στρατηγική ταυτότητα για την προώθηση του ελληνικού μαρμάρου με σλόγκαν “Greek Marble,Then.Now.Forever” παρουσίασαν από κοινού η Enterprise Greece και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ) σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα.

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, η δυναμική του ελληνικού μαρμάρου και ο αντίκτυπος που έχει στο εξωτερικό υπογραμμίζονται από το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές τα τελευταία χρόνια αυξάνονται σε αξία και σε όγκο, ενώ παρατηρείται ταυτόχρονη επέκταση σε νέες αγορές.

«Ως Enterprise Greece κάναμε στοχευμένες δράσεις, δημιουργήσαμε τα κατάλληλα εργαλεία και διαμορφώσαμε το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα βάσει των διεθνών εξελίξεων. Βασικός μας στόχος παραμένει η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάδειξη της εγχώριας οικονομίας και η ενίσχυση της εξωστρέφειας».

Στην καθιέρωση μιας ενιαίας ταυτότητας για το μάρμαρο και ενός ισχυρού brand name παγκοσμίως αναφέρθηκε η Πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ., Ιουλία Χαϊδά, τονίζοντας πως η εποχή επιτάσσει την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων. Διευκρίνισε πως από τα συνολικά 208 λατομεία μαρμάρου, τα 149 βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας – Θράκης, στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις τοπικές οικονομίες.

«Πρόκειται για μια καθαρά εξωστρεφή βιομηχανία. Η Ελλάδα κατέχει την 5η θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές μαρμάρου και τη 2η στην Ευρώπη. Για κάθε ένα ευρώ το πολλαπλασιαστικό όφελος είναι 2,19 ευρώ. Ο κλάδος μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, σύγχρονες εγκαταστάσεις με τεχνολογία αιχμής και η συνέργεια με την Enterprise Greece επιβεβαιώνει ότι ξεκινά και επισήμως ένα σημαντικό κεφάλαιο που ανοίγει νέους ορίζοντες για το ελληνικό μάρμαρο».

Η κα Χαϊδά υπενθύμισε πως το ελληνικό μάρμαρο αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και εκτίμησε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 12% στα ογκομάρμαρα τη διετία 2023 – 2025, δίνοντας μια ανάσα στην ελληνική μαρμαροβιομηχανία που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα μέσα στην πανδημία από το κλείσιμο της κινεζικής αγοράς που αποτελεί και τον μεγαλύτερο πελάτη.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις του κλάδου από τα 320 εκατ. ευρώ το 2016, αναρριχήθηκαν στα 514 εκατ. το 2018, για να πέσουν το 2022 στα 300 εκατ. ευρώ λόγω του συνεχιζόμενου lockdown στην Κίνα.

«Αυτή τη στιγμή Ιταλία και Τουρκία κινούνται ανοδικά, ενώ η Ελλάδα καταγράφει μεγαλύτερες απώλειες. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι και δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος» κατέληξε.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Μέλος Δ.Σ. της Enterprise Greece, Μπέτυ Αλεξανδρόπουλου, η οποία εστίασε στο όραμα που έχει χτιστεί από κοινού με τον Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. το οποίο θα επιφέρει μεγαλύτερα, όπως είπε, οφέλη στην τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

«ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Σιγκαπούρη και Νότιος Κορέα είναι αγορές στις οποίες θα ρίξουμε ειδικό βάρος τα επόμενα χρόνια. Μέσα από το τρίπτυχο “Greek marble Then.Now.Forever.” θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ταυτότητα που να είναι συνεπής με το υλικό, την ταυτότητα και το βάρος του ελληνικού μαρμάρου που αντικατοπτρίζει το 2% των ελληνικών εξαγωγών, αποτελεί το 0,33% του ΑΕΠ και η αξία του ανέρχεται σε 1,7 δις ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: