Ποιες χώρες της ΕΕ παράγουν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά; – Η Ελλάδα δεύτερη στα ροδάκινα

Ποιες χώρες της ΕΕ παράγουν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά; – Η Ελλάδα δεύτερη στα ροδάκινα
Ένας άντρας γεμίζει καφάσια με ροδάκινα κατά τη διάρκεια διανομής σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στο δημαρχείο Παλλήνης, μετά τον αποκλεισμό που προκλήθηκε στα ελληνικά προϊόντα λόγω του ρωσικού εμπάργκο, Παλλήνη Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για το 2022 3 χώρες αντιπροσώπευαν πάνω από το 90% της παραγωγής ροδάκινων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει ένα ευρύ φάσμα φρέσκων λαχανικών και φρούτων. Το 2022 καλλιεργήθηκαν φρέσκα λαχανικά σε 2 εκατομμύρια εκτάρια γης σε ολόκληρη την ΕΕ, από τα οποία συγκομίστηκαν 59,8 εκατομμύρια τόνοι καλλιεργειών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, τα τρία πιο συχνά καλλιεργούμενα νωπά λαχανικά – σε όρους ποσότητας – ήταν οι ντομάτες (15,4 εκατομμύρια τόνοι συγκομισθείσας παραγωγής), τα κρεμμύδια (6,2 εκατομμύρια τόνοι) και τα καρότα (4,4 εκατομμύρια τόνοι).

Το 2022, η ΕΕ παρήγαγε 14,7 εκατομμύρια τόνους πυρηνόκαρπων φρούτων (12,6 εκατομμύρια τόνους μήλων και 2,1 εκατομμύρια τόνους αχλαδιών), 10,5 εκατομμύρια τόνους εσπεριδοειδών, 6,3 εκατομμύρια τόνους πυρηνόκαρπων φρούτων (όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια και δαμάσκηνα), 2,6 εκατομμύρια τόνους υποτροπικών και τροπικών φρούτων (όπως σύκα, ακτινίδια, αβοκάντο και μπανάνες), 1,1 εκατομμύρια τόνους ξηρών καρπών και 0,7 εκατομμύρια τόνους μούρων.

Η παραγωγή ορισμένων νωπών λαχανικών επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα, η Ιταλία αντιπροσώπευε το 40% της συγκομιδής ντομάτας στην ΕΕ το 2022, ακολουθούμενη από την Ισπανία (24%) και την Πορτογαλία (9%)

Η Ολλανδία ήταν ο κορυφαίος παραγωγός κρεμμυδιών, με σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των συγκομιζόμενων κρεμμυδιών της ΕΕ, μπροστά από την Ισπανία (20%) και τη Γαλλία (12%). Κορυφαίοι παραγωγοί καρότων ήταν η Γερμανία (18% του συνόλου της ΕΕ), η Γαλλία (15%) και η Πολωνία (14%).

Η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Γαλλία ήταν οι κύριοι παραγωγοί φρούτων, μούρων και ξηρών καρπών (εκτός των εσπεριδοειδών, των σταφυλιών και των φραουλών) στην ΕΕ, αν και για ορισμένα συγκεκριμένα φρούτα, άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν επίσης βασικοί παραγωγοί.

Οι κύριοι παραγωγοί μήλων στην ΕΕ το 2022 ήταν η Πολωνία (34%), η Ιταλία (18%) και η Γαλλία (14%).

Όσον αφορά τα ροδάκινα, 3 χώρες αντιπροσώπευαν πάνω από το 90% της παραγωγής ροδάκινων: Ιταλία (34%), Ελλάδα (33%) και Ισπανία (24%), αφήνοντας τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να συνεισφέρουν μόλις 9%.

Η Ιταλία (25%), η Ολλανδία (17%) και το Βέλγιο (17%) ήταν οι κύριοι παραγωγοί αχλαδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: