Ποιο είναι το app ανταλλαγής μηνυμάτων που κλείνει επειδή το 95% των χρηστών ήταν…ψεύτικοι

Ποιο είναι το app ανταλλαγής μηνυμάτων που κλείνει επειδή το 95% των χρηστών ήταν…ψεύτικοι
Photo: pixabay.com
Η εταιρεία συγκέντρωσε 200 εκατ. δολάρια από τη SoftBank πέρυσι.

Πριν από δύο χρόνια, μια νεοσύστατη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων με την ονομασία IRL έφτασε σε αποτίμηση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έναν γύρο χρηματοδότησης Σειράς C ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων υπό την ηγεσία του SoftBank Vision Fund 2. Καυχούμενη για την ιδιότητα του μονόκερου και σημειώνοντας ότι είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα, η εταιρεία περιέγραφε τον εαυτό της ως «το κορυφαίο ομαδικό κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων που φέρνει τους ανθρώπους κοντά μέσω εκδηλώσεων και κοινών εμπειριών». Ο διευθύνων σύμβουλος Άμπρααμ Σάφι δήλωσε: «Πρωταρχικός μας στόχος στην IRL ήταν πάντα η δημιουργία πιο αυθεντικών και οργανικών κοινοτήτων».

Το πόσο αυθεντικές ήταν αυτές οι κοινότητες τέθηκε υπό αμφισβήτηση πέρυσι, όταν εργαζόμενοι αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς του Σάφι ότι η εφαρμογή είχε 20 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες.

Σήμερα η επιχείρηση κλείνει, παραδεχόμενη ότι οι ισχυρισμοί αυτοί ήταν λανθασμένοι -για να το θέσουμε ήπια. Το διοικητικό συμβούλιο κατέληξε μετά από έρευνα στο συμπέρασμα ότι το 95% των χρηστών ήταν «αυτοματοποιημένοι ή από bots», όπως ανέφερε την προηγούμενη Παρασκευή το The Information.

«Με βάση αυτά τα ευρήματα, η πλειοψηφία των μετόχων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας δεν είναι βιώσιμες», δήλωσε εκπρόσωπος στο πρακτορείο, λέγοντας ότι η επιχείρηση θα κλείσει.

Νωρίτερα φέτος, ένας πρώην υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι η IRL (το όνομα σημαίνει «στην πραγματική ζωή») τον είχε απολύσει αφότου εξέφρασε ανησυχίες ότι πολλοί χρήστες ήταν bots, και τον Απρίλιο ο Σάφι παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ είχε ήδη ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το αν η εταιρεία είχε παραβιάσει τη νομοθεσία περί κινητών αξιών με τον τρόπο που παρουσίαζε τις επιχειρηματικές της επιδόσεις στους επενδυτές, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Ηγέτες άλλων νεοφυών επιχειρήσεων έσπευσαν να αναφερθούν στην πτώση της εταιρείας.

«Η οικοδόμηση μιας πραγματικής επιχείρησης χωρίς απάτη σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να φθάσουμε σε καθεστώς ‘μονόκερου’ σε λίγα χρόνια», έγραψε στο Twitter η διευθύνουσα σύμβουλος της Winnie, Σάρα Μάουσκοπφ, η εταιρεία της οποίας προσφέρει ένα marketplace για την παιδική φροντίδα.

«Έρχονται πολλές ακόμα ιστορίες σαν κι αυτή. Η παραφροσύνη των τελευταίων 3 ετών θα οδηγήσει σε ένα άσχημο hangover», έγραψε στο Twitter ο Σον Μπαρνς, πρώην CEO της Outlier.ai, προσθέτοντας: «Πόσες φορές με ρώτησαν γιατί η εταιρεία μου δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο η Χ και μετά ανακάλυψαν ότι η Χ ήταν απάτη εξαρχής».

«Ο μονόκερος που αναδεικνύεται μέσα σε μια νύχτα και που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λατρεύουν να στηρίζουν και τα venture capital λατρεύουν να πληρώνουν απλά δεν υπάρχει», έγραψε στο Twitter η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Squad, Ίσα Ουάτσον.

Στο peak της πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, η IRL είχε περίπου 100 υπαλλήλους, ανέφερε το The Information, και είχε επίσης αντλήσει κεφάλαια από τις Founders Fund, Goodyear Capital και Floodgate Fund.

«Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε το WeChat για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Σάφι στο The Verge το 2021, αναφερόμενος στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στην Κίνα που έχει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες.

Φαίνεται ασφαλές να πούμε ότι η IRL δεν θα φτάσει ποτέ στο σημείο αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com