Ποιος χρηματοδοτεί τη Χαμάς; Ένα παγκόσμιο δίκτυο cryptos, μετρητών και δωρεών

Ποιος χρηματοδοτεί τη Χαμάς; Ένα παγκόσμιο δίκτυο cryptos, μετρητών και δωρεών
epaselect epa10915216 A Houthi fighter holds up a Palestinian flag during a military parade in solidarity with Palestinians in the Gaza Strip, in Sana'a, Yemen, 12 October 2023. The top leader of the Houthis movement, Abdul-Malik al-Houthi, has warned that his movement will stand ready to engage in hostilities against Israel should the United States directly back the Israeli military campaign on the Gaza Strip. Thousands of Israelis and Palestinians have died since the militant group Hamas launched an unprecedented attack on Israel from the Gaza Strip on 07 October 2023, leading to Israeli retaliation strikes on the Palestinian enclave. EPA/YAHYA ARHAB Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρόκειται για ένα πολύπλοκο οικονομικό δίκτυο, εν μέρει νόμιμο, εν πολλοίς κρυφό...

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς χρησιμοποιεί ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηματοδότησης για να λάβει υποστήριξη από φιλανθρωπικά ιδρύματα και φίλα προσκείμενα κράτη, περνώντας μετρητά μέσω σηράγγων στη Γάζα ή χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ωστόσο, η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, θα αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση σε κεφάλαια μετά τις επιθέσεις του προηγούμενου σ/κ, με το Ισραήλ να απαντά με τον σφοδρότερο βομβαρδισμό της Γάζας στα 75 χρόνια των συγκρούσεων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι πάγωσε έναν τραπεζικό λογαριασμό της Barclays, για τον οποίο οι αρχές δήλωσαν ότι συνδέεται με τη συγκέντρωση χρημάτων της Χαμάς, και μπλόκαρε λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνταν για τη συλλογή δωρεών, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι λογαριασμοί ή την αξία των περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Η κίνηση αυτή έριξε φως σε ένα πολύπλοκο οικονομικό δίκτυο, εν μέρει νόμιμο, εν πολλοίς κρυφό, που στηρίζει τη Χαμάς, ή το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης και την κυβέρνησή της στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μάθιου Λέβιτ, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος ειδικεύεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της Χαμάς, ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, προέρχεται από φόρους στις επιχειρήσεις, καθώς και από κράτη όπως το Ιράν και το Κατάρ ή από φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Χαμάς συγκεντρώνει κεφάλαια σε άλλες χώρες του Κόλπου και λαμβάνει δωρεές από ομογενείς Παλαιστίνιους και τις δικές της φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με αξιωματούχους της Χαμάς για να σχολιάσουν το θέμα. Στο παρελθόν, η Χαμάς έχει δηλώσει ότι οι οικονομικοί περιορισμοί που επιβάλλονται στους δωρητές της αποτελούν προσπάθεια εξουδετέρωσης της νόμιμης αντίστασης κατά του Ισραήλ.

Η Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες όπως η Βρετανία, χρησιμοποιούσε όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, πιστωτικές κάρτες ή επινοημένες εμπορικές συμφωνίες για να αποφύγει τους αυξανόμενους διεθνείς περιορισμούς, δήλωσε ο Λέβιτ.

«Η Χαμάς ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους χρήστες cryptos για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Τομ Ρόμπινσον, συνιδρυτής της εταιρείας ερευνών blockchain Elliptic.

Ωστόσο, φέτος η Χαμάς δήλωσε ότι θα απομακρυνθεί από τα κρυπτονομίσματα, μετά από μια σειρά απωλειών. Το σύστημα ledger του κρυπτονομίσματος μπορεί να καταστήσει τις συναλλαγές αυτές ανιχνεύσιμες.

Οι ερευνητές blockchain TRM Labs δήλωσαν αυτή την εβδομάδα σε ένα σημείωμα ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων με κρυπτονομίσματα είχε αυξηθεί μετά από γύρους βίας που αφορούσαν στη Χαμάς. Μετά από μάχες τον Μάιο του 2021, οι διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων που ελέγχονταν από τη Χαμάς έλαβαν περισσότερα από 400.000 δολάρια, δήλωσε η TRM Labs.

Ωστόσο, μετά τη βία του περασμένου Σαββατοκύριακου, εξέχουσες ομάδες υποστήριξης που συνδέονται με τη Χαμάς είχαν διακινήσει μόλις μερικές χιλιάδες δολάρια μέσω cryptos, σημείωσε η TRM.

«Ένας πιθανός λόγος για τον χαμηλό όγκο δωρεών είναι ότι οι ισραηλινές αρχές τις στοχοποιούν άμεσα», δήλωσε η TRM, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ είχε κατασχέσει κρυπτονομίσματα αξίας «δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων» από διευθύνσεις που συνδέονται με τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Απριλίου του τρέχοντος έτους, το Ισραήλ κατέσχεσε σχεδόν 190 λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων, που, όπως είπε, συνδέονταν με τη Χαμάς, αναφέρει το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλοία και οβίδες

Είτε μέσω cryptos, είτε με άλλα μέσα, οι σύμμαχοι της Χαμάς έχουν βρει τρόπους να μεταφέρουν χρήματα στη Γάζα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δηλώσει ότι το Ιράν παρέχει έως και 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την υποστήριξη παλαιστινιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, και έχει αναφέρει μεθόδους διακίνησης των χρημάτων μέσω διαφόρων οδών.

Οι ιρανικές αρχές δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Μέχρι πέρυσι, η Χαμάς είχε δημιουργήσει ένα μυστικό δίκτυο εταιρειών που διαχειρίζονταν επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες από την Τουρκία έως τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ανακοινώνοντας κυρώσεις σε βάρος των εταιρειών τον Μάιο του 2022.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τους ηγέτες του Ιράν ότι υποδαυλίζουν τη βία προμηθεύοντας όπλα στη Χαμάς. Η Τεχεράνη, η οποία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, λέει ότι παρέχει ηθική και οικονομική υποστήριξη στην οργάνωση.

Το πλούσιο σε φυσικό αέριο Κατάρ έχει επίσης καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη Γάζα από το 2014, ενώ κάποια στιγμή ξόδευε 30 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα για να βοηθήσει στη λειτουργία του μοναδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του θύλακα και να στηρίξει άπορες οικογένειες και δημόσιους υπαλλήλους της κυβέρνησης της Χαμάς.

«Η βοήθεια του Κατάρ παρέχει 100 δολάρια στις φτωχότερες παλαιστινιακές οικογένειες και παρατείνει την περίοδο ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια μιας ημέρας στη Γάζα», δήλωσε αξιωματούχος του Κατάρ απαντώντας σε αίτημα του Reuters για κυβερνητικό σχόλιο, προσθέτοντας ότι βοήθησε «να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ποιότητα ζωής για … Παλαιστινιακές οικογένειες».

Μετρημά από το Κατάρ

Η χρηματοδότηση του Κατάρ για τη Γάζα στην πραγματικότητα περνάει από το Ισραήλ, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία.

Τα κεφάλαια μεταφέρονται ηλεκτρονικά από το Κατάρ στο Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ μεταφέρουν μετρητά με το χέρι από τα σύνορα στη Γάζα.

Τα μετρητά διανέμονται απευθείας σε άπορες οικογένειες και δημόσιους υπαλλήλους στη Γάζα και κάθε οικογένεια ή άτομο πρέπει να υπογράψει δίπλα στο όνομά του ότι έλαβε τα μετρητά. Ένα αντίγραφο αυτού του εγγράφου πηγαίνει στο Ισραήλ, ένα στον ΟΗΕ και ένα στο Κατάρ.

«Η βοήθεια του Κατάρ προς τη Λωρίδα της Γάζας συντονίζεται πλήρως με το Ισραήλ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ.

Τα τελευταία χρόνια, το Κατάρ αγόραζε καύσιμα από το Ισραήλ για τον μοναδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας. Έστειλε επίσης αιγυπτιακά καύσιμα που η Χαμάς μπορεί να μεταπωλεί, χρησιμοποιώντας τα έσοδα για μισθούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: