Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ισραήλ και Χαμάς διαψεύδουν την εκεχειρία – Αυξάνονται οι νεκροί

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ισραήλ και Χαμάς διαψεύδουν την εκεχειρία – Αυξάνονται οι νεκροί
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
2.750 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου και 9.700 έχουν τραυματιστεί.

Τόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέψευσαν τις πληροφορίες περί επίτευξης εκεχειρίας μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών, ενώ συνεχίζονται οι συμπλοκές και καθώς η παγκόσμια κοινή γνώμη αναμένει την έναρξη της χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Δευτέρας το Reuters μετέδωσε πληροφορίες από την κυβέρνηση της Αιγύπτου που έκαναν λόγω για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για «αρκετές ώρες» προκειμένου να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, καθώς και να εκκενωθούν οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων που βρίσκονται στην περιοχή. Υπενθυμίζεται πως περίπου 2 εκατ. ανθρώπων στη Γάζα βρίσκονται υπό πολιορκία από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε σε ισραηλινό έδαφος.

Τόσο οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) όσο και η Χαμάς διέψευσαν τα περί συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι κατήγγειλε ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα, το μόνο συνοριακό πέρασμα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αίγυπτος προσπαθεί να διατηρήσει το πέρασμα αυτό ανοικτό από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα «επικίνδυνη».

Στη Ράφα έχει συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό θύλακα, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμη να εισέλθει σε αυτόν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ανθρωπιστικά κομβόι δεν αναχώρησαν σήμερα από την αιγυπτιακή πόλη αλ Αρίς, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ράφα.

«Ελπίζω να ακούσω καλά νέα σήμερα το πρωί σε ό,τι αφορά την είσοδο βοήθειας στη Γάζα μέσω της Ράφα (…) ώστε να λάβει βοήθεια το ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί προς τα νότια και όσοι ζούσαν ήδη εκεί», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Εκτάκτων Καταστάσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Αυξάνονται οι νεκροί και από τις δύο πλευρές

Εξάλλου, οι IDF ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως τουλάχιστον 199 άτομα κρατούνται όμηροι στη Γάζα, έναντι 126 ατόμων που ήταν η επίσημη ενημέρωση την Κυριακή.

Παράλληλα, τουλάχιστον 291 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά τις μάχες από τις 7 Οκτωβρίου.

Συνολικά, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι 2.750 κάτοικοι του θύλακα έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου και 9.700 έχουν τραυματιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: