Politico: Πιθανό ένα δεύτερο shutdown- Στα άκρα οι σχέσεις μεταξύ Συντηρητικών και Δημοκρατικών

Politico: Πιθανό ένα δεύτερο shutdown- Στα άκρα οι σχέσεις μεταξύ Συντηρητικών και Δημοκρατικών
epa07248859 YEARENDER DECEMBER 2018 The US Capitol on the first morning of a partial government shutdown in Washington, DC, USA, 22 December 2018. Earlier in the week, President Trump rejected a Senate-passed continuing resolution to fund the federal government because it did not include money for his border wall. Though President Trump said he was 'proud' to shut the government down, lawmakers will meet again today to negotiate a way around the stalemate. EPA/JIM LO SCALZO

«Οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα σε αδιέξοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής.

Οι διαπραγματεύσεις για την αποφυγή ενός δεύτερου shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ κατέρρευσαν ξαφνικά στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Έτσι, αυξήθηκαν οι πιθανότητες για μια νέα μερική διακοπή της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ή μία λύση προσωρινής χρηματοδότησης της ή το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Politico.

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση ενός νομοθετικού πακέτου συνοριακής ασφάλειας αναφορικά με την κατασκευή ενός φυσικού εμποδίου στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, άφησε τα μέλη του Κογκρέσου στο ίδιο προβληματικό σημείο των διαφωνιών που έχουν καταγραφεί εδώ και μήνες.

Ένα από τα σημεία διαπραγματευτικής τριβής στο οποίο έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους οι διαπραγματευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, είναι οι συλλήψεις των παράνομων μεταναστών από τις αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης και τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement -ICE). Πρόκειται για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε αμερικανικό έδαφος κι όχι μόνο αυτούς που περνούν από τα σύνορα.

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας για έναν προκαθορισμένο αριθμό κρεβατιών στα κέντρα κράτησης μεταναστών, ώστε να ασκηθεί πίεση στις υπηρεσίες ICE να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους, αναφορικά με τους ποιους μετανάστες στοχοποιούν στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει ο καθορισμός των προτεραιοτήτων αυτών, τότε, οι αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης θα αυξήσουν τον αριθμό των επιδρομών που πραγματοποιούν σε τοπικές κοινότητες, χωρίς αξιόπιστη και ρεαλιστική αιτιολόγηση.

Το ουσιαστικό πρόβλημα που προκλήθηκε στην συνέχιση της δικομματικής διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κογκρέσο, δείχνει ότι οι Δημοκρατικοί δεν έχουν κάποιο δυναμικό κίνητρο, ώστε να συμφωνήσουν στο αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ για την χορήγηση του συνόλου των δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την κατασκευή του συνοριακού τείχους. Η εξέλιξη αυτή, καταγράφεται μετά τη νίκη των Δημοκρατικών στον τερματισμό του πρόσφατου shutdown και την υποχώρηση πολιτικής τακτικής του προέδρου Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε στην επαναλειτουργία των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μετά από τρεις εβδομάδες συσσώρευσης πολλαπλών προβλημάτων στην καθημερινότητα των Αμερικανών πολιτών και προκειμένου να διαπιστώσει αν οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί μπορούν να επιτύχουν μία συμφωνία για ζητήματα της συνοριακής ασφάλειας.

Ωστόσο, καθώς οι ημέρες κύλισαν από την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών μέχρι σήμερα, μια τέτοια θετική προοπτική φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί ρεαλιστικά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αποζημιώσεων της Γερουσίας, Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι παραδέχτηκε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ενώ προσδιόρισε τις πιθανότητες επίτευξης μιας συμφωνίας σε ποσοστό 50-50. «Έχουμε κάποια προβλήματα με τους Δημοκρατικούς κι αναφορικά με τις υπηρεσίες ICE», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέλμπι στον Κρις Γουάλας και στην εκπομπή Fox News Sunday. «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε εκεί. Ελπίζω να φτάσουμε εκεί», συμπλήρωσε ο γερουσιαστής αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίτευξης μιας δικομματικής συμφωνίας για την συνοριακή ασφάλεια.

Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν αφού αμέσως πριν από το Σαββατοκύριακο είχε καλλιεργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας, για τις πιθανότητες που υπήρχαν στην προσέγγιση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι διαπραγματευτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σοβαρή πίεση χρόνου, καθώς θα πρέπει να επιτύχουν μία συμφωνία μέχρι σήμερα, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μετά την 15η Φεβρουαρίου.

Το σημερινό χρονικό περιθώριο επίτευξης συμφωνίας επιβάλλεται, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος τόσο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στην Γερουσία για να μελετήσουν το πλαίσιο της συμφωνίας που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις ολομέλειες των δύο νομοθετικών σωμάτων. Παράλληλα, σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ θα μιλήσει σε μία πολιτική συγκέντρωση υποστηρικτών του, στην συνοριακή πόλη Ελ Πάσο στο Τέξας, δίνοντας έμφαση για ακόμη μια φορά στις προσπάθειες για την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους ασφάλειας.

Στην περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και εξέτασης από το Κογκρέσο ενός νομοσχεδίου προσωρινής χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί θα εξακολουθήσουν να συγκρούονται πολιτικά, για τις λεπτομέρειες της οποιασδήποτε προσπάθειας δικομματικής νομοθετικής προσέγγισης.

Οι Δημοκρατικοί προσανατολίζονται επίσης, στην ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μηχανισμού που υπάρχει, ώστε να εμποδιστεί η ανάληψη μονομερούς δράσης από τον πρόεδρο Τραμπ για την ασφάλεια των συνόρων.

Από την άλλη μεριά, ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται διατεθειμένος να υπογράψει μία συμφωνία σταδιακής χρηματοδότησης της κατασκευής του τείχους, μεταβάλλοντας την αρχική άκαμπτη θέση του, σύμφωνα με αξιωματούχους στο κέντρο λήψης αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και στο Κογκρέσο.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου άφησαν να εννοηθεί από το Καμπ Ντέιβιντ ότι προτιμούν μία συμφωνία σταδιακής χρηματοδότησης της κατασκευής του συνοριακού τείχους, η οποία θα προβλέπει την διάθεση κονδυλίων μεταξύ 500 εκατομμυρίων και ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την κατασκευή ενός φυσικού συνοριακού εμποδίου.

Τα χρήματα αυτά, προστίθενται στα κονδύλια των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπονται από υπάρχουσα προσωρινή συμφωνία χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με δήλωση ενός βοηθού από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους κατηγορούν τον Σέλμπι ότι υιοθέτησε μία σκληρή γραμμή. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τραμπ την Πέμπτη, ενώ στην διάρκεια της συνάντησης αυτής, έλαβε γενικές παραμέτρους για το πλαίσιο μιας δικομματικής συμφωνίας που θα ήταν αποδεκτή από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, όπως δήλωσε μία πηγή που έχει λάβει γνώση για το περιεχόμενο της παραπάνω συζήτησης, ο πρόεδρος δεν συζήτησε με τον Σέλμπι το ζήτημα των συλλήψεων από τις υπηρεσίες ICE εντός του αμερικανικού εδάφους, για τις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι είναι το ζήτημα που προκαλεί τις μεγαλύτερες διαπραγματευτικές τριβές.

Οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο το Σάββατο, κυρίως στα ζητήματα του αριθμού των κρεβατιών στα κέντρα κράτησης, αλλά και στην εσωτερική επιβολή του νόμου από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο της μετανάστευσης, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που έχουν ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις. Οι Δημοκρατικοί διαπραγματευτές προσέφεραν μία συμφωνία στους Ρεπουμπλικάνους που αρνήθηκαν την συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι την απόσυρση από την πλευρά των Δημοκρατικών, της απαίτησης τους για έναν προκαθορισμένο αριθμό κρεβατιών στα κέντρα κράτησης των παράνομων μεταναστών.

Όπως δήλωσαν δύο πηγές, η δικομματική αντιπαράθεση στις διαπραγματεύσεις προκαλείται για ζητήματα που αναφέρονται σε μετανάστες, οι οποίοι έχουν διαπράξει εγκλήματα.

«Ένας προκαθορισμένος αριθμός κρεβατιών στα κέντρα κράτησης των υπηρεσιών ICE θα πιέσει την κυβέρνηση Τραμπ να θέσει ως προτεραιότητα την απέλαση εγκληματιών και ανθρώπων που απειλούν ρεαλιστικά την ασφάλεια κι όχι των μεταναστών που έχουν συμμορφωθεί με τη νομοθεσία και συνεισφέρουν στην χώρα μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Λουσίλ Ρόιμπαλ-Αλάρντ από την Καλιφόρνια, που έχει ηγετικό ρόλο μεταξύ των διαπραγματευτών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πηγή: Politico