Politico: Σε θέση ισχύος ο Μαρκ Ρούτε

Politico: Σε θέση ισχύος ο Μαρκ Ρούτε

O φιλελεύθερος Oλλανδός πρωθυπουργός τείνει πρώτα χείρα φιλίας στους Χριστιανοδημοκράτες και το Δημοκρατικό κόμμα D66.

Σε θέση ισχύος βρίσκεται ο Μαρκ Ρούτε, νικητής των ολλανδικών εκλογών, ο οποίος επιλέγει τους εταίρους του για να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ολλανδία την ώρα που τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν πως οι διαβουλεύσεις μπορεί να διαρκέσουν μήνες.

Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, αν και είχε συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, πρώτα τείνει χείρα φιλίας στους Χριστιανοδημοκράτες και το Δημοκρατικό κόμμα D66. Ακόμη όμως κι αν συμμαχήσει με τα δύο αυτά κόμματα, δεν αποκτά το μαγικό αριθμό των 76 εδρών που απαιτούνται για να κυβερνήσει.

Σύμφωνα με τo Politico, τέταρτος εταίρος πιθανότατα να είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών (εκτός από τον Ρούτε), η «Αριστερά των Πρασίνων», με ηγέτη τον «Τριντό της Ολλανδίας», Γέσε Κλαβέρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2012, οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης διήρκεσαν 54 ημέρες και μάλιστα τότε μόνο δύο κόμματα κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: οι Φιλελεύθεροι και το Εργατικό Κόμμα από τους κόλπους του οποίου προέρχεται ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε διαθέτουν 33 από τις συνολικά 76 απαιτούμενες έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πέντε έως επτά μήνες.