Πώς φτάσαμε στο δραματικό φινάλε για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Πώς φτάσαμε στο δραματικό φινάλε για το κλείσιμο της αξιολόγησης
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Το «όχι» του ΔΝΤ, τα πρόσθετα μέτρα και οι αποφάσεις για το χρέος «εδώ και τώρα».

Στα χέρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται το «κλειδί» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς οι Ευρωπαίοι πιέζουν ασφυκτικά για τη συμμετοχή του την ώρα που τα στελέχη του Ταμείου επιμένουν στο «όχι» και ζητούν πρόσθετα μέτρα και αποφάσεις για το χρέος «εδώ και τώρα».

Χθες κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε πώς το ΔΝΤ ζητάει από τώρα να οριστούν μέτρα ύψους 4,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2019 – 2020, κάτι που η κυβέρνηση αρνείται να κάνει. Η απαίτηση αυτή ήταν γνωστή στο Μαξίμου από την αρχή της εβδομάδας.

Όπως αναφέρει η Σοφία Δήμτσα σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Επένδυση», η υπεύθυνη για το ελληνικό πρόγραμμα από την πλευρά του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, ενημέρωσε την περασμένη Δευτέρα τους τεχνοκράτες του EWG, που εκπροσωπούν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, πως «υπό αυτές τις συνθήκες, το ΔΝΤ δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα νέο Μνημόνιο με την Ελλάδα».

«Η εκπρόσωπος του Ταμείου στο κουαρτέτο ήταν σαφής: είτε θα πρέπει να χαμηλώσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2018-2019-2020 από το «μη ρεαλιστικό», όπως τον χαρακτηρίζει, στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, είτε, εάν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσδιορίσει και να ψηφίσει από τώρα επιπλέον μέτρα ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ στην τριετία 2018-2020, τα οποία θα περιλαμβάνουν τη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των υφιστάμενων κύριων συντάξεων».

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, σε μια προσπάθεια να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση, φέρεται έτοιμη να αποδεχθεί ακόμη και το στόχο για τα πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% ετησίως, επιχειρώντας να τα καλύψει με το «περιτύλιγμα» της…παράτασης του περιβόητου δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018, εάν χρειαστεί, περιγράφοντας τα μέτρα από την περιοχή του αφορολόγητου και των κύριων συντάξεων.

Δεύτερος παίκτης-κλειδί είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος από τη μια επιμένει στο να τηρηθεί κατά γράμμα ο στόχος των υψηλών πλεονασμάτων, αλλά και να μην δοθεί τίποτα πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, από την άλλη, υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς το ΔΝΤ. Οι Γερμανοί, όπως και αρκετές ακόμη χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να φέρουν στα κοινοβούλια τους την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα, υπό τον όρο όμως ότι στο πρόγραμμα, μετά την πρώτη αξιολόγηση, θα πρέπει να συμμετάσχει με νέο δάνειο και το ΔΝΤ. Εφόσον το Ταμείο μείνει και πάλι εκτός του ελληνικού προγράμματος, οι βουλευτές ακόμη και του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελας Μέρκελ, έχουν προειδοποιήσει πως θα καταψηφίσουν τη συνέχιση της βοήθειας. Κοινοτικοί αξιωματούχοι, πάντως, εκτιμούν πως «το να μείνει το ΔΝΤ εκτός, θα ήταν ίσως η πιο εύκολη λύση για τον Β. Σόιμπλε».

Όμως και η Κομισιόν πιέζει, ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με συμμετοχή και του ΔΝΤ, καθώς οποιαδήποτε συμφωνία μόνο με τους Ευρωπαίους θα ήταν ακόμη ένα σήμα παράτασης της αβεβαιότητας. «Αν τη Δευτέρα ανακοινωθεί μία συμφωνία μόνο με τους Ευρωπαίους, αυτό θα “αδυνάτιζε” τη συμφωνία», υποστηρίζουν ανώτεροι κοινοτικοί αξιωματούχοι, για το λόγο αυτό, εκτιμούν ότι θα υπάρξει πιθανότατα και μια ύστατη προσπάθεια για λύση μέσα στο 2016 σε ένα έκτακτο Eurogroup, που θα μπορούσε να διεξαχθεί στις 19 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως «εάν χρειαστεί, το κουαρτέτο μπορεί να επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να συνεχιστεί και να κλείσει η αξιολόγηση πριν τα Χριστούγεννα».

Ωστόσο, υψηλόβαθμες πηγές τόσο των Ευρωπαϊκών θεσμών όσο και του ΔΝΤ επιμένουν πως «το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να κλείσει πριν τον Ιανουάριο».

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν πως «οι Ευρωπαίοι κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ και αυτό πιέζει την ελληνική κυβέρνηση», με αποτέλεσμα να φοβούνται ακόμη και απρόβλεπτες πολιτικές αντιδράσεις.

Στα άκρα η διαπραγμάτευση: Στο τραπέζι ακόμη και το σενάριο εκλογών