Πώς η διώρυγα του Σουέζ ενώνει την Ελλάδα με την Αίγυπτο

Πώς η διώρυγα του Σουέζ ενώνει την Ελλάδα με την Αίγυπτο
epaselect epa04874760 The ship taken by the Egyptian President, Abdel Fattah al-Sisi, traverses the new additions to the Suez Canal during the opening ceremonies, Suez Canal, Egypt, 06 August 2015. The latest addition to the canal comes in at 35 kilometers of new canal and the widening of a further 37 kilometers of old canal, was completed in under a year, with an estimated cost of 8.5 billion US dollars once additional projects are completed, and was opened to shipping 06 August. According to the Egyptian Government the additional chanel cuts journey times from an estimated 18-14 hours to 11 hours, making it the fastest shipping lane of its kind worldwide, and will double revenue by 2023, though their figures have been widely disputed by international economists. EPA/STR

Στις προοπτικές νέων οικονομικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών στάθηκαν οι ομιλητές στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου.

Η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ αποτελεί έναυσμα για αύξηση των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως είπαν οι ομιλητές στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου. Σημείωσαν ιδιαίτερα τα πλεονεκτήματα της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ για την αύξηση των συναλλαγών εστιάστηκαν ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, του τουρισμού, των logistics και των κατασκευών.

“Η Ελλάδα αποτελεί τον κατεξοχήν πόλο σταθερότητας” σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, στο Επιχειρηματικό Συνέδριο Ελλάδας-Αιγύπτου και σημείωσε ότι η Αίγυπτος έχει εξασφαλίσει τη σταθερότητα, αλλά και η Ελλάδα έχει σταθερότητα μέσα στην ευρωζώνη και ξεκινάει ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, στην εξειδίκευση εργατικού δυναμικού και πλήθος πλεονεκτημάτων.

Δημιουργούμε ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, είπε ο υπουργός, “με σταθερό φορολογικό σύστημα, καθαρούς κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας, με μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη ευρωπαϊκή ασφάλεια. Σε αυτό το περιβάλλον θέλουμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις των δύο χωρών με αμφίδρομη ροή επενδύσεων σε ενέργεια, κατασκευές, logisitics και άλλους τομείς ενδιαφέροντος”.

Ακόμη, ο υπουργός σημείωσε ότι η μετατροπή της διώρυγας του Σουέζ σε διαμετακομιστικό κέντρο διεθνούς εμπορίου δημιουργεί και για τη χώρα μας πλεονεκτήματα, αλλά δεν είναι μόνο το θέμα της οικονομικής συνεργασίας, πρόσθεσε ο υπουργός, “και σε αυτό το περιβάλλον σε μια περίοδο που τα τύμπανα του πολέμου χτυπάνε στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι πόλοι σταθερότητας στην περιοχή για ειρήνη και ευημερία, πέραν από την οικονομική συνεργασία, απέναντι στο σκοτάδι του θρησκευτικού φανατισμού”.

Η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, είπε στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας και ανέφερε ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι η πέμπτη χώρα σε επενδύσεις στην Αίγυπτο, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια για αμοιβαία συνεργασία. “Μας δίνεται η δυνατότητα, σύμφωνα με τα κοιτάσματα που υπάρχουν στην περιοχή, να αναπτύξουμε την περαιτέρω συνεργασία μας, ενώ και η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ προσφέρει νέες δυνατότητες ανάπτυξης στα λιμάνια της Ελλάδας που είναι οι πρώτες πύλες της Ευρώπης”.

Οι σχέσεις των δύο λαών έχουν βαθιές ρίζες, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Κωνσταντίνος Μπίτσιος και σημείωσε ότι ο Πειραιάς μπορεί να ανέβει πιο ψηλά στη διεθνή κατάταξη, μέσω των συνεργασιών, που θα προκύψουν από τη νέα διώρυγα του Σουέζ, ενώ πρόσθεσε ότι στην Αίγυπτο είναι υψηλότερα από τα επίσημα στοιχεία, τα ελληνικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στη χώρα, (επειδή είναι η επένδυση μέσω Τρίτων Χωρών δεν αποτυπώνεται στα νούμερα).

Η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών έπρεπε να είναι μεγαλύτερη, υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ένωσης Επιχειρηματιών (EBA) Hussein Sabbour και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που δημιουργούνται από την εξέλιξη της διώρυγας του Σουέζ και στη σημασία που δίνει η αιγυπτιακή οικονομία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τομέα στον οποίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η Ελλάδα.

Σε νέα φάση οικονομικής ανάπτυξης έχει ενταχθεί η Αίγυπτος, είπε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνο-Αιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Hani Berzi και σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για αύξηση των διμερών οικονομικών επαφών με κύριους τομείς την ενέργεια, τον τουρισμό και τις κατασκευές και ότι και οι δύο χώρες αποτελούν “πύλες”, για νέες ευκαιρίες επενδύσεων σε ευρύτερες περιοχές.

Υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στην Αίγυπτο, είπε ο αντιπρόεδρος της Γενικής Αρχής Οικονομικών Ζωνών (SEZONE), Mohamed Refaat και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυνατότητες που υπάρχουν από τη διώρυγα του Σουέζ και για το ίδιο θέμα ήταν και η ομιλία του βοηθού γενικού διευθυντή Προώθησης και Μάρκετινγκ της Γενικής Αρχής Οικονομικών Ζωνών (SEZONE), Tarek Hashem, με θέμα «αναπτυξιακή διάσταση και οικονομικές πτυχές της Διώρυγας του Σουέζ» και του αντιπροέδρου-υπεύθυνου Προώθησης & Διευκόλυνσης της Γενικής Αρχής Επενδύσεων και Οικονομικών Ζωνών (GAFI), Mohamed Youssef, με θέμα «νέος επενδυτικός νόμος Αιγύπτου»