Πώς η είδηση για ύφεση το 2016 έγινε όπλο στα χέρια του ΔΝΤ

Πώς η είδηση για ύφεση το 2016 έγινε όπλο στα χέρια του ΔΝΤ

Το Ταμείο επιμένει στην άποψη για δημοσιονομική «τρύπα» το 2018. Τι μήνυμα στέλνουν οι δανειστές για μείωση συντάξεων και πλεονάσματα.

Η ύφεση-σοκ (για την κυβέρνηση), που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ για το Δ’ τρίμηνο του 2016 ενισχύει την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει να βλέπει «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2018 και να ζητά πρόσθετα μέτρα.

Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί παράγοντες «ανεβοκατεβάζουν» το δημοσιονομικό κενό του 2018 στα 200-300 εκατ. ευρώ, οι επιτελείς του Ταμείου επιμένουν ότι αυτό ανέρχεται σε 700-800 εκατ. ευρώ και εμφανίζονται διατεθειμένοι να περιμένουν μέχρι την 21η Απριλίου, ημερομηνία, που η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2016.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως, το ΔΝΤ θα εξετάσει εάν το πλεόνασμα οφείλεται σε μόνιμα μέτρα ή σε εφάπαξ έσοδα, τα οποία δεν θα επαναληφθούν τα επόμενα έτη.

Σε ό τι αφορά στα μέτρα του 2019 και του 2020, οι δανειστές έχουν κοινό μέτωπο και επιμένουν πως οι συντάξεις και το αφορολόγητο θα περικοπούν. Ωστόσο, αφήνουν ένα παράθυρο ότι οι συντάξεις μπορεί να περικοπούν από το 2020 και όχι από το 2019, συνδέοντας την απόφαση με τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στα διαρθρωτικά μέτρα. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι εάν η κυβέρνηση περάσει όλα τα διαρθρωτικά μέτρα (αφορολόγητο, συντάξεις, εργασιακά, πώληση ΔΕΗ κλπ), τότε μπορεί να φανούν ελαστικοί στο χρόνο εφαρμογής των μειώσεων στις συντάξεις, αλλά και στο χρόνο που θα πρέπει να διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Διαβάστε ακόμη: Τι μπορεί να σημαίνει η ύφεση αντί για ανάπτυξη το 2016