Πώς η κλιματική κρίση αλλάζει το καλεντάρι των διακοπών των τουριστών

Πώς η κλιματική κρίση αλλάζει το καλεντάρι των διακοπών των τουριστών
Balos Beach, the incredible lagoon, with the pool like turquoise exotic and tropical water of the Mediterranean sea is located in Chania region in Crete Island. Balos is one of the most visited beaches in Crete and popular for visitors around the world. Crystal clear water, the lagoon, rocky steep mountains, a beach bar providing umbrellas and shadow with beverages and a pirate island are located at the same region that is accessible by a 20 min trek or boat. Greece is trying to boost its tourism and give privileges to vaccinated against Covid-19 Coronavirus pandemic international tourists and locals, as the country is heavily depended from the tourism industry. In July 2021 Greece is considering to bring back safety measures against the spread of the Delta Variant Mutation of the virus as there is a spike in cases. Balos, Chania, Greece on June 13, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Προορισμοί που επηρεάζονται θετικά και αρνητικά από την κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική κρίση που συνοδεύεται από ακραία καιρικά φαινόμενα και συχνές πυρκαγιές αναδιαμορφώνει τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη επηρεάζοντας έντονα την τύχη των μεσογειακών χωρών που ήταν συνηθισμένες να διανύουν την καλύτερη οικονομική περίοδο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πλέον τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς ποιος επιθυμεί να πάει διακοπές και να ξοδέψει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε ένα μέρος που υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή έντονων βροχοπτώσεων όταν το μόνο που θέλει είναι να χαλαρώσει στην παραλία και να εξερευνήσει τις ομορφιές του προορισμού που έχει επιλέξει να επισκεφτεί;

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα και προβλέποντας ότι το μείγμα προσφοράς και ζήτησης θα αλλάξει και νέοι προορισμοί θα διεκδικήσουν μερίδιο από την τουριστική «πίτα», η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με νέα έκθεσή της κάνει σύσταση στις μεσογειακές χώρες να επαναπροσδιορίσουν την τουριστική τους στρατηγική, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Η Κομισιόν ενέκρινε στα τέλη Ιουλίου μια νέα σειρά κατευθυντήριων γραμμών για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ενημερωθούν και να εφαρμόσουν ολοκληρωμένες εθνικές στρατηγικές για το κλίμα. Οι δυσοίωνες προβλέψεις στις οποίες προβαίνει προκύπτουν έπειτα από αξιολόγηση και λήψη δεδομένων από 269 ευρωπαϊκούς προορισμούς σε διάστημα 20 ετών και τα μαντάτα είναι ανησυχητικά για τις χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στη μελέτη με τίτλο «Regional Impact of Climate Change on European Tourism Demand», εκτιμάται ότι ο Ιούλιος είναι πιθανό να εξελιχθεί στον χειρότερο μήνα του χρόνου για να επισκεφτεί κανείς την Μεσόγειο, ενώ ο Απρίλιος θα αποτελεί την καλύτερη κλιματολογικά εποχή. Η δημοφιλία του ενισχύεται με αύξηση του αριθμού των ταξιδιών κατά 8,89%, ενώ στην περίπτωση του Ιούλιου τα ταξίδια θα μειωθούν, κατά μέσο όρο, κατά 5,72%.

Νικητές και χαμένοι

Ο ήλιος και η θάλασσα παραμένουν βασικά κριτήρια επιλογής, αρκεί οι ταξιδιώτες να μπορούν να κινηθούν σε ανεκτές θερμοκρασίες και να είναι σε θέση να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και εμβληματικά μουσεία δίχως να έρχονται αντιμέτωποι με ισχυρά κύματα καύσωνα.

Η έρευνα οδηγεί στο συμπέρασμα πως η άνοδος της θερμοκρασίας θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα παραδοσιακά θέρετρα του νότου της Ευρώπης, από τα επόμενα κιόλας χρόνια. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τη μεγαλύτερη απειλή δέχονται τα νησιά του Ιονίου, λαμβάνοντας μάλιστα τη χειρότερη πρόβλεψη ότι ο αριθμός των τουριστών το καλοκαίρι μπορεί να μειωθεί σχεδόν κατά 10% εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3 ή 4 °C πάνω από τον εποχιακό κανόνα. Μαζί με τη χώρα μας πτώση στα τουριστικά έσοδα θα δουν η γειτονική Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Σκανδιναβία η οποία έχει την ευκαιρία να διευρύνει την εποχικότητά της και να μην θεωρείται αποκλειστικά χειμερινός προορισμός. Σουηδία, Δανία και Νορβηγία θα δουν αύξηση στη ζήτηση για ταξίδια κατά 5%. Στους κερδισμένους συγκαταλέγονται επίσης η Γερμανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού, υπογραμμίζει πως αυτό το σενάριο έχει ήδη γίνει πραγματικότητα, καθώς ο αριθμός των ταξιδιωτών που σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, την Ισπανία ή την Πορτογαλία κατά την περίοδο μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, έχει μειωθεί κατά 10% λόγω των ασυνήθιστων θερμοκρασιών. Τονίζει δε πως τα ευρωπαϊκά θέρετρα πρέπει να απομακρυνθούν από τον «υπερ- εποχιακό» τουρισμό. Όσο λιγότερη είναι η σύνδεση με την υψηλή περίοδο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τόσο λιγότεροι θερινοί μέχρι τώρα προορισμοί θα εξαρτώνται από καιρικούς παράγοντες.

Η ευελιξία της τεχνολογίας

Κρίνοντας από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, όσοι δεν έχουν προνοήσει ως προς το που θα εκδράμουν, ο έλεγχος του καιρού είναι καθοριστικής σημασίας για την επιλογή προορισμού. Οι τουρίστες παρακολουθούν τον καιρό και δεν θέλουν να πάνε σε μέρη που θα είναι υποχρεωμένοι να κλείνονται σε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό. Αυτό θα οδηγήσει, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση στην εμφάνιση κυριολεκτικά «καυτών» προσφορών στην αιχμή της σεζόν και στην υποχώρηση της ζήτησης στα ξενοδοχεία resort.

Για να αντιληφθεί κανείς τη μεγάλη εικόνα και τον οικονομικό – κοινωνικό αντίκτυπο της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών, είναι σημαντικό να λάβει υπόψιν ότι η Ευρώπη είναι η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 51% όλων των διεθνών αφίξεων το 2019, με τον τουρισμό να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία της ΕΕ, δημιουργώντας απευθείας το 5% του ΑΕΠ της ΕΕ. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τη συνεισφορά των βοηθητικών τομέων στον κλάδο της φιλοξενίας, το εν λόγω ποσοστό αγγίζει το 10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: