Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται game changer για τις επιχειρήσεις

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται game changer για τις επιχειρήσεις
Photo: pixabay.com
Ο ψηφιακός μερατασχηματισμός και η καινοτομία είναι το μέλλον των επιχειρήσεων.

Του John Kell

Όταν ο Muqsit Ashraf, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής της Accenture, συναντιέται με διευθύνοντες συμβούλους, τα τρία τέταρτα αυτών με τους οποίους μιλάει λένε ότι τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη είναι κεντρικής σημασίας για τη μελλοντική τους επανεφεύρεση.

Γιατί; «Ο ρυθμός και η έκταση του disruption που συμβαίνει έχουν επιταχυνθεί», σημειώνει ο Ashraf. «Η αλλαγή δεν ήταν ποτέ ταχύτερη».

Στο συνέδριο Brainstorm A.I. του Fortune την περασμένη Τρίτη, τόσο ο τραπεζικός γίγαντας Wells Fargo όσο και ο ολλανδικός όμιλος Philips ήταν ενδεικτικοί αυτού του ρυθμού ταχείας επανεφεύρεσης. Καθένας από αυτούς παρουσίασε καινοτομίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και λανσαρίστηκαν μόλις πρόσφατα.

Η Wells Fargo παρουσίασε μια νέα πλατφόρμα με την ονομασία Vantage, η οποία έχει ως στόχο να εξελίσσεται μαζί με τις οικονομικές ανάγκες των πελατών της τράπεζας με την πάροδο του χρόνου, μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης.

«Συνεργαζόμαστε με ένα ευρύ φάσμα πελατών, και οι πελάτες αυτοί μπορεί να έχουν έσοδα από 10 εκατομμύρια δολάρια έως 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, με μια βαθιά πολυπλοκότητα αναγκών ή κάτι λίγο πιο ελαφρύ», δήλωσε η Reetika Grewal, εκτελεστική αντιπρόεδρος και επικεφαλής ψηφιακού μετασχηματισμού, εμπορικής, εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Wells Fargo. «Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι θα προωθήσουμε αυτή την εξατομικευμένη εμπειρία στην οποία έχουν συνηθίσει».

Η Grewal δήλωσε ότι η Wells Fargo διαθέτει ένα εσωτερικό κέντρο αριστείας τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του οργανισμού και συνεργάζεται στενά με όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους για να διασφαλίσει ότι η τράπεζα χρησιμοποιεί σωστά τα μοντέλα, θέτει τους σωστούς ελέγχους και ισορροπίες και διασφαλίζει τη δημιουργία των σωστών συνεργασιών τεχνητής νοημοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Συχνά υπάρχει μια απόφαση με γνώμονα την τεχνολογία και στη συνέχεια μια σειρά αποφάσεων με γνώμονα την επιχειρηματική δραστηριότητα», ανέφερε ο Grewal. «Το σωστό μοντέλο είναι αυτή η βαθιά συνεργασία για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τα πράγματα με τον σωστό τρόπο και να επικυρώσετε τις περιπτώσεις χρήσης ώστε αυτές να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους».

Η Philips στα τέλη Νοεμβρίου εγκαινίασε μια νέα πλατφόρμα με αλγόριθμους και ροές εργασίας που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη και μπορούν να συνδέσουν την ακτινολογία, την καρδιολογία, την παθολογία και την ογκολογία για την ενοποίηση δεδομένων και εικόνων, επιτρέποντας ταχύτερη και πιο οριστική διάγνωση.

Η Reema Poddar, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του τμήματος διαγνωστικής και pathway πληροφορικής της Philips, δήλωσε ότι το πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει αυτό το εργαλείο ξεκίνησε από την πίεση που βίωσε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Τα γραφεία ακτινολογίας, ως παράδειγμα, αντιμετώπισαν έλλειψη προσωπικού και δεξιοτήτων. Ο τεράστιος φόρτος εργασίας συσσωρευόταν και η κόπωση εισερχόταν στην εξίσωση.

Έτσι, η Philips άρχισε να συνομιλεί με τους πελάτες της, για να κατανοήσει καλύτερα τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν και τελικά να αναπτύξει εργαλεία που θα δημιουργούσαν αξία για τις επιχειρήσεις αυτές, προωθώντας την παραγωγικότητα και την καινοτομία.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σημαντική, όλοι το γνωρίζουμε, και τα δεδομένα είναι κρίσιμα για την επίτευξη επιχειρηματικών αποτελεσμάτων», δήλωσε ο Poddar. «Αλλά ένα πράγμα που συχνά ξεχνάμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι το πώς η αυτοματοποίηση παίζει τεράστιο ρόλο». Η τελευταία πλατφόρμα της Philips στοχεύει στην απλοποίηση των ροών εργασίας για τη μείωση της μεταβλητότητας και του φόρτου εργασίας του προσωπικού, ενώ παράλληλα δημιουργεί καλύτερη εμπειρία για τους γιατρούς και τους ασθενείς.

Ο Ashraf επεσήμανε ότι η έρευνα της Accenture δείχνει πως οι εταιρείες που χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη για να προωθήσουν την επανεφεύρεσή τους, καρπώνονται την ανταμοιβή: με απόδοση μετοχής 40% ή παραπάνω και τριπλασιασμό της αύξησης των εσόδων σε ορισμένους κλάδους. Τα έσοδα με βάση την τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να τριπλασιαστούν από το 2018 έως το 2024.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει πιο κεντρικό και βαθύ αντίκτυπο στην ανάπτυξη των περισσότερων εταιρειών», κατέληξε ο Ashraf.

Πηγή: Fortune.com