Πώς η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Πώς η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς
epa10775023 Hezbollah leader Hassan Nasrallah appears on a screen as he speaks to supporters during Ashura Day in southern Beirut, Lebanon, 29 July 2023. Shiite Muslims across the world are observing the holy month of Muharram, the first month of the Islamic calendar. The climax of Muharram is the Ashura Day that commemorates the martyrdom of Imam Hussein, a grandson of the Prophet Mohammed, who was killed in a battle of the Iraqi city of Karbala in the seventh century. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, η επέμβαση της Χεζμπολάχ είναι, προς το παρόν, μετρημένη.

Πανίσχυρη στον Λίβανο, η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ έχει μέχρι στιγμής αρκεσθεί σε μία πολύ περιορισμένη συμμετοχή στον πόλεμο που εξαπέλυσε η σύμμαχός της, η παλαιστινιακή Χαμάς, κατά του Ισραήλ, που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Ομως, οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο οργανώσεις θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι το άνοιγμα νέου μετώπου στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, κυρίως σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων κατά της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ έχουν συγκροτήσει, πολύ πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, «κοινή αίθουσα επιχειρήσεων» με την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ και την Δύναμη αλ-Κοντς, την μονάδα ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην Χεζμπολάχ.

Και συντονίζουν τις ενέργειές τους εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του «άξονα της αντίστασης» που ενσωματώνει παλαιστινιακά, λιβανικά, ιρακινά και άλλα κινήματα που τάσσονται κατά του Ισραήλ και συνεργάζονται με το Ιράν που τους προσφέρει χρηματική και επιμελητειακή βοήθεια.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μοχάναντ Χατζ Αλι του κέντρου Carnegie για την Μέση Ανατολή, σε περίπτωση «καθολικής χερσαίας εισβολής στην Γάζα, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να βρεθεί αναγκασμένη να συμμετάσχει στον πόλεμο», προς χάριν «της ενότητας των μετώπων».

«Μία αποφασιστική επίθεση κατά μίας από τις συνιστώσες αυτής της συμμαχίας, επίθεση που θα μπορούσε να αφανίσει την Χαμάς», θα οδηγούσε «στην επέμβαση των άλλων συνιστωσών», εξηγεί.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για «χερσαία επιχείρηση» στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά «τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασισθεί».

Από την Κυριακή, η Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει τεράστιο οπλοστάσιο, ανακοινώνει τον βομβαρδισμό ισραηλινών θέσεων κοντά στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο.

Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ έχουν επίσης αναλάβει την ευθύνη για έναν βομβαρδισμό και μία διείσδυση στο Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισορροπία του τρόμου

Όμως, όλες αυτές οι επιχειρήσεις παραμένουν περιορισμένης κλίμακας, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στις παρυφές χωριών του νοτίου Λιβάνου, στην μεθόριο με το Ισραήλ.

Δυτική διπλωματική πηγή στην Βηρυτό υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής «εντός του πλαισίου των άτυπων κανόνων εμπλοκής που προβλέπουν ισοδύναμα αντίποινα».

Η «ισορροπία του τρόμου» κυριαρχεί από τον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στις δύο πλευρές (1.200 νεκροί στην λιβανική πλευρά, οι περισσότεροι άμαχοι, και 160 στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί).

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες ότι εκτόξευσε κατευθυνόμενους πυραύλους κατά ισραηλινής θέσης απαντώντας στον θάνατο τριών μελών της σε ισραηλινό βομβαρδισμό παρατηρητηρίων της δύο ημέρες πριν.

Αλλά «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει σε περίπτωση που υπάρξει έναυσμα, όπως μία χερσαία επίθεση στην Γάζα ή θάνατοι αμάχων στην μία και στην άλλη πλευρά», σύμφωνα με την δυτική διπλωματική πηγή.

«Από το 2006, η θέση της Χεζμπολάχ ήταν επικεντρωμένη μάλλον στην αποτροπή παρά στην πολεμική αντιπαράθεση», δηλώνει ο Αραμ Νεργκιζιάν, του Center for strategic and international studies (CSIS).

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που διαθέτει όλο και πιο προηγμένο πυραυλικό οπλοστάσιο, ελέγχει ντε φάκτο τον νότιο Λίβανο, παρά την ανάπτυξη εκεί του λιβανικού στρατού και των Κυανοκράνων του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομακτικό κόστος

Στις 14 Αυγούστου, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλαχ διατύπωσε προειδοποίηση προς το Ισραήλ, όταν εκείνο απείλησε ότι θα επαναφέρει τον Λίβανο στην «εποχή του Λίθου» αν η Χεζμπολάχ προχωρούσε σε προκλήσεις: «Στην Χεζμπολάχ, αρκούν λίγοι πύραυλοι υψηλής ακρίβειας για να καταστρέψει τα αεροδρόμια, τους ηλεκτρικούς σταθμούς, τα κέντρα επικοινωνιών και τον (πυρηνικό) σταθμό της Ντιμόνα».

Τον περασμένο Μάιο, η Χεζμπολάχ έκανε επίδειξη των βαρέων όπλων της κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στον νότιο Λίβανο και προχώρησε σε προσομοίωση επίθεσης με drone κατά ισραηλινής κοινότητας.

Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ προχώρησαν επίσης σε προσομοίωση διείσδυσης στο ισραηλινό έδαφος με το άνοιγμα ρήγματος στον τσιμεντένιο φράκτη που έχει υψώσει το Ισραήλ στα σύνορα.

Το Ισραήλ και η Ουάσινγκτον, η οποία έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρο στην περιοχή, έχουν απευθύνει προειδοποίηση στην Χεζμπολάχ για το ενδεχόμενο ανοίγματος νέου πολεμικού μετώπου.

Το κόστος ενός νέου πολέμου για τον καθημαγμένο οικονομικά Λίβανο θα ήταν τρομακτικό.

Επιπλέον, «η πολιτική και κοινοτική πόλωση βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που σε περίπτωση νέας ευρείας πολεμικής σύρραξης στον νότιο Λίβανο, ο σιιτικός πληθυσμός που αποτελεί στήριγμα της Χεζμπολάχ που θα διέφευγε από τις εμπόλεμες ζώνες δεν θα γινόταν ευνοϊκά δεκτός από τις υπόλοιπες κοινότητες του Λιβάνου, αντίθετα με αυτό που ίσχυε το 2006, προειδοποιεί ο Αράμ Νεργκιζιάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: