Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Οι διαβεβαιώσεις σε Νετανιάχου και οι προσπάθειες για αποτροπή επέκτασης της σύγκρουσης

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – Οι διαβεβαιώσεις σε Νετανιάχου και οι προσπάθειες για αποτροπή επέκτασης της σύγκρουσης
epa10801680 US Secretary of State Antony Blinken speaks to the media at a press conference in the State Department’s briefing room in Washington, DC, USA, 15 August 2023. Blinken answered questions on Niger, Ukraine, and the potential prisoner exchange with Iran. EPA/JIM LO SCALZO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ταξίδι του Αμερικανού ΥΠΕΞ έχει επίσης στόχο να στείλει ένα αποτρεπτικό μήνυμα στο Ιράν, να μην εμπλακεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε την Πέμπτη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μέση Ανατολή, που έχει στόχο να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς.

«Η Χαμάς είναι εχθρός του πολιτισμού», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Άντονι Μπλίνκεν.

«Στα εγκλήματα της Χαμάς περιλαμβάνονται ο “σφαγιασμός ολόκληρων οικογενειών”, το “κάψιμο ζωντανών ανθρώπων” και ο “αποκεφαλισμός¨», είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε: «Ο Μπάιντεν είχε δίκιο που την αποκάλεσε το απόλυτο κακό. Η Χαμάς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ακριβώς όπως ο ISIS. Έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας, είναι η στιγμή που πρέπει να είμαστε ενωμένοι και υπερήφανοι απέναντι στο κακό. Ευχαριστώ την Αμερική που στέκεται πάντα δίπλα στο Ισραήλ».

«Είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι στο Ισραήλ σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», είπε από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Βρίσκομαι εδώ και ως Εβραίος όχι μόνο ως Αμερικανός υπουργός. Έρxομαι εδώ ως σύζυγος και ως πατέρας».

«Καταλαβαίνω σε προσωπικό επίπεδο τις σφαγές της Χαμάς. Οι πρακτικές της είναι ακριβώς ίδιες με εκείνες του ISIS. Φέρνω το μήνυμα ότι το Ισραήλ είναι αρκετά δυνατό να αντιμετωπίσει από μόνο του αυτή την επίθεση αλλά η Αμερική θα είναι πάντα δίπλα του. Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Τουλάχιστον 25 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δήλωσε επίσης ο Μπλίνκεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπλίνκεν έχει ξεκινήσει περιοδεία σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς το Ισραήλ εξαπολύει την πιο ισχυρή εκστρατεία βομβαρδισμών στην 75χρονη ιστορία της σύγκρουσής του με τους Παλαιστίνιους, υποσχόμενο να εξοντώσει τη Χαμάς, σε αντίποινα για τις επιθέσεις των μαχητών το Σαββατοκύριακο.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης θα προσπαθήσει επίσης να συμβάλει στην απελευθέρωση των ομήρων που έχει απαγάγει η Χαμάς, ορισμένοι από τους οποίους πιστεύεται ότι είναι Αμερικανοί, και να προωθήσει τις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς και τους Αιγύπτιους για την παροχή ασφαλούς διέλευσης των αμάχων της Γάζας από τον θύλακα, πριν από μια πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν έχει επίσης στόχο να στείλει ένα αποτρεπτικό μήνυμα στο Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς, να μην εμπλακεί στη σύγκρουση.

Μία ώρα μετά την προσγείωσή του στο Τελ Αβίβ, ο Μπλίνκεν έσφιξε το χέρι του Νετανιάχου και είπε στον πρωθυπουργό: «Είμαστε εδώ, δεν πάμε πουθενά», έδειξαν πλάνα από το γραφείο του Νετανιάχου.

Μετά το Ισραήλ, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ιορδανία για να συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Είναι πιθανό να συνεχίσει σε άλλες αραβικές χώρες, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρινίζουν ποιες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: