Πώς μια ξαφνική απόφαση της Κίνας μπορεί να γεμίσει σκουπίδια τις ΗΠΑ

Ήδη εκατοντάδες πόλεις σταματούν τα προγράμματα ανακύκλωσης, αναζητώντας λύση σε ένα πρόβλημα που δεν είχαν ποτέ τους αντιμετωπίσει.

Τα σκουπίδια που αφήνουμε σε κοινούς κάδους ή τους κάδους ανακύκλωσης σε πολλές χώρες του κόσμου, αποτελούν μια υπόθεση η οποία τις περισσότερες φορές απλώς περνά απαρατήρητη από τους πολίτες. Όμως ήδη πολλές αμερικανικές πόλεις αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα υπερσυγκέντρωσης ανακυκλώσιμων σκουπιδιών, κι αυτό οφείλεται κυρίως σε μια απόφαση του Πεκίνου.

Η Κίνα για σχεδόν δύο δεκαετίες συγκέντρωνε εξωπραγματικές ποσότητες σκουπιδιών, βασιζόμενη στο πολύ χαμηλά αμειβόμενο ανθρώπινο δυναμικό για την επεξεργασία τους. Πιο συγκεκριμένα, μετά την είσοδο της χώρας στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου το 2001, ξεκίνησε να δέχεται στο εσωτερικό της τεράστιες ποσότητες χαρτικών και πλαστικού από όλο τον κόσμο. Ως το 2016, εισήγαγε 40 εκατ. μετρικούς τόνους ανακυκλώσιμων υλικών κάθε χρόνο.

Όμως το 2018 το επίπεδο μόλυνσης στα περισσότερα κινεζικά αστικά κέντρα ανάγκασε την Κίνα να μειώσει κατά πολύ αυτές τις εισαγωγές, μέσω ενός προγράμματος με την κωδική ονομασία «Εθνικό Ξίφος».

Η εξαγωγή σκουπιδιών στην Κίνα απέφερε στις ΗΠΑ πολύ σημαντικά έσοδα, όμως πλέον βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα: τι θα κάνει με τόσα σκουπίδια τώρα που η Κίνα σταμάτησε να τα δέχεται; Η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει ένα ενιαίο εθνικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, κάτι το οποίο σημαίνει πως κάθε πόλη πρέπει να βρει τρόπο να λύσει το πρόβλημα αυτό.

Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες αμερικανικές πόλεις έχουν ήδη σταματήσει τα προγράμματα ανακύκλωσης, μέχρι να βρουν έναν νέο τρόπο να απαλλαγούν από αυτά. Μέχρι, όμως να βρεθεί οριστική λύση το ζήτημα των σκουπιδιών μπορεί να γιγαντωθεί, απειλώντας άμεσα τη δημόσια υγεία.

Σχετικά άρθρα