«Πως να αντιδράσετε σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης»

«Πως να αντιδράσετε σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης»

Η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια για την προστασία των πολιτών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μια καμπάνια ξεκινά η γαλλική κυβέρνηση μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ώστε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες και να τους προετοιμάσει σε περίπτωση που προκύψει κάτι αντίστοιχο.

Πρόκειται για μια αφίσα με τίτλο «Πως να αντιδράσετε σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης», η οποία βασίζεται στο τρίπτυχο «Δραπέτευσε, κρύψου, σήμανε συναγερμό». Η συγκεκριμένη αφίσα θα τοποθετηθεί σε όλους δημόσιους χώρους.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη οδηγία αναγράφεται «Διαφυγή», στην περίπτωση βέβαια που αυτό είναι εφικτό. Ακόμη, προτείνει να βοηθήσεις τους άλλους να φύγουν από τον επικίνδυνο χώρο. Σημειώνεται ότι αν το να τρέξεις είναι αδύνατο, τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κρυφτείς ίσως πίσω από κάποιο τοίχο. Επίσης προτείνει να αποτρέψεις άλλους από το να πλησιάσουν την επικίνδυνη ζώνη.

Η δεύτερη οδηγία αφορά το κρύψιμο. Ειδικότερα αναφέρει: «Οχυρώσου στο διαμέρισμά σου, κλείσε τα φώτα, κλείδωσε την πόρτα, βάλε τον καναπέ από πίσω, απενεργοποίησε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που μπορεί να κάνουν θόρυβο και τον υπολογιστή. Μείνε μακρυά από τα παράθυρα και καλό είναι να κρύψετε το σώμα σας πίσω από κάτι αδιαπέραστο από σφαίρες όπως έναν τσιμεντένιο τοίχο».

Ακόμη, στις οδηγίες τονίζεται ότι το τηλέφωνο πρέπει να είναι στο αθόρυβο και δεν πρέπει να μεταδίδονται μέσω των κοινωνικών δικτύων πληροφορίες που μπορούν να βλάψουν την επιχείρηση της αστυνομίας.

Η τρίτη οδηγία αναφέρει ότι: «Όταν νιώσεις ασφαλείς πρέπει να καλέσεις τις αρχές στα νούμερα κινδύνου (για τη Γαλλία είναι το 17 και το 112). Υπογραμμίζεται πως όταν έρθει η αστυνομία μην τρέξεις προς το μέρος τους απότομα, μην κάνεις βίαιες κινήσεις. Μην τρέχετε λοιπόν προχωρήστε με τα χέρια ψηλά και με ανοιχτά τα δάχτυλα».