Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος instagramer – YouTuber

Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος instagramer – YouTuber
Photo: pixabay.com
Όλα όσα μάθαμε στο Digital Influencers in Action Forum στο Μαυροβούνιο.

Αποστολή Budva, Μαυροβούνιο

Όλα όσα μάθαμε στο Digital Influencers in Action Forum στο Μαυροβούνιο

Εικοσιπέντε οργανισμοί και 150 συμμετέχοντες από περισσότερες από 30 χώρες, όπως επίσης και το Fortune Greece, έδωσαν το παρών στην πόλη Μπούντβα, στο Μαυροβούνιο στο Digital Influencers in Action Forum, μια πρωτοβουλία του Digital Communication Network.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η αναδυόμενη αγορά των digital influencers –  YouTubers και οι Instagramers – ανθρώπων στους οποίους στρέφονται πλέον οι εταιρείες για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Ενώ τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης φθίνουν, περνώντας μια κρίση ταυτότητας και επαναπροσδιορισμού του ρόλου τους, ο κόσμος, και κυρίως οι νεότερες γενιές, φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο τους digital Influencers, ως πηγή πληροφόρησης. Ο λόγος, σύμφωνα με τους ομιλητές του Digital Influencers in Action Forum, είναι απλός και έχει να κάνει με το χτίσιμο ισχυρότερων δεσμών εμπιστοσύνης, καθώς οι επαγγελματίες των social media γνωρίζουν πως υπάρχουν χάρη στην υποστήριξη των ακολούθων τους, και πως αν είναι αφερέγγυοι και τους χάσουν, δεν θα έχουν και οι ίδιοι λόγο ύπαρξης.

Κοινή παραδοχή όλων ήταν πως οι έξυπνες συνέργειες θα οδηγήσουν στο μέλλον σε ακόμα πιο καινοτόμα δείγματα γραφής, με τους influencers να αναλαμβάνουν ενεργότερο ρόλο, δημιουργώντας δικό τους περιεχόμενο και προϊόντα, και όχι να βασίζονται σε έτοιμες εταιρικές καμπάνιες. Φέρνοντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις των Netflix, Amazon και YouTube, τα οποία βασίζουν τη λειτουργία τους  στο συνδρομητικό μοντέλο, ανακύπτει το ερώτημα του πώς θα δημιουργηθούν συνέργειες και στον κλάδο της τηλεόρασης που βρίσκεται στην αναζήτηση ενός νέου κοινού.

Εκτός από τη μόδα και την τεχνολογία, που έχουν ως θεματολογία τα περισσότερα κανάλια στο YouTube και οι περισσότεροι επαγγελματικοί λογαριασμοί στο Instagram, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στρέφονται σε άλλου είδους επιρροή, όπως για παράδειγμα στο να προωθούν θέματα πράσινης ενέργειας, εκπαίδευσης και στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πεδίο δράσης για την ανάδειξη σημαντικών πρωτοβουλιών με οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επίσης το φαινόμενο πολλές κυβερνήσεις να γίνονται ενέργειες στα social media, ασκώντας πολιτική μέσω διαδικτύου. Οι κυβερνήσεις χρειάζονται τους influencers για να περάσουν το μήνυμα και την πληροφόρηση που θέλουν άμεσα και αποτελεσματικά σε μαζικά κοινά. Βεβαίως, όπως επισημάνθηκε εύστοχα, ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης στον κυβερνοχώρο, ενώ είναι πολύ δύσκολο κανείς να βγάλει νόημα μέσα από όλη αυτή την ‘επικοινωνιακή’ βαβούρα που δημιουργείται.

Στον χώρο της πολιτικής οι δημοσκοπήσεις έχουν δαιμονοποιηθεί και ο κόσμος σχηματίζει γνώμη με βάση αυτά που βλέπει να αναπαράγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπενθυμίζεται ότι το Facebook εντόπισε 2,2 δισεκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς, κυρίως από bots, νούμερο που θα έπρεπε να μας ανησυχεί.

Στα αρνητικά έρχεται να προστεθεί και το φαινόμενο της μη ορθής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της υπερέκθεσης, η οποία οδηγεί αναπόφευκτα στο ‘κάψιμο’ του προφίλ ενός πολιτικού προσώπου.

Χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάτε τη δύναμη των youtubers και των instagramers ήταν το βασικό μήνυμα του Forum. Οι πολέμιοι των νέων μέσων πέφτουν συχνά στην παγίδα της νοσταλγίας και της αντίστασης σε κάθε τι διαφορετικό, αγνοώντας την παράμετρο πως ο κόσμος δεν πρόκειται να ξαναγίνει όπως ήταν. Η καινοτομία των social media έγκεται στο ότι όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, αλλά και την ίδια δύναμη για να ακουστούν.

Η ενημέρωση περνάει από τους μεγάλους και ισχυρούς στους μικρότερους και πολλούς και το στοίχημα είναι να δημιουργηθούν μικρότερα σε μέγεθος κανάλια όπου θα πιάσουν εξειδικευμένα κοινά.

Για να πετύχεις και να αποκτήσεις περισσότερους ακόλουθους θα πρέπει να έχεις ξεκάθαρη στρατηγική. Πάντα να ποστάρεις κάτι και να απαντάς ο ίδιος στην ερώτηση τι σημαίνει αυτό που παρουσιάζεις και ποια είναι η επιρροή που θέλεις να ασκήσεις. Το contex καθίσταται πιο σημαντικό από το content και το να είσαι επαγγελματίας influencer συνιστά μια full time δουλειά που απαιτεί συνέπεια και συνέχεια.

Δεν πειράζει αν έχεις παρόμοιο περιεχόμενο, ως προς τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζεις. Ο κόσμος που σε ακολουθεί το κάνει για συγκεκριμένο λόγο και σε έχει επιλέξει. Παράλληλα, εκτός από το viral περιεχόμενο, μεγάλο ρόλο παίζει  η αισθητική, όπως επίσης και το χτίσιμο μιας ισχυρής σχέσης με το κοινό σου, στο οποίο σποραδικά θα λες τη γνώμη σου, αλλά θα ρωτάς και την δική του, δείχνοντας του ότι το υπολογίζεις. Το editing είναι πολύ σημαντικό για την ανάδειξη της φωτογραφίας. Στον κόσμο αρέσει η μοναδικότητα, το χιούμορ αλλά και το back story. Θέλω να ξέρουν την ιστορία σου, αλλά και πώς την έκανες.

Ένα post τη μέρα, αλλά και το crossposting με άλλους λογαριασμούς είναι αρκετά για να πετύχεις engagement με το κοινό σου. Πολλές φορές τα πράγματα γίνονται ευκολότερα καθώς οι εταιρείες σου δίνουν εργαλεία να αναπτυχθείς γιατί καταλαβαίνουν ότι αν μεγαλώσεις και ισχυροποιήσεις το όνομά σου στην αγορά,  θα μεγαλώσει παράλληλα και το δικό τους brand awareness.

Οι Youtubers είναι σε θέση να επηρεάζουν γνώμες, στυλ ακόμα και συναισθήματα. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, οι νεότεροι σε ηλικία θεατές βλέπουν 2,5 φορές περισσότερο YouTube από ότι τηλεόραση.

Ωστόσο,  μεγάλο πρόβλημα παραμένει το πώς μετριέται η επιρροή ενός influencer και πώς αυτή μεταφράζεται σε πωλήσεις για την εταιρεία που τον προσλαμβάνει. Ας μη ξεχνάμε πως σήμερα οι αλγόριθμοι καθορίζουν το παιχνίδι και επιλέγουν το περιεχόμενο που έχει προγραμματιστεί να προωθήσουν ή που εκτιμούν ότι θα ενδιαφέρει περισσότερο κόσμο. Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να αλλάξεις σε κάποιον γνώμη, ενώ ακόμη δυσκολότερο είναι το να πετύχεις συστημική αλλαγή.

Στα μελλοντικά trends θα δούμε την ανάδυση των virtual/ AI Influencers, το Instagram χωρίς likes – ένα μοντέλο που ήδη «τρέχει» στον Καναδά και επιτρέπει μόνο στους ιδιοκτήτες των λογαριασμών να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, αλλά και το πάντρεμα της βιομηχανίας της μόδας με την τεχνολογία, τάση που έχει ξεκινήσει με τα wearables.

Τέλος, με δεδομένο ότι 8 στις 10 φορές που χρησιμοποιούμε τα social media καταναλώνουμε απλά περιεχόμενο, χωρίς να ποστάρουμε οι ίδιοι, τα venture capitals παθαίνουν εμμονή με την τεχνητή νοημοσύνη και επενδύουν υπέρογκα ποσά σε αυτή, αποσκοπώντας στο να μεγιστοποιήσουν το engagement.