Πώς να λέτε «όχι» όταν πρέπει

Πώς να λέτε «όχι» όταν πρέπει

Είναι δύσκολο να αρνηθείτε μια πρόσκληση ή ένα πρότζεκτ, αλλά μην αφήσετε τις ενοχές να ορίσουν την καριέρα και τη ζωή σας.

της Καμίλ Πρέστον 

Το να θέτετε όρια είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσετε για την προσωπική και επαγγελματική σας εξέλιξη. Μια σημαντική πτυχή αυτής της δεξιότητας είναι το να αρνείστε την εμπλοκή με ανθρώπους, δραστηριότητες και υποχρεώσεις που δεν ευχαριστιέστε, ή που δεν σας δίνουν προσωπική ή επαγγελματική ώθηση. Ιδού λοιπόν επτά τρόποι να πείτε «όχι».

Εφαρμόστε μια 24ωρη περίοδο παύσης
Δώστε στον εαυτό σας 24 ώρες προτού να δεχθείτε προσκλήσεις, επαγγελματικές ή προσωπικές. Δεν πρέπει να απαντήσετε αμέσως! Σκεφθείτε τι θα κερδίσετε, αν αξίζει τον πολύτιμο χρόνο σας, κι αν θέλετε πραγματικά να εμπλακείτε. Επίσης, σκεφθείτε τι έχετε ήδη αναλάβει; Μήπως θα απαιτηθεί να ακυρώσετε κάτι;

Πείτε «όχι» με καλοσύνη αλλά και κύρος
Ξέρουμε πώς να λέμε «ναι», αλλά δεν ξέρουμε πώς να λέμε «όχι». Συχνά, έτσι, καταλήγουμε σε χαζές δικαιολογίες, ιδιαίτερα αν πρόκειται για κάτι που δεν θέλουμε να κάνουμε. Αν λοιπόν θέλετε να αρνηθείτε την πρόσκληση, απορρίψτε την ευγενικά αλλά και κοφτά. Μην αφήσετε δηλαδή τον εαυτό σας να εμπλακεί σε ένα γαϊτανάκι δικαιολογιών και ενοχών.

Απλοποιήστε τις υποχρεώσεις σας
Παραιτηθείτε από επιτροπές, συμβούλια, οργανώσεις, ή απλά από υποχρεώσεις που δεν προσθέτουν αξία. Αν δεν το απολαμβάνετε, ή αν δεν σας βοηθά προσωπικά ή επαγγελματικά, μην το κάνετε. Βεβαιωθείτε ότι κάθε υποχρέωσή σας έχει νόημα και αξίζει τον χρόνο σας – ακόμα και το να περνάτε καλά μ’ αυτήν αρκεί.

Κάντε χώρο στο ημερολόγιό σας
Πείτε «όχι» στα γεύματα ή τα events που δεν ευχαριστιέστε. Και ξέρετε καλά σε ποια αναφέρομαι.

Ελαχιστοποιήστε τις συναντήσεις
Αρνηθείτε συναντήσεις που δεν είναι απαραίτητες. Πρέπει στ’ αλήθεια να πάτε; Είναι απαραίτητη η παρουσία σας; Ζυγίστε τους στόχους και τις ευθύνες σας. Αν βγαίνει νόημα, τότε καλώς θα πάτε. Και φροντίστε να πηγαίνετε σε συναντήσεις όπου ο διοργανωτής έχει κάνει σωστό προγραμματισμό ώστε να υπάρχει μια πλήρης ατζέντα.

Προσέξτε τα «πρέπει»
Καν’ τε εθελοντική εργασία μόνο αν την ευχαριστιέστε, ή αν σας βοηθά να εξελίξετε μια κλίση ή δεξιότητά σας. Αν όμως αυτή η εργασία καταντά υποχρέωση, τότε σταματήστε την ή αλλάξτε την εστίασή σας.

Βάλτε όρια, και επιμείνετε σ’ αυτά
Ένα κρίσιμο στοιχείο του να λέτε «όχι» είναι το να θέσετε όρια στη δουλειά και στο σπίτι, και να είστε σαφής ως προς αυτά. Αν δεν θέλετε να ενοχληθείτε, απλώς πείτε: «Συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να συζητήσω το θέμα τώρα. Δουλεύω πάνω σε κάτι άλλο. Σας βολεύει να τα πούμε στις 4 το απόγευμα;». Γνωστοποιήστε στους ανθρώπους γύρω σας πότε θα είστε διαθέσιμος, και μην απαντάτε σε τηλεφωνήματα, μηνύματα, ή email στο χρόνο που έχετε ορίσει για σας.

Διαβάστε ακόμη:

Επτά επαγγελματικές συμβουλές που δεν σας έδωσε ποτέ κανείς

Έξυπνος ή δουλευταράς;

Εννιά περιπτώσεις που δεν χρειάζεται να πείτε τίποτα