Πώς ο Μάικλ Φελπς άλλαξε την επιχειρηματική διάσταση της κολύμβησης

Πώς ο Μάικλ Φελπς άλλαξε την επιχειρηματική διάσταση της κολύμβησης
BRAZIL RIO 2016 OLYMPIC GAMES

Ο Μάικλ Φελπς εντυπωσίασε στους Ολυμπιακούς του Ρίο κερδίζοντας τέσσερα χρυσά μετάλλια.

Ο Φελπς, που είχε αρχικά αποσυρθεί προτού επιστρέψει για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του Ρίο, έχει φέρει το άθλημα της κολύμβησης στο επίκεντρο της προσοχής του κόσμου. Η μεγαλύτερη συνεισφορά του ίσως είναι ο αντίκτυπος της φήμης του για τους άλλους αθλητές.

Σύμφωνα με τον Τσακ Βίλγκους, εκτελεστικό διευθυντή του USA Swimming, η δημοφιλία του Φελπς και οι επιτυχίες του στην πισίνα έχουν φέρει πολύ χρήμα στο άθλημα. Παράλληλα, οι τεράστιες εταιρικές χορηγίες που έχει εξασφαλίσει έχουν ανοίξει τις πόρτες και για άλλους κολυμβητές.

«Υπάρχει μια μακρά λίστα αθλητών που έχουν χορηγίες σήμερα, οι οποίες οφείλονται στην επιτυχία του Φελπς και των εταιρικών διασυνδέσεών του» είπε ο Βίλγκους στο CNNMoney.

Ο Φελπς είναι περιζήτητος στην αγορά εξαιτίας της επιτυχίας του στο άθλημα αλλά και επειδή είναι εύκολο να συσχετιστεί το κοινό μαζί του. «Η δυνατή σχέση με τη μητέρα του και τα προβλήματα με τον πατέρα του συνέβαλαν ώστε ο ίδιος να αναδειχθεί σε κάποιον με τον οποίο οι άλλοι μπορούν να συσχετιστούν» επισημαίνει η Ελίζαμπεθ Λίντσεϊ, ειδικός μάρκετινγκ στη Wasserman.

Η Λίντσεϊ τονίζει ότι ο Φελπς ωφελήθηκε επίσης κι από το γεγονός ότι ήταν κυρίαρχος του αθλήματος. Και καθώς ο ίδιος εξελίχθηκε ως μια εμπορικά περιζήτητη αθλητική φιγούρα, ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση και το σύνολο της αμερικανικής κολύμβησης.

Πριν τον Φελπς, η κολύμβηση δεν είχε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη. Πλέον, όλες οι μεγάλες αθλητικές συναντήσεις του αθλήματος καλύπτονται τηλεοπτικά, γεγονός που ανεβάζει το προφίλ της κολύμβησης και των κολυμβητών, καθιστώντας το άθλημα και τους αθλητές πιο ελκυστικούς εμπορικά. Και μ’ αυτόν τον τρόπο έρχονται περισσότερα χρήματα.

Το 2000, όταν ο Φελπς έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τα trials (προκριματικοί αγώνες) της κολύμβησης προβάλλονταν μαγνητοσκοπημένα. Το 2004, τα μισά ολυμπιακά trials είχαν πλέον ζωντανή κάλυψη. Και αφότου ο Φελπς κέρδισε οχτώ μετάλλια στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, όλα τα trials για τους Αγώνες του 2008 μεταδόθηκαν ζωντανά.

Στο Πεκίνο ο Φελπς κέρδισε άλλα οχτώ μετάλλια, κι έξι στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012. Εκείνη τη χρονιά, τα trials ήταν στην τηλεόραση οχτώ συνεχόμενα βράδια, στη ζώνη υψηλής θεαματικότητας, ενώ οι αγώνες ήταν sold out.

Ο Βίλγκους παρατηρεί ότι η εξέλιξη της δημοφιλίας των προκριματικών αγώνων συμπίπτει χρονικά με την εξέλιξη της καριέρας του Φελπς και δείχνει την επίδρασή του στο άθλημα.

Στην καριέρα του, ο Φελπς συγκέντρωσε συνολικά 22 χρυσά, δύο ασημένια και δύο χάλκινα Ολυμπιακά μετάλλια.