Πώς ο Μιχάλης Τσαμάζ κατάφερε να αλλάξει τον ΟΤΕ

Πώς ο Μιχάλης Τσαμάζ κατάφερε να αλλάξει τον ΟΤΕ
Ο Μιχάλης Τσαμάζ ανακοίνωσε στους ανθρώπους του Ομίλου ΟΤΕ την απόφασή του να αποχωρήσει από την εταιρεία τον Ιούνιο του 2024

«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα το τιμόνι της εταιρείας πρεσβεύω την ανάγκη για συνεχή μετασχηματισμό, για διαρκή αλλαγή….. Αυτό έκανα πράξη τόσα χρόνια στον Όμιλο ΟΤΕ. Δεν θα μπορούσα λοιπόν παρά να εφαρμόσω αυτή την αρχή και για εμένα τον ίδιο. Ήρθε λοιπόν η ώρα για αλλαγή και στο τιμόνι του Ομίλου ΟΤΕ». 

Με αυτά τα λόγια, ο Μιχάλης Τσαμάζ ανακοίνωσε στους ανθρώπους του Ομίλου ΟΤΕ την απόφασή του να αποχωρήσει από την εταιρεία τον Ιούνιο του 2024, με τη λήξη του συμβολαίου του.  

Πρόκειται για τον μακροβιότερο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο στην ιστορία του Ομίλου, που με το όραμα, το πάθος, την πίστη και τη δέσμευσή του, άλλαξε τον ΟΤΕ. 

Όπως είπε και ο ίδιος ο Μιχάλης Τσαμάζ στους ανθρώπους του «Αν έπρεπε να τα κάνω όλα από την αρχή, δεν θα δίσταζα καθόλου, γιατί θα είχα όλους εσάς δίπλα μου! Η δύναμη του ΟΤΕ ήταν, είναι και θα είναι οι άνθρωποί του. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η εταιρεία θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη δυναμική της πορεία προς το μέλλον».

Ο διαρκής μετασχηματισμός του ΟΤΕ

Αν και ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ είχε ξεκινήσει ήδη επί Παναγή Βουρλούμη, στη θητεία του οποίου συντελέστηκε σημαντικότατη πρόοδος σε όλα τα επίπεδα, ο ΟΤΕ, ως πρώην κρατικό μονοπώλιο, κουβαλούσε ακόμη βαριές δομές και διαδικασίες, πολύ υψηλό κόστος και έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάληψη των καθηκόντων του Μιχάλη Τσαμάζ, το Νοέμβριο του 2010, συνέπεσε με την οικονομική κρίση, η οποία επέτεινε τα προβλήματα του ΟΤΕ και ιδιαίτερα εκείνο του υψηλού δανεισμού. Έχοντας εξαιρετικές ικανότητες στη διαχείριση των stakeholders, ο Μιχάλης Τσαμάζ έπεισε τους μετόχους και τους εργαζόμενους να πιστέψουν στο όραμά του να αλλάξει πλήρως την εταιρεία και να βγει με γενναιότητα στην επίθεση.  

Υπό τη διοίκησή του, ο Όμιλος ΟΤΕ εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων, και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας με τον πελάτη στο επίκεντρο και την COSMOTE ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο ΟΤΕ έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής σε δίκτυα νέας γενιάς και τεχνολογικές υποδομές στην Ελλάδα.

Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα με σημαντική κοινωνική συνεισφορά

Με την απόλυτη στήριξη του Μιχάλη Τσαμάζ, από το 2012, ο Όμιλος ΟΤΕ πέτυχε να βάλει τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης στο επίκεντρο κάθε εταιρικής λειτουργίας και επιχειρηματικής του δράσης. Οι σημαντικές επιδόσεις του Ομίλου ΟΤΕ σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης αποδεικνύονται και από τη συμμετοχή του ΟΤΕ σε σημαντικούς διεθνείς δείκτες.

Σπουδαία είναι και η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ, η οποία έχει ξεπεράσει τα 42 εκατ.ευρώ τα τελευταία 11 χρόνια. Ξεχωρίζουν ο εξοπλισμός 22 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που φιλοξενούν 100.000 παιδιά ετησίως, η στήριξη 814 υποτρόφων, η διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων περισσότερων από 265.000 παιδιών και δασκάλων και η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Γερές βάσεις για το μέλλον

Έπειτα από 13 χρόνια με τον Μιχάλη Τσαμάζ στο «τιμόνι», ο ΟΤΕ είναι σε θέση να διατηρήσει την ηγετική του θέση στην αγορά για τα επόμενα χρόνια. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της χώρας. Κατέχει ηγετική θέση σε όλους τους βασικούς τομείς τηλεπικοινωνιών: σταθερή, κινητή, συνδρομητική τηλεόραση και ICT. Δημιουργεί τις δικτυακές και τεχνολογικές υποδομές των επόμενων δεκαετιών, επεκτείνοντας τις οπτικές ίνες και το 5G σε όλη την επικράτεια. Την ίδια στιγμή, είναι συνεργάτης επιλογής για τον δημόσιο και ιδιωτικό  τομέα, σε έργα τεχνολογίας που συμβάλλουν στην ψηφιακοποίησή τους. Είναι κοντά στον πελάτη και τις επιχειρήσεις. Έχει βάλει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αποτελεί μια από τις πιο υγιείς, χρηματοοικονομικά, εταιρείες του κλάδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ διαθέτει πολύ ικανά στελέχη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρα από τις ηγετικές του ικανότητες, ο Μιχάλης Τσαμάζ φημίζεται και για τη δημιουργία επιτυχημένων ομάδων, αλλά και την ανάπτυξη στελεχών. Έχοντας ως χρυσό κανόνα το «να διοικείς τον κόσμο με τον τρόπο που θα ήθελες να σε διοικήσουν», σύμφωνα με τους ανθρώπους που είναι δίπλα του, είναι απαιτητικός, αλλά δίκαιος,  αναγνωρίζοντας πάντα τη συνεισφορά των συνεργατών του. Για εκείνον, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που κάνουν μια ομάδα να λειτουργεί σωστά και να είναι επιτυχημένη.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την ισορροπία μέσα από τη διαφορετικότητα κάθε μέλους της και ο δεύτερος με τη συνεργασία, αφού το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται όταν ο καθένας στην ομάδα κάνει το καλύτερο για τον εαυτό του και την ομάδα.
Δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά τα χρόνια, στελέχη που έχουν θητεύσει κοντά του «τροφοδοτούν» τόσο την αγορά, όσο και την Deutsche Telekom. Ένα τέτοιο στέλεχος είναι και ο Κώστας Νεμπής, ο επόμενος επικεφαλής του ΟΤΕ, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιουλίου 2024. 

Ο Κώστας Νεμπής είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος Δ.Σ. της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία, από τον Απρίλιο του 2019. Από τη θέση αυτή κατάφερε την ανάκαμψη της εταιρείας, εστιάζοντας στην ικανοποίηση πελατών κι εργαζομένων. Πέτυχε ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, επιταχύνοντας την ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ υπερασπίστηκε την ηγετική της θέση στην αγορά με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε Gigabit υποδομές και ψηφιακές λύσεις. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία άνω των 20 ετών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πριν την Hrvatski Telekom, κατείχε τη θέση του Chief Commercial Officer Consumer Segment στον Όμιλο ΟΤΕ και τη θέση του Marketing Director στην COSMOTE Α.Ε.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: