Πώς πετά το πλουσιότερο 1% στο Νταβός

Πώς πετά το πλουσιότερο 1% στο Νταβός

Εκατοντάδες ιδιωτικά τζετ και ελικόπτερα γεμίζουν τους ελβετικούς ουρανούς μεταφέροντας τους VIP του παγκόσμιου συνεδρίου.

Οι δισεκατομμυριούχοι και οι ηγέτες του κόσμου που φτάνουν κάθε Ιανουάριο στο Νταβός για να συμμετάσχουν στο World Economic Forum δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να πάρουν τον μακρύ στενό χιονισμένο δρόμο από τη Ζυρίχη και να ανεβούν οδικώς ως το ορεινό χειμερινό θέρετρο.

Όλοι αυτοί πετούν με ιδιωτικά τζετ και ελικόπτερα. Περίπου 1.700 ιδιωτικές πτήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις ημέρες του συνεδρίου διπλασιάζοντας την κίνηση σε σχέση με μια τυπική εβδομάδα. Μάλιστα φέτος η κίνηση αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 5% σε σχέση με πέρσι.

Οι εταιρείες των ιδιωτικών τζετ έχουν λάβει τις κρατήσεις μήνες πριν και έχουν κάνει ενέργειες ώστε να εξασφαλίσουν θέσεις στάθμευσης στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης το οποίο αυτές τις μέρες θα είναι πλήρως κατειλημμένο από πανάκριβα και πολυτελή αεροσκάφη.

Από και προς τη Ζυρίχη θα πραγματοποιηθούν περίπου τα 2/3 πτήσεων των συμμετεχόντων στο Forum ανεβάζοντας την κίνηση του αεροδρομίου κατά 10%. Και επειδή η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ τις θέσεις και το χώρο της πίστας, για πρώτη φορά στα χρονικά οι αρχές άνοιξαν στους VIP ταξιδιώτες τους διαδρόμους του στρατιωτικού αεροδρομίου Dübendorf, από το οποίο αναμένεται να περάσουν κυρίως πολιτικοί ηγέτες.

Jet3
Jet2

Δύο άλλα αεροδρόμια, το St. Gallen-Altenrhein στα βόρεια της χώρας και το Engadin στα νότια, χρησιμοποιούνται επίσης, αν και είναι πάντα επίφοβα γιατί επηρεάζονται σοβαρά από τυχόν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Φυσικά, η ζήτηση για πτήσεις ελικοπτέρων πολλαπλασιάζεται τις ημέρες του συνεδρίου καθώς οι περισσότεροι αποφεύγουν το οδικό ταξίδι. Ενώ μια τυπική μέρα από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης πραγματοποιούνται πέντε τέτοιες πτήσεις, πέρσι ο αριθμός αυτός ανέβηκε στις 54 ημερησίως. Περισσότερες από 200 πτήσεις συνολικά μεταφέροντας 500 επιβάτες, περίπου το 1/5 από τους 2.500 συμμετέχοντες.

Heli

Όλες οι εταιρείες που προσφέρουν ιδιωτικές πτήσεις προς την Ελβετία αυτές τις μέρες προβλέπουν αύξηση, έως και διπλασιασμό, των πτήσεων σε σχέση με πέρσι. Η χρέωση είναι από 10.000 έως 15.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης. Μάλιστα, όποιος πετάξει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχοντας νοικιάσει τζετ μπορεί να έχει την πτήση με ελικόπτερο προς το Νταβός δωρεάν.