Πώς θα καταστρώσουμε μια ρεαλιστική επενδυτική στρατηγική

Πώς θα καταστρώσουμε μια ρεαλιστική επενδυτική στρατηγική
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σήμερα θα μιλήσουμε ρεαλιστικά για το πώς μπορούμε να έχουμε ένα ισχυρό ετήσιο βοήθημα το οποίο δεν θα εξαντλείται ποτέ και πάντα θα μας πληρώνει...

Από την Ιωάννα Φο*

Γειά σας παιδιά.

Ιωάννα εδώ και στο σημερινό άρθρο θα δούμε στην πράξη πως μπορούμε πράγματι να ζούμε από τις επενδύσεις μας.

Ίσως όχι να καλύπτουμε πλήρως τις καθημερινές μας ανάγκες, αλλά να έχουμε ένα ισχυρό ετήσιο βοήθημα το οποίο μάλιστα θα έχει και ένα ακόμα χαρακτηριστικό: δεν θα εξαντλείται ποτέ και πάντα θα μας πληρώνει!

Και σήμερα όπως και κάθε φορά, θα μιλήσουμε ρεαλιστικά και δεν θα φουσκώνουμε τα μυαλά μας με πράγματα αδύνατα. Για αυτό θα δούμε νούμερα, πίνακες και μαθηματικά, ώστε να προκύπτουν και αριθμητικά τα όσα λέμε.

Έστω, λοιπόν, ότι ακούσαμε, μελετήσαμε και αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε μια πολύ τυπική επενδυτική στρατηγική, η οποία είναι να επενδύουμε κάθε μήνα 200€ σε ένα ETF της επιλογής μας, που ακολουθεί την αμερικανική αγορά, είναι αφορολόγητο και ιστορικά αποδίδει μεσοσταθμικά 10% τον χρόνο. (Εγώ προσωπικά επενδύω σε ένα τέτοιο ETF το DGRW.EU που είναι και αφορολόγητο για Ελληνίδες και Έλληνες – σας αφήνω το όνομα εδώ για να το μελετήσετε αν θέλετε!)

Και επειδή τα οικονομικά μας πλάνα πάντοτε πρέπει να είναι μακροπρόθεσμα, το κάνουμε αυτό για 20 συναπτά έτη, με προσήλωση, χωρίς να χάσουμε κανέναν μήνα.

Φτάνουμε αισίως στο 2044 και το σχέδιό μας φαίνεται επιτέλους να αποδίδει! Ο λόγος είναι πως τα χρήματα που επενδύσαμε, δηλαδή οι 48.000€, έχουν πλέον γίνει 145.000€ ανατοκιζόμενα για όλο αυτό το διάστημα. Έχουμε, με λίγα λόγια, καταφέρει να τριπλασιάσουμε τα λεφτά μας μέσα σε 20 χρόνια.

Αν αντίθετα αυτά τα χρήματα τα είχαμε σε έναν απλό τραπεζικό λογαριασμό ή, ακόμα χειρότερα, σε ένα σεντούκι ή μια τραπεζική θυρίδα, στο τέλος της εικοσαετίας θα είχαμε ακριβώς όσα επενδύσαμε, δηλαδή 48.000€ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ θα άξιζαν και ΠΟΛΥ λιγότερο αυτά τα 48.000 ευρώ λόγω πληθωρισμού. Μία και μόνο μας κίνηση, δηλαδή, έχει ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό των χρημάτων μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρεμπιπτόντως, δεν έχει καμία σημασία αν δεν μπορούμε να βάζουμε 200€ τον μήνα στην άκρη και να τα επενδύουμε. Προφανώς κάποιοι και κάποιες από εμάς δεν έχουμε την δυνατότητα αυτή την στιγμή να αποταμιεύσουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό. Το ίδιο αποτέλεσμα, όμως, θα έχουμε στα χρήματά μας, ακόμα κι αν επενδύουμε 100€ ή και 50€ ή και 30€. Τριπλασιασμό λόγω ανατοκισμού σε βάθος χρόνου!

Και τώρα να δούμε άλλο ένα θέμα που αρκετοί και αρκετές από εμάς σκεφτόμαστε πριν προβούμε σε κάποια επένδυση. Ποιος μας βεβαιώνει ότι το επενδυτικό μας όχημα θα αντέξει στον χρόνο και δεν θα καταρρεύσει παίρνοντας μαζί τις οικονομίες μας; Εδώ μπορεί να μας βοηθήσει η ιστορία. Αν ρίξουμε μια ματιά στην ιστορική πορεία του δείκτη S&P 500 που ακολουθεί τις πεντακόσιες μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες, θα δούμε ότι στην σχεδόν εκατονταετή πορεία του, έχοντας περάσει από πολλές και διαφορετικές κρίσεις, έχει καταφέρει να πετύχει μεσοσταθμικά μια απόδοση 10,5% τον χρόνο. Σαφώς δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά έχουμε αρκετά δεδομένα – δεδομένα σχεδόν 100 χρόνων, δεδομένα που είχαν μέσα το μεγάλο κραχ του ’29, την dot com φούσκα, την κρίση των ακινήτων του 2008, μια ενεργειακή κρίση, μια πανδημία και παρόλα αυτά το 10,5% μεσοσταθμικά τον χρόνο παραμένει. Άρα, ναι, μπορούμε να είμαστε λίγο πιο ήρεμοι και ήρεμες και να έχουμε υπομονή και πίστη στο σχέδιο που θα μας χαρίσει μια άνετη ζωή.

Τώρα, για να κάνουμε το επενδυτικό μας ταξίδι ακόμα πιο ενδιαφέρον, έχει αξία να δούμε τι θα συμβεί στο χαρτοφυλάκιό μας αν το αφήσουμε να δουλέψει λίγο ακόμα. Ενώ στα είκοσι έτη είμαστε στις 145.000€, αν συνεχίσουμε για άλλα πέντε χρόνια θα φτάσουμε στις 250.000€, ενώ με ακόμα πέντε στις 420.000€.  Και εδώ φαίνεται γιατί είναι τόσο σημαντικό για την άνετη ζωή μας να ξεκινήσουμε να επενδύουμε νωρίς. Γιατί ένας άνθρωπος που ξεκινάει στα 20 του χρόνια, θα έχει 420.000€ στα 50 του, όχι στα 70 ή στα 80.

Και τώρα ας περάσουμε στο δεύτερο κομμάτι του σημερινού μας άρθρου, που αφορά στο πώς εκμεταλλευόμαστε ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο. Ο ‘’χρυσός’’ κανόνας εδώ είναι ο κανόνας του 4%. Ας το δούμε στην πράξη.

Η εφαρμογή του κανόνα αυτού επέρχεται όταν ‘’σηκώνουμε’’ και ζούμε κάθε χρόνο με το 4% των επενδύσεών μας. Τι συμβαίνει όταν το κάνουμε αυτό; Αυτό που μένει, αφού έχουμε πάρει το μερτικό μας,  συνεχίζει να αναπτύσσεται μεσοσταθμικά  με ρυθμό 10%, επομένως όσο και αν εμείς αποσύρουμε το 4% του χαρτοφυλακίου, αυτό συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό 10%! Άρα, συνεχίζει να μεγαλώνει ενώ εμείς το ξοδεύουμε! Πιο αργά μεν, μεγαλώνει ενώ το ξοδεύουμε δε.

Με αυτά κατά νου, είδαμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε λεφτόδεντρο, όπως αυτά που διαβάζαμε στα παραμύθια! Είδαμε, απλά και κατανοητά, πώς τα σημερινά μας χρήματα, επενδυμένα με σύνεση και συνέπεια μπορούν να φτιάξουν ένα οικοδόμημα ικανό να μας ζήσει ή έστω να διευκολύνει την ζωή μας με ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό. Τα χρήματα αυτά είναι σχεδόν ανεξάντλητα, εφόσον τα διαχειριζόμαστε συνετά και δεν επενδύουμε σε σκουπίδια αλλά σε κάτι σταθερό.

Αυτά από εμένα για το σημερινό μας κείμενο. Σας ευχαριστώ που φτάσατε έως εδώ, ελπίζω να το βρήκατε χρήσιμο και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη φορά!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: