Πώς θα σταματήσουμε να ζούμε σε μια… «YOLO» οικονομία – Ιδού 4 τρόποι για να περιορίσετε τις δαπάνες

Πώς θα σταματήσουμε να ζούμε σε μια… «YOLO» οικονομία – Ιδού 4 τρόποι για να περιορίσετε τις δαπάνες
Euro and US Dollar billets seen on a window of an open exchange office in Krakow's city center, during the coronavirus pandemic. Forests, parks, boulvards and beaches have been reopened, with the exception of playgrounds and sport facilities. Cinemas, theatres, museums and art galleries remain closed. On Wednesday, April 29, 2020, in Krakow, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) Photo: AFP
Αυτό το φθινόπωρο είναι μια καλή στιγμή για να ελέγξετε τα οικονομικά σας.

Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν ισχυρές τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερα ισχυρές τις δαπάνες για το λιανικό εμπόριο, τα ταξίδια και τις εμπειρίες. Παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ξόδεψαν τον Αύγουστο του 2023 5,8% περισσότερο από ό,τι πέρυσι.

Παρόλο που οι Αμερικανοί δεν βρίσκονται εδώ και χρόνια υπό κάποια εντολή παραμονής στο σπίτι που σχετίζεται με την πανδημία COVID-19, εξακολουθεί να υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι πρέπει να προλάβουν πράγματα που έχασαν ή ότι το αύριο δεν είναι εγγυημένο, οπότε μπορούν κάλλιστα να ξοδέψουν σήμερα, λέει ο Sameer Samana, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιας αγοράς στο Wells Fargo Investment Institute.

«Βρισκόμαστε σε μια οικονομία YOLO», λέει ο Samana, αναφερόμενος στο ακρωνύμιο «ζεις μόνο μία φορά». «Θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε μια οικονομία …διαλείπουσας νηστείας για να κάνουμε οικονομίες για την ύφεση».

Αυτό το φθινόπωρο είναι μια καλή στιγμή για να ελέγξετε τα οικονομικά σας, ακόμη και αν δεν έχετε κάνει υπερβολικές δαπάνες. Το χρέος των πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ένα ποσό-ρεκόρ. Και οι τιμές της βενζίνης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Τα επιτόκια έχουν επίσης αυξηθεί, καθώς η Fed προσπαθεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, που εν μέρει προκαλείται από όλες αυτές τις δαπάνες. Η ύφεση δεν έχει έρθει, αλλά πάντα υπάρχει η ανησυχία ότι θα μπορούσε να συμβεί, οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας και σε άγχος.

Δεδομένης της συγκυρίας, ιδού τι προτείνουν οι οικονομικοί σύμβουλοι για να εξασφαλίσετε την οικονομική σας ηρεμία.

Επαναξιολογήστε τον προϋπολογισμό σας

Η πραγματική κατανόηση του πού πηγαίνουν τα χρήματά σας είναι ζωτικής σημασίας για να τα έχετε υπό έλεγχο. Με τις τιμές σχεδόν των πάντων να βρίσκονται σε μια φαινομενικά ατελείωτη ανοδική πορεία, είναι σημαντικό να κάνετε έναν απολογισμό του τι πληρώνετε και σε ποιον.

Για παράδειγμα: Πιθανώς γνωρίζετε για ποιες συνδρομές πληρώνετε, αλλά ξέρετε πόσο πληρώνετε; Πολλές από αυτές αύξησαν τις τιμές τους πρόσφατα. Αν πηγαίνετε περισσότερο στο γραφείο και χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μήπως ήρθε η ώρα να ξαναμπείτε στο πρόγραμμα παροχών μετακίνησης της εταιρείας σας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προτεραιοποίηση ορισμένων δαπανών

Εάν απομακρύνεστε από τους οικονομικούς σας στόχους, μπορεί να θέλετε να επαναφέρετε την κατάσταση με έναν μήνα χωρίς έξοδα. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, κόβετε τις μη απαραίτητες αγορές ή ακολουθείτε άλλους προκαθορισμένους κανόνες που έχετε θέσει.

«Αν και μπορεί να φαίνεται ως ένα δραστικό βήμα, σκεφτείτε το ως το ισοδύναμο του να βάζετε τις δαπάνες σας σε μια διαλείπουσα νηστεία για να δείτε ποια δαπάνη μπορείτε να αποχαιρετήσετε», λέει η Hines Droesch.

Ένας μήνας χωρίς έξοδα μπορεί να είναι χρήσιμος επειδή είναι μια προσωρινή επαναφορά. Αλλά η επανεκτίμηση του προϋπολογισμού σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε όλες τις διακριτικές δαπάνες μακροπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο μπορεί συχνά να γυρίσει μπούμερανγκ.

Εξοφλήστε το χρέος των πιστωτικών καρτών

Αν και το χρέος των φοιτητικών δανείων έχει λάβει μεγάλη προσοχή τελευταία στις ΗΠΑ, το χρέος των πιστωτικών καρτών είναι συχνά μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους καταναλωτές που το έχουν. Το επιτόκιο είναι πιθανό να είναι υψηλότερο και μπορεί να είναι πιο ληστρικό. Γι’ αυτό αν έχετε συσσωρεύσει τέτοιο χρέος, είναι κρίσιμο να επικεντρωθείτε στην αποπληρωμή του το συντομότερο δυνατό, λέει η Andrea Woroch, ειδική σε θέματα οικογενειακού προϋπολογισμού.

Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο στο σημερινό περιβάλλον, επειδή τόσο το χρέος των καταναλωτικών πιστωτικών καρτών όσο και τα επιτόκια έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα

Ως millennial, μπορεί συχνά να αισθάνεστε ανόητοι να δίνετε προτεραιότητα στην αποταμίευση και την επένδυση όταν το μέλλον είναι τόσο αβέβαιο. Αυτό είναι ένα δημοφιλές συναίσθημα μεταξύ των νεότερων γενεών: Το 45% των εργαζομένων ηλικίας 18 έως 35 ετών δεν βλέπουν το νόημα της αποταμίευσης για συνταξιοδότηση «μέχρι τα πράγματα να επανέλθουν στο φυσιολογικό», σύμφωνα με έκθεση της Fidelity για το 2022.

Δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι επιφυλάσσει το μέλλον. Αλλά ό,τι και να συμβεί, πιθανότατα δεν θα έρθει η στιγμή που θα εύχεστε να είχατε λιγότερα χρήματα αποταμιευμένα. Το να εστιάζεις σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις σε έναν αβέβαιο κόσμο μπορεί να σε ενδυναμώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com