Πώς βρήκε τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων η επόμενη μέρα της μεγαλύτερης (ίσως) κλοπής στην ιστορίας τους

Πώς βρήκε τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων η επόμενη μέρα της μεγαλύτερης (ίσως) κλοπής στην ιστορίας τους
epa06477260 Members of the media gather in front of the building where Japan's Coincheck Inc. company is located in Tokyo, Japan, 27 January 2018. Cryptocurrency exchange company Coincheck Inc. confirmed that approximately 58 billion yen (534 million US dollar) in virtual currency holdings disappeared from its wallets this past Friday due to what it appears to be a hacking heist. Coincheck stated this crypto hack loss is larger than Mt. Gox., which would make it the most sizable hack in the history of cryptocurrency. EPA/CHRISTOPHER JUE

Καλύτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς.

 

Το γιαπωνέζικο ανταλλακτήριο ψηφιακών νομισμάτων, Coincheck, επιβεβαίωσε την Παρασκευή την κλοπή ψηφιακών νομισμάτων αξίας που έφτανε εκείνη τη στιγμή τα 524 εκατ. δολάρια – τη μεγαλύτερη στην ιστορία μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, περίπου 500 εκατ. κουπόνια του ψηφιακού νομίσματος ΝΕΜ έκαναν φτερά από τα πορτοφόλια των πελατών του Coincheck.

Μετά την είδηση, τα κλεμμένα ΝΕΜ έχασαν σημαντικό μέρος της αξίας τους, πέφτοντας στα 430-400 εκατ. δολάρια (ποσό που παραμένει τεράστιο φυσικά).

Το Coincheck διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο εξαφανίστηκε έτσι απλά ένας τόσο μεγάλος αριθμός ψηφιακών νομισμάτων, ενώ σημείωσε ότι κανένα άλλο κρυπτονόμισμα δεν έχει κινδυνεύσει. Πάντως ήδη γίνονται αναφορές για τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας με πολλαπλούς κωδικούς για την είσοδο των χρηστών στους λογαριασμούς τους στο συγκεκριμένο ανταλλακτήριο.

Η κλοπή αυτή μοιάζει πολύ με μια ακόμη μεγάλη πληγή στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων. Ήταν η μεγάλη κλοπή 850.000 bitcoins το 2014 αξίας 470 εκατ. δολαρίων από το ανταλλακτήριο Mt. Gox. Και τότε, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, η τιμή των κλοπιμαίων έπεσε άμεσα στα 400 εκατ. δολάρια.

Φυσικά, οι εξελίξεις στην Ιαπωνία δεν άφησαν ανεπηρέαστα τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα εκτός από το ΝΕΜ. Η τιμή του bitcoin υποχώρησε αρχικά κατά 7%, προτού προλάβει να μαζέψει μερικές από τις απώλειές του στο 1%, κλείνοντας την Παρασκευή στα 11.000 δολάρια. Ethereum και Ripple βρέθηκαν να χάνουν 5% και 12% αντίστοιχα, για να κλείσουν τελικά στα 1.055 δολάρια το πρώτο και σε πτώση 5% το δεύτερο.

Το ΝΕΜ, που είναι το δέκατο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα με βάση την έρευνα αγοράς του CoinMarketCap, παραμένει στο -9%, με την κάθε μονάδα να αξίζει 85 σεντς του δολαρίου.