Πόσο άλλαξε η Barbie μέσα σε 57 χρόνια

Δείτε τη διασημότερη κούκλα του κόσμου από το 1959 μέχρι σήμερα.

Η Barbie γίνεται 57 ετών! Για πρώτη φορά εισήχθη στο Toy Fair της Νέας Υόρκης στις 9 Μαρτίου 1959, ως ένα εφηβικό πρότυπο μόδας, το οποίο προέρχεται από μια μικρή πόλη του Wiscosin.

Τις τελευταίες έξι δεκαετίες της βασιλείας της, η Barbie θεωρείται ως ένα παγκόσμιο πολιτιστικό πρότυπο, το οποίο άλλαζε ανάλογα με τις τάσεις της μόδας.

Για τον εορτασμό των γενεθλίων της, παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις πιο σημαντικές τροποποιήσεις της διασημότερης κούκλας του κόσμου, σύμφωνα με την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών Mattel Inc.:

1963: Η Barbie κοιμάται και έχει ένα πλάνο διατροφής

Η Mattel εισάγει τη Slumber Party Barbie, με ροζ σατέν πιτζάμες, μια ροζ ρόμπα, ροζ παντόφλες, έναν καθρέφτη, καθώς και ένα βιβλίο διατροφής που έχει τον τίτλο «Μην φας!»

1975: Η Skipper είναι η αδερφή της Barbie

Η Skipper Roberts παρουσιάσθηκε ως η μικρή αδελφή της Barbie το 1965.

skipper-barbie

1992: Η Barbie μαθαίνει να μιλά

Τα πρώτα λόγια της Barbie ήταν «Τα μαθηματικά είναι δύσκολα», «Αγαπώ τα ψώνια», «Είσαι ερωτευμένη;».  Στην πορεία πολλές ομάδες διαμαρτυρήθηκαν, ενώ η Αμερικανική Ένωση του Πανεπιστημίου Γυναικών (AAUW) αντέδρασε στην πρόταση τα «μαθηματικά είναι δύσκολα» με αποτέλεσμα η Mattel να καταργήσει τη φράση από το λεξιλόγιο της κούκλας.

1994: Η Barbie γίνεται και Αφροαμερικανή, με σπόνσορα την εταιρεία Oreo

oreo-barbie

Σε συνεργασία με τη Nabisco, τη δημιουργό των μπισκότων Oreo, η Mattel παρουσιάζει μια αφροαμερικανική έκδοση της Barbie με το όνομα «Oreo Fun Barbie». Λίγο αργότερα η κούκλα αποσύρθηκε από την αγορά, καθώς το κοινό θεώρησε ότι η λέξη Oreo ήταν υποτιμητική.

1998: Ένα νέο σώμα για τη Barbie

teen-talk-barbie

Στα 38 της χρόνια, το σώμα της Barbie επανασχεδιάζεται ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη μόδα της εποχής. Το 1998, λοιπόν, συναντάμε την ξανθιά κούκλα με πιο αδύνατους γοφούς και ένα μικρότερο μπούστο.

2009: Η Barbie κάνει τατουάζ

tatoos-barbie

H Mattel παρουσιάζει το 2009 την Totally Stylin’ Tattoos Barbie, η οποία συνοδευόταν με μια σειρά από τατουάζ.

2013: Η πρώτη κούκλα Barbie με ειδικές ανάγκες είναι γεγονός

barbie-wheelchair

Το 2013 συναντάμε τη Barbie σε μια αναπηρική καρέκλα. Η εταιρεία όμως που την κατασκευάζει δέχεται αρνητικά σχόλια επειδή η αναπηρική καρέκλα της κούκλας δεν ταιριάζει με το Dream House και τα αυτοκίνητά της, με αποτέλεσμα η Mattel να αποσύρει την κούκλα από την αγορά.

2015: Η Barbie παίρνει μικτά χαρακτηριστικά φυλής

at the Barbie Rock 'n Royals Concert Experience benefiting VH1 Save The Music Foundation at the Hollywood Palladium on September 26, 2015 in Los Angeles, California.

Η Mattel κυκλοφορεί τη Barbie σε έξι νέες χρωματικές αποχρώσεις, 14 χτενίσματα και πιο ευλύγιστους αστράγαλους προκειμένου να φορά ίσια παπούτσια.

2016: H Barbie νέο σχήμα σώματος

barbie-shape

H Mattel παρουσιάζει μια νέα σειρά της Barbie το 2016 με το hashtag #TheDollEvolves. Από την 1η Μαρτίου, οι κούκλες Barbie είναι διαθέσιμες στα ράφια λιανικής πώλησης με τρία νέα σχήματα σώματος : λεπτό, ψηλό και εύσωμο. Επίσης, η Barbie έχει επίσης επτά διαφορετικούς τόνους του δέρματος, 22 χρώματα ματιών, 33 χτενίσματα και φυσικά μια νέα σειρά ενδυμασίας.