Πόσο αποκλεισμένες παραμένουν οι Αφροαμερικανίδες από την αγορά εργασίας

Πόσο αποκλεισμένες παραμένουν οι Αφροαμερικανίδες από την αγορά εργασίας
Photo: pixabay.com
Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει ακόμη και σήμερα.

της Emma Hinchliffe

Κατά τον μήνα Μάιο, η ανεργία στις ΗΠΑ μειώθηκε για κάθε κατηγορία εργαζομένων – με εξαίρεση τις μαύρες γυναίκες.

Σε μια περίοδο όπου μαίνονται οι διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, η ανεργία των μαύρων γυναικών αυξήθηκε ανεπαίσθητα από 16,4% τον Απρίλιο σε 16,5% τον Μάιο, σύμφωνα με ανάλυση του National Women’s Law Center. Παράλληλα, αυξήθηκε και το ποσοστό ανεργίας για τη μαύρη κοινότητα συνολικά – άνδρες και γυναίκες – από 16,7% σε 16,8%.

Εντωμεταξύ, ο δείκτης ανεργίας σε όλες τις ΗΠΑ μειώθηκε στο 13,3% από 14,7%, καθώς προστέθηκαν 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία.

Αυτές οι 2,5 εκατομμύρια δουλειές ουσιαστικά «επέστρεψαν» στην αμερικανική οικονομία, καθώς κάποιες εταιρείες που είχαν κλείσει ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορονοϊού άρχισαν να ξανανοίγουν τον Μάιο. Αλλά φαίνεται ότι αυτές οι δουλειές πηγαίνουν σε όλους εκτός από τις μαύρες γυναίκες.

«Όλοι κέρδισαν από τις νέες θέσεις εργασίας, αλλά η τάση αυτή δεν άγγιξε τις μαύρες γυναίκες» λέει η Jasmine Tucker, διευθύντρια έρευνας του NWLC. «Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα συνεχίσει να υπάρχει για πολύ καιρό».

Η Tucker συγκρίνει την κατάσταση με την άνιση οικονομική ανάκαμψη από τη Μεγάλη Ύφεση πριν από μια δεκαετία. Στην κορύφωση εκείνης της κρίσης, η ανεργία μεταξύ των λευκών ανδρών δεν άγγιξε ποτέ διψήφιο ποσοστό. Η ανεργία μεταξύ των μαύρων γυναικών, όμως, ξεπέρασε το 10% τον Φεβρουάριο του 2009 και δεν έπεσε κάτω από το ποσοστό αυτό πριν από το 2014.

Την ίδια χρονιά, ο δείκτης ανεργίας των λευκών ανδρών κινείτο κάτω από το 5%. Οι μαύρες γυναίκες, όμως, χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι τον Αύγουστο του 2019 για να δουν την ανεργία να υποχωρεί κάτω από το 5% στη δική τους πληθυσμιακή κατηγορία…

Είναι εμφανές ότι από την τωρινή κρίση πλήττονται σκληρά οι μαύρες γυναίκες που εργάζονταν σε κλάδους όπως τα ξενοδοχεία και η λιανική πώληση, οι οποίοι έκλεισαν για μήνες εξαιτίας της πανδημίας. Και όπως επισημαίνει η Tucker, οι προοπτικές δεν είναι καλές: «Οι δουλειές τους βρίσκονται σε κλάδους που θα χαρακτηρίζονται από χαμηλή ζήτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πηγή: fortune.com