Πόσο άσχημα έχει χτυπήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις το κυβερνητικό «λουκέτο» του Τραμπ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέλος, για την ώρα, στις αρχικές δημόσιες προσφορές και τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις.

 

του David Meyer

Η μερική παύση λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης πλήττει εμφανώς τους ομοσπονδιακούς εργαζομένους – όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται έναν μισθό – αλλά αρχίζει και έχει και μια ολοένα και εντονότερη επίδραση στις επιχειρήσεις. Οι ανησυχητικές ενδείξεις αναδύονται πλέον από μια σειρά τομέων.

Οι τραπεζίτες και οι δικηγόροι αναφέρουν ότι κάποιες ήδη σχεδιασμένες αρχικές δημόσιες προσφορές αναβάλλονται για αργότερα εξαιτίας της μερικής παύσης λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Όποιος ήθελε να εκδώσει μετοχές για πρώτη φορά αυτό τον μήνα δεν στάθηκε και πολύ τυχερός, όπως οι εταιρείες βιοτεχνολογίας Gossamer και Alector. Φαίνεται ότι ο φετινός Γενάρης δεν θα περιλαμβάνει καμία είσοδο σημαντικής αμερικανικής εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Ως προς τον κλάδο των ακινήτων, η Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών των ΗΠΑ συνέλεξε τις γνώμες 2.211 μεσιτών και βρήκε ότι το ένα πέμπτο αυτών έχουν πελάτες που βιώνουν την επίδραση του «κλεισίματος» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – κάποιοι είναι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι που πλέον δεν έχουν πρόσβαση σε ρευστό ενώ άλλοι ανησυχούν για το οικονομικό κλίμα. Σίγουρα αυτές δεν είναι καλές ειδήσεις για μια αγορά κατοικίας που ήδη επιβραδύνει.

«Είναι ένας εντελώς μη αναγκαίος αρνητικός παράγοντας» δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ένωσης, Lawrence Yun. «Αν το ‘κλείσιμο’ τελειώσει σύντομα, δεν θα υπάρξει θέμα. Αν συνεχιστεί, όμως, τότε η οικονομία θα πληγεί».

Και οι εταιρείες όπλων φαίνεται να ανησυχούν έντονα. Αν και το Υπουργείο Άμυνας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το σύνολο του τρέχοντος οικονομικού έτους, πολλές εταιρείες όπλων έχουν συμβόλαια με υπηρεσίες που υπο-χρηματοδοτούνται πλέον, όπως το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και η NASA. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αεροδιαστημικής προειδοποίησε πρόσφατα ότι η παύση λειτουργίας των Υπουργείων Εξωτερικών και Εμπορίου παρεμποδίζει τις πωλήσεις όπλων σε συμμάχους και εταίρους.

«Για κάθε μέρα που διαρκεί το ‘λουκέτο’, το πρόβλημα εντείνεται και καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη η επίλυσή του» δήλωσε ο επικεφαλής του Συνδέσμου, Eric Fanning.

Τέλος, όλες οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα ως αποτέλεσμα του κλεισίματος – δεν μπορούν να λάβουν δάνεια από την Υπηρεσία Μικρών Επιχειρήσεων επειδή αυτή παραμένει κλειστή.

Ποιος φταίει για όλο αυτό; Ο Πρόεδρος Trump προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στους Δημοκρατικούς αλλά νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι θεωρούν υπεύθυνο τον Λευκό Οίκο, και όχι τους Δημοκρατικούς που αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το Τείχος του Trump. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, 51% των Αμερικανών πιστεύουν ότι ο Trump έχει την ευθύνη για το αδιέξοδο.

Πηγή: fortune.com

Σχετικά άρθρα