Πόσο ασφαλή είναι τα ΑΙ wearables;

Πόσο ασφαλή είναι τα ΑΙ wearables;
Double exposure businessman with virtual reality simulator glasses against AI text. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Οι AI wearables συσκευές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αντιπαραθέσεις σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας.

Όλοι θέλουμε να είμαστε trendy ακολουθώντας τις τάσεις της μόδας, ιδίως όταν αυτή ενέχει μέσα της και το στοιχείο της τεχνολογίας. Είτε είναι κανείς tech savvy, είτε όχι, τα gadgets αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς του και όσο και αν η τεχνητή νοημοσύνη φαντάζει εξωπραγματική, τη χρησιμοποιούμε σε μεγάλο βαθμό χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Κινητά, ρολόγια, ακόμη και γυαλιά χαρακτηρίζονται «έξυπνα», δίνοντάς μας τη δυνατότητα να βιώνουμε μοναδικές εμπειρίες, αλλά και να αξιοποιούμε δεδομένα προς όφελος της υγείας μας.

Βέβαια, όπως συμβαίνει κάθε φορά που η τεχνολογία εξελίσσεται και οι εταιρείες έρχονται να παρουσιάσουν μια φρέσκια πρόταση υπό τον μανδύα της καινοτομίας, υπάρχουν εκείνοι που αντιμετωπίζουν με δυσπιστία κάθε τι νέο, προτάσσοντας ως επιχείρημα την ασφάλεια και την ηθική.

Η αλήθεια είναι πως οι AI wearables συσκευές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αντιπαραθέσεις σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας, ενώ η αναμενόμενη διάδοση των AR και VR είναι πιθανό να δημιουργήσει το 2024 νέα πρότυπα όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας. Ταυτόχρονα, ο αριθμός και η σπουδαιότητα των παραβιάσεων δεδομένων που περιέχουν κωδικούς πρόσβασης αναμένεται να μειωθούν, καθώς ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων γίνεται πιο διαδεδομένος και οι χρήστες ενισχύουν την ιδιωτικότητα με βοηθούς-bots.

Η Kaspersky σε έκθεσή της αναφέρει πως η προστασία της ιδιωτικότητας βρίσκεται σε στάδιο μετασχηματισμού λόγω της εμφάνισης νέων τεχνολογιών και της εξέλιξης των ρυθμιστικών πρακτικών. Τα σημαντικά γεγονότα του 2023 στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό τομέα, καθώς και οι νέες τάσεις τεχνολογίας, θα είναι οι κύριοι παράγοντες που θα επηρεάσουν το τοπίο της ιδιωτικότητας το 2024.

Όπως επισημαίνεται, παρόλο που οι άνθρωποι έχουν αγκαλιάσει συσκευές όπως τα smartphones και οι οικιακοί ψηφιακοί βοηθοί, τα wearables, ειδικά εκείνα που διαθέτουν κάμερες όπως τα smart γυαλιά ή οι καρφίτσες AI, τείνουν να προκαλούν περισσότερη καχυποψία. Ο εμφανής χαρακτήρας αυτών των συσκευών θα μπορούσε να προκαλέσει πραγματική ανησυχία στα άτομα που νοιάζονται παραπάνω για την ιδιωτικότητά τους, εάν υποθέσουμε ότι γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

«Ενώ όλοι περιμέναμε ότι η συζήτηση για το απόρρητο και την ιδιωτικότητα θα περιστρεφόταν γύρω από το Metaverse, η τεχνητή νοημοσύνη βρέθηκε τελικά στο επίκεντρο και το ίδιο φαίνεται ότι θα ισχύσει και το 2024. Επιπλέον, ενώ η συμβατική κατανόηση των ιδιωτικών δεδομένων στις κυβερνοεπιθέσεις περιλαμβάνει κυρίως προσωπικές και ταυτοποιητικές πληροφορίες, τα δεδομένα φωτογραφίας, βίντεο και φωνής δεν ήταν απαραίτητα μέρος αυτής της ιδέας. Η αυξανόμενη εκμετάλλευση των βιομετρικών δεδομένων από απατεώνες που κατασκευάζουν voicefakes and deepfakes υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη λήψης ενισχυμένων μέτρων για τη διαφύλαξη τέτοιων πληροφοριών» δηλώνει στο Fortune ο Βασίλης Βλάχος, Country Manager, Greece & Cyprus Kaspersky.

Χαρακτηρίζει ως πολύ θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ αναγνωρίζει αυτό το εξελισσόμενο τοπίο κι εργάζεται για τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα αντιμετωπίζει ειδικά τις τεχνολογίες επεξεργασίας προσώπου για την ενίσχυση της προστασίας δεδομένων.

«Με γνώμονα τα παραπάνω και καθώς οι καινοτομίες που φέρνει το ΑΙ μετατρέπονται σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, αυτά που αντιλαμβανόμαστε ως προσωπικά δεδομένα δεν πρέπει να περιλαμβάνουν μόνο τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε οικειοθελώς, αλλά και τις επιμέρους αλληλεπιδράσεις και τις πληροφορίες που διαθέτουν εγγενώς και επεξεργάζονται αυτές οι τεχνολογίες» υπογραμμίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εργαλεία υπάρχουν το θέμα είναι η ορθή χρήση

«Ο χώρος είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Είναι θέμα χρήστη το πόσο ευκολόπιστος είναι ως προς τα περιθώρια που αφήνει για πιθανή κλοπή των δεδομένων του. Δεν αρκεί να έχουμε στα χέρια μας τα εργαλεία, εξίσου σημαντική είναι και η χρήση τους. Θα πρέπει να είμαστε προβληματισμένοι σε ότι λαμβάνουμε και να σκεφτόμαστε δίπλα πριν αντιδράσουμε», αναφέρει στο Fortune o Νίκος Πρίντεζης, Business Development Manager της MSI .

Τονίζει πως, είτε κάποιος είναι φοβικός και δύσπιστος, είτε όχι, το μόνο πράγμα που δεν μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας. Άλλωστε η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στη ζωή μας εδώ και αρκετά χρόνια όμως τώρα τελευταία έχει αρχίσει να εντυπώνεται στην συνείδηση του ανθρώπου.

«Οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας προβαίνουν στις κατάλληλες αναλύσεις και ενέργειες ώστε να προστατεύουν τους χρήστες τους και ομολογώ ότι έχει συντελεστεί τεράστια βελτίωση στο κομμάτι της κυβερνοασφάλειας τα τελευταία 10 χρόνια. Είτε μιλάμε για wearables, είτε για παιχνιδοκονσόλες, είτε για laptops, είτε ακόμη και για τηλεοράσεις, το IoT θέλει την κατάλληλη προετοιμασία. Είναι όπως όταν αγοράζεις ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Δεν σε απασχολεί απλά μόνο πως θα το οδηγήσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά πρέπει να λάβεις υπόψη σου και όλη αυτή την συνδεσιμότητα με τις διάφορες συσκευές και συστήματα, που το ίδιο το όχημα κουβαλά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχάστε την ιδιωτικότητα όπως την ξέρατε!

Ο Δημήτρης Δημητριάδης, Futurist – Σύμβουλος της Ειδικής Γραμματείας μακροπρόθεσμου σχεδιασμού στην προεδρία της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει πως το μέλλον της ιδιωτικότητας θα είναι διαφορετικό από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας διότι η άνοδος των bots, των βοηθών τεχνητής νοημοσύνης, τα γυαλιά που έβγαλε η Μeta,και άλλα πολλά αποτελούν προέκτασή της.

«Πιο πριν σκεφτόμασταν να μη δώσουμε τον κωδικό μας, μας ενοχλούσαν τα cookies και οι προσωποποιημένες διαφημίσεις, πλέον με το 2 facts authentication, το πρόβλημα αυτό λύνεται. Οδεύουμε προς μια κατάσταση όπου δεν χρειάζεται να εμπιστεύεστε ένα μοντέλο, αλλά να επαληθεύετε ποια στοιχεία κρατάει. Κοινώς «Don’t trust! Verify». Ο τρόπος είναι το blockchain και οι τεχνολογίες explainable AI. Δηλαδή όσο καλύτερα και συχνότερα εκπαιδεύεις το μοντέλο, τόσο αυτό σου εξηγεί τι κατάλαβε και πώς σκέφτεται».

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι τεχνολογίες AR και VR. Συνήθως τα λανσαρίσματα προϊόντων της Apple προσελκύουν αρκετό κόσμο, πυροδοτώντας τις συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας, ιδίως όταν πρόκειται για τεχνολογίες που δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμη κατάλληλα. Με την παρουσίαση του Apple Vision Pro και την αυξανόμενη ενσωμάτωση των AR/VR στην καθημερινή ζωή, οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας είναι πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο.

«Σε ότι αφορά το  AR – VR, σε μία ομιλία μου στον Λευκό Οίκο τους είχα πει ότι αν με 5000 σημεία δεδομένων της Cambridge Analytica καταφέρατε να βγάλετε στην κυβέρνηση τον Τραμπ, το Oculus Quest 2, η VR συσκευή της Meta, έχει 20 εκατομμύρια data points, ανά χρήστη, ανά 20 λεπτά διότι σκανάρει το περιβάλλον του και λαμβάνει υπόψη του το τι βλέπει και που εστιάζει την προσοχή του» καταλήγει ο κ. Δημητριάδης

Την ίδια ώρα, η αύξηση των βοηθών-bots, που χρησιμοποιούν τη γλωσσική επεξεργασία (NLP), προσφέρει μια ελκυστική ευκαιρία για την ενίσχυση της ιδιωτικότητας των χρηστών σε διάφορους τομείς. Φανταστείτε ένα μέλλον όπου οι βοηθοί-bot θα παίζουν βασικό ρόλο στη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων, ιδίως κατά τη διάρκεια των κλήσεων. Ένας εξελιγμένος βοηθός bot θα μπορούσε να χειρίζεται άψογα τις κλήσεις των χρηστών, διασφαλίζοντας την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών, όπως η φωνή του χρήστη.

Στα καλά νέα είναι ότι η διαρροή κωδικών πρόσβασης θα είναι λιγότερο ανησυχητική. Αυτή η στροφή ψυχολογίας έγκειται στην επικράτηση της διπλής ταυτοποίησης με έναν πρόσθετο κωδικό για την επιβεβαίωση της σύνδεσης που αποστέλλεται στον χρήστη μέσω SMS ή δημιουργείται σε μια ειδική εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας, όπως το Kaspersky Password Manager. Επιπλέον, ορισμένες υπηρεσίες, όπως η Google, διαθέτουν ήδη ταυτοποίηση “χωρίς κωδικό” μέσω passkeys, αντίστοιχα και άλλες εταιρείες προτιμούν τη βιομετρική ταυτοποίηση αντί των παραδοσιακών κωδικών πρόσβασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: