Πόσο επηρεάζουν την Ελλάδα οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca σε Βρετανία και Γερμανία

Πόσο επηρεάζουν την Ελλάδα οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca σε Βρετανία και Γερμανία
epa09069139 Syringes and a vial of the vaccine against COVID-19 developed by AstraZeneca are displayed after the cancelation and postponement of the vaccination program for the Prime Minister and cabinet ministers due to reports of side effects, at Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute in Nonthaburi province, Thailand, 12 March 2021. Thai Prime Minister and his cabinet ministers abruptly postponed their vaccination against COVID-19 with AstraZeneca vaccine due to the reports on blood clots after inoculation. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο θέμα των εμβολίων και πρόσφατα αναθεωρήθηκαν σε Βρετανία και Γερμανία οι συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και αυτές οι συστάσεις στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Στη Βρετανία συστήνεται ο εμβολιασμός άνω των 40 ετών και στη Γερμανία άνω των 18 ετών. Όλες οι μεταβολές στηρίζονται πάνω σε δεδομένα, είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Αναφέρθηκε και στη χορήγηση άλλου τύπου εμβολίου ως εναλλακτικού, ωστόσο μέχρι να υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια συστήνεται η πρώτη και δεύτερη δόση να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο.

Μίλησε επίσης για τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εμβολιασμό παιδιών. Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά, είπε, είναι μικρός και ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια που είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός τους.

Περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 3.740.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 23,7%.

Με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1.245.000 πολίτες, ποσοστό 12%.

Τα παραπάνω ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.

Ανέφερε επίσης ότι στο ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί το 82% των υγειονομικών, 63% των νοσηλευτών και στον ιδιωτικό τομέα το 88% των υγειονομικών και 62% των νοσηλευτών.

Είπε επίσης ότι ο εμβολιασμός προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί το 58%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 73% αν υπολογιστούν και τα ραντεβού.

Οι παραλαβές των εμβολίων είπε ότι προχωρούν κανονικά και τέλος του μήνα θα ανοίξουν και άλλες ηλικιακές ομάδες για εμβολιασμό.