Πόσους μετανάστες θα δέχεται πλέον η Βρετανία το χρόνο

Πόσους μετανάστες θα δέχεται πλέον η Βρετανία το χρόνο

Η Τερέζα Μέι θέλει να τηρήσει την «υπόσχεση» του Ντέιβιντ Κάμερον, μειώνοντας την καθαρή μετανάστευση σε ένα «βιώσιμο» επίπεδο κάτω των 100.000 το έτος.

Η μετανάστευση στη Βρετανία μειώθηκε ελαφρά από το 2015 σε 327.000 τον Μάρτιο του 2016, παραμένοντας κοντά στα επίπεδα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί προηγουμένως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, τα πρώτα που δίδονται στη δημοσιότητα μετά την απόφαση των Βρετανών για το Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού δίνει ένα μήνυμα από τους Βρετανούς ψηφοφόρους ότι θέλουν να δουν μικρότερο αριθμό μεταναστών να εισέρχεται στη χώρα.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 9.000, σε 327.000, τον φετινό Μάρτιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας ότι ο κύριος λόγος μετανάστευσης στη Βρετανία ήταν η εργασία.

Το έτος πριν από τον Ιούνιο του 2015 η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία είχε φτάσει τον αριθμό ρεκόρ των 336.000 ανθρώπων, που ήταν περισσότερο από τριπλάσιος από τις «δεκάδες χιλιάδες» για τις οποίες είχε δεσμευθεί ο προκάτοχος της Μέι στην πρωθυπουργία Ντέιβιντ Κάμερον.

Η «υπόσχεση» του Κάμερον

Η Τερέζα Μέι, η οποία ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού τον περασμένο μήνα, επανέλαβε τη δέσμευση που είχε αναλάβει το 2010 ο Κάμερον ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει την καθαρή μετανάστευση σε ένα «βιώσιμο» επίπεδο κάτω των 100.000 το έτος, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά τους περιορισμούς που μπορεί να τεθούν σε ισχύ για να επιτευχθεί αυτό.

«Η ευκαιρία που παρουσιάζει το Brexit είναι να επιβάλουμε ελέγχους στους ανθρώπους που έρχονται από την Ε.Ε. για να εργαστούν εδώ. Είναι νωρίς ακόμη όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, αλλά σίγουρα αυτό αποτελεί μία ευκαιρία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Γκούντγουιλ, στο Sky News.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, βάσει των σχεδίων που εξετάζουν οι υπουργοί, οι μετανάστες με χαμηλή εξειδίκευση από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. ίσως χρειαστεί να κάνουν αίτηση για τη χορήγηση άδειας εργασίας στη Βρετανία μετά την αποχώρηση της χώρας από την ένωση.

Σημειώνεται ότι η καθαρή μετανάστευση από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. υπολογιζόταν το έτος έως τον Μάρτιο του 2016 σε 180.000, σημειώνοντας μείωση κατά 4.000 από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας, ενώ η καθαρή μετανάστευση από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι πολίτες των οποίων αντιμετώπιζαν περιορισμούς στην αγορά εργασίας στη Βρετανία έως τον Ιανουάριο του 2014, εκτινάχθηκε στα ύψη, φτάνοντας τις 61.000 έναντι των 51.000 που ήταν το προηγούμενο έτος, σύμφωνα και πάλι με το ONS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεταναστευτικό έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημόσια συζήτηση που έγινε πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, με τους υποστηρικτές του Brexit να δηλώνουν ότι η Βρετανία θα μπορεί να ελέγξει καλύτερα τη μετανάστευση αν βρίσκεται εκτός Ε.Ε.