Πού υπάρχει ακραίος κίνδυνος για πυρκαγιές σήμερα, Παρασκευή 6 Αυγούστου

Πού υπάρχει ακραίος κίνδυνος για πυρκαγιές σήμερα, Παρασκευή 6 Αυγούστου
Πυρκαγιά στη Λίμνη Ευβοίας, την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021. Εν αναμονή της άφιξης των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων συνεδριάζει αυτήν την ώρα Συντονιστικό Όργανο στο δημαρχείο της Λίμνης, στην Εύβοια, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο αναμένονται στην περιοχή της φωτιάς, ωστόσο ο καπνός και η έλλειψη ορατότητας ακόμη δεν επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελέσουν πτήσεις πάνω από τα καμένα. «Πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα. Δεν πρόκειται να σταματήσει η φωτιά με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο», ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πειφερειάρχης και ο δήμαρχος. Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι, όπως και οι πυροσβέστες, στη Λίμνη της Εύβοιας. Τεράστιες εκτιμάται πως είναι η καταστροφή σε περιοχή που έσφυζε από ζωή και πράσινο, καθώς σε αυτή υπήρχαν πολλά πεύκα. Όλη τη νύχτα πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα έδιναν μάχες για να συγκρατήσουν τις φλόγες, κ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί με τον χάρτη που εκδίδει για το πού είναι ιδιαίτερα πιθανό να υπάρχουν πυρκαγιές σήμερα.

Η χώρα ζει έναν πύρινο εφιάλτη με τα μέτωπα που είναι ενεργά να προκαλούν μεγάλη ανησυχία, ιδιαίτερα σε Αττική, Εύβοια και Μάνη. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σήμερα Παρασκευή 06 Αυγούστου 2021, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς- Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας και νήσος Θάσος)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Θεσπρωτίας, ΠΕ Πρέβεζας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Δείτε τον χάρτη

Σε επαγρύπνηση για τις πυρκαγιές

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.