ΠΟΥ: Ο ιός Έμπολα μπορεί να πλήξει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους

ΠΟΥ: Ο ιός Έμπολα μπορεί να πλήξει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους

Οικονομική ενίσχυση 490 εκατ. δολαρίων ζητά ο Οργανισμός για την αντιμετώπιση της επιδημίας, που ελπίζει ότι μπορεί να νικηθεί σε διάστημα τριών μηνών.

Η επιδημία του Έμπολα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δυτική Αφρική ενδέχεται να πλήξει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσθέτοντας πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να σταματήσει τη διάδοση του ιού μέσα σε τρεις μήνες, ενώ ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών υγείας εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως η επιδημία θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ εξέδωσε ένα στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της επιδημίας σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής, για τις οποίες δήλωσε πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι ήδη δύο ως τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον αναφερόμενο, που είναι 3.069. Ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 1.552.

«Αυτός ο οδικός χάρτης στηρίζεται στην υπόθεση ότι σε πολλές περιοχές έντονης μετάδοσης ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι διπλάσιος μέχρι τετραπλάσιος απ’ αυτόν που αναφέρεται αυτή τη στιγμή. Λαμβάνει υπόψη ότι τα κρούσματα της νόσου του ιού Έμπολα μπορεί να υπερβούν τις 20.000», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ εκφράζει την ελπίδα ότι θα μπορέσει να σταματήσει τη διάδοση των κρουσμάτων του Έμπολα μέσα σε τρεις μήνες και εξηγεί πως χρειάζεται 490 εκατ. δολάρια (371 εκατ. ευρώ).

«Πάνω από 40% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων σημειώθηκαν στη διάρκεια των 21 τελευταίων ημερών και επικεντρώνονται σε μερικές τοποθεσίες», προσθέτει ο ΠΟΥ. Η ασθένεια έχει μέσο ποσοστό θνησιμότητας 52%, το οποίο ποικίλει από 42% στη Σιέρα Λεόνε ως 65% στη Γουινέα. Ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται σε «σημαντικό αριθμό κοινοτήτων» επιδεινώνοντας τις εύθραυστες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν εκεί και έχει ήδη σκοτώσει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό εργαζομένων στην υγεία, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ακόμη πως μια «διαφορετική» επιδημία του Έμπολα, η οποία δεν συνδέεται με την τρέχουσα στη Δυτική Αφρική, επισημάνθηκε στις 24 Αυγούστου από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ωστόσο τα δεδομένα από τη χώρα αυτή δεν περιλαμβάνονται στον απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ΠΟΥ.

Ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Τομ Φρίντεν δήλωσε χθες το βράδυ στη Μονρόβια, έπειτα από μια πολυήμερη αποστολή στη Λιβερία, πως «ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται. Θα ήθελα να μην πρέπει να το πω αυτό, αλλά η κατάσταση θα επιδεινωθεί, πριν βελτιωθεί».

«Ποτέ ο κόσμος δεν έχει δει μια επιδημία του Έμπολα όπως αυτή εδώ. Συνεπώς όχι μόνον οι απολογισμοί είναι αυξημένοι, αλλά γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα απ’ αυτά που διαγιγνώσκονται ή επισημαίνονται», προειδοποίησε.

Το CDC προσφέρει τεχνική βοήθεια στις υπηρεσίες υγείας των αφρικανικών χωρών που πλήττονται από την επιδημία. Οι δηλώσεις του Φρίντεν απηχούν αυτές του συντονιστή του ΟΗΕ εναντίον του ιού Έμπολα, του δρος Ντέιβιντ Ναβάρο, και του αναπληρωτή διευθυντή του ΠΟΥ για την υγειονομική ασφάλεια, του δρος Κέιτζι Φουκούντα. Αμφότεροι είχαν δηλώσει πως θα χρειασθούν τουλάχιστον έξι μήνες για να σταματήσει η επιδημία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Ετοιμότητα απέναντι σε πιθανή έξαρση της επιδημίας Έμπολα ζητά ο ΟΗΕ

Έκτακτα μέτρα για την εξάπλωση του ιού έμπολα στη Λιβερία

Κόκκινος συναγερμός για τον ιό Έμπολα