Πού βλέπουν οι Αμερικανοί επενδυτές τις πιο ανοδικές τάσεις στο χρηματιστήριο το 2021

Πού βλέπουν οι Αμερικανοί επενδυτές τις πιο ανοδικές τάσεις στο χρηματιστήριο το 2021
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Του Lance Lambert

Ο ψηφιακός κόσμος ακμάζει εν μέσω της πανδημίας. Κοιτάξτε, απλώς, τα ετήσια κέρδη των μετοχών εταιρειών όπως η Zoom (262%) και η Amazon (61%).

Αλλά, σύντομα, εκατοντάδες εκατομμύρια Αμερικανών θα εμβολιασθούν. Αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη ώθηση για μετοχές αξίας και μετοχές τεχνολογίας με μελλοντικό δυναμικό εταιρειών όπως η Delta Air Lines (-18%) και η Carnival Cruise Line (-49%) που υποχωρούν από την έναρξη της κρίσης.

Για να δουν κατά πόσο οι επενδυτές συμφωνούν με το συγκεκριμένο αφήγημα, το Fortune και η Civis Analytics ζήτησαν τη γνώμη 2.336 Αμερικανών ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων και 1.378 επενδυτών, από τις 5 έως τις 7 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, ρωτήσαμε τους επενδυτές ποιοι κλάδοι αναμένεται να παρουσιάσουν τις πιο ανοδικές και τις πιο καθοδικές τάσεις.

Βρήκαμε ότι οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να «ξεφορτωθούν» τις τεχνολογικές μετοχές. Οι επενδυτές λένε ότι οι κλάδοι που αφήνουν τις περισσότερες υποσχέσεις για το μέλλον είναι η τεχνολογία (50%), το real estate (29%) και οι εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Πού βλέπουν οι επενδυτές τους περισσότερους κινδύνους;

Επισημαίνουν τις εταιρείες κρουαζιέρας (48%), τις αερογραμμές (44%) και τις αυτοκινητοβιομηχανίες (22%).

Οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να «σπρώξουν» χρήματα στις αερογραμμές ακόμη. Ο λόγος; Οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να χάνουν εκατομμύρια την ημέρα καθώς συνεχίζεται η πανδημία. Παράλληλα, οι εταιρείες σε κλάδους που σχετίζονται με τα ταξίδια έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα χρέη αυτά θα παραμείνουν και θα «κατατρώνε» ένα μέρος των κερδών στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές περιμένουν να βγάλουν χρήματα το 2021. Το 73% των επενδυτών θεωρούν ότι θα προκύψει θετική απόδοση των επενδύσεών τους φέτος. Μάλιστα, 24% των συμμετεχόντων αναμένουν ότι η απόδοση αυτή θα ξεπεράσει το 10%.

Απ’ την άλλη μεριά, το 19% δεν περιμένουν κάτι συγκεκριμένο ενώ το 9% των επενδυτών εκτιμούν ότι η απόδοση των επενδύσεών τους θα είναι μηδενική ή αρνητική.