Προειδοποίηση στις ΗΠΑ από την Παγκόσμια Τράπεζα

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ από την Παγκόσμια Τράπεζα

Μη συμφωνία στο Κονγκρέσο «θα είναι ένα καταστροφικό γεγονός» δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες περνούν μια « πολύ επικίνδυνη» περίοδο μετά από τη νέα αποτυχία των πολιτικών ηγετών των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό και στο ανώτατο όριο του χρέους. «Είμαστε τώρα πέντε ημέρες πριν την πολύ επικίνδυνη στιγμή», δήλωσε ο Κιμ κατά το κλείσιμο της ετήσιας συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει προφανής έλλειψη ρευστότητας για την κάλυψη όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της χώρας από τις 17 Οκτωβρίου, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Κονγκρέσο για την κάλυψη του ανώτατου ορίου χρέους για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλο τον κόσμο και ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πληγούν ιδιαιτέρως από τη διαφαινόμενη κρίση, σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Ουάσιγκτον.

Δείτε το ημερολόγιο της χρεοκοπίας των ΗΠΑ

«Όσο περισσότερο πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας , τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση στον αναπτυσσόμενο κόσμο», δήλωσε ο Κιμ. «Θα είναι ένα καταστροφικό γεγονός για τις αναπτυσσόμενες χώρες και θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ επιζήμιο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες», είπε ακόμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ: Λίγες μέρες πριν τη στάση πληρωμών