ΗΠΑ: Λίγες μέρες πριν τη στάση πληρωμών

ΗΠΑ: Λίγες μέρες πριν τη στάση πληρωμών

Οι Ρεπουμπλικάνοι μπλοκάρουν σχετικό νομοσχέδιο των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Πέντε μόλις μέρες απέχει η επαπειλούμενη στάση πληρωμών των ΗΠΑ, στις 17 Οκτωβρίου, σε περίπτωση που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν συμφωνήσουν να αυξήσουν το όριο του χρέους, ενώ το ομοσπονδιακό κράτος έχει βάλει «λουκέτο» εδώ και 12 μέρες, ελλείψει συμφωνίας για τον προϋπολογισμό. Οι διαπραγματεύσεις για να μη φτάσουν οι ΗΠΑ στο σημείο μηδέν και προκληθεί «χάος», όπως είχε δηλώσει ο Μπάρακ Ομπάμα, είναι εντατικές, χωρίς όμως να έχει βρεθεί οριστική λύση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πίεσε σήμερα τους Ρεπουμπλικάνους κοινοβουλευτικούς να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα από τις έξι εβδομάδες που έχουν προτείνει. Παράλληλα ξεκαθάρισε στην εβδομαδιαία του ομιλία ότι επιθυμεί μια αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε η αμερικανική οικονομία να περάσει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων χωρίς προβλήματα.

«Δεν θα ήταν σοφό, όπως κάποιοι προτείνουν, να αυξήσουμε το όριο του χρέους για δύο μήνες και να φλερτάρουμε με την πρώτη στα ιστορικά με μια ηθελημένη στάση πληρωμών εν μέσω της εορταστικής περιόδου», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος. «Το πλήγμα στην άσπιλη φήμη των ΗΠΑ ως δανειστών δεν θα προκαλέσει μόνο πτώση στις αγορές. Ο δανεισμός θα γίνει πιο ακριβός για όλους τους Αμερικάνους», πρόσθεσε ο Ομπάμα, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση από την 1η Οκτωβρίου με τους Ρεπουμπλικάνους για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Ρεπουμπλικάνοι: Αρνείται να διαπραγματευτεί ο Ομπάμα
Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους επιθυμούν να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι ο Λευκός Οίκος θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, ενώ κατηγορούν τον Ομπάμα για αδιαλλαξία στο θέμα του ορίου του χρέους.  «Οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και των Ρεπουμπλικάνων για να αποφευχθεί η κρίση χρέους, έχουν φτάσει σε αδιέξοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπός τους στη Βουλή, Τζον Μπένερ.

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Κογκρέσου, οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία αναμένεται να εμποδίσουν σήμερα την ψήφιση ενός νομοσχεδίου των Δημοκρατικών για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ το 2014. Ο σύμβουλος είπε πως οι Δημοκρατικοί είναι προετοιμασμένοι να προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν υποστήριξη και να επαναφέρουν το νομοσχέδιο τις ερχόμενες ημέρες. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να εμποδιστεί σήμερα από ένα διαδικαστικό εμπόδιο των Ρεπουμπλικάνων, καθώς χρειάζονται 60 ψήφοι για να περάσει στη εκατονταμελή Γερουσία. Οι Δημοκρατικοί υπερισχύουν στο Σώμα με 54 έδρες έναντι 46.

Διαβάστε επίσης: Επιχειρήσεις και G20 πιέζουν τις ΗΠΑ για άμεση λύση

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Χόβεν, το κόμμα του είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και τον τερματισμό της παράλυσης του κράτους, όμως θέλει να διασφαλίσει ότι θα μειωθούν οι κυβερνητικές δαπάνες, κάτι που προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τον Λευκό Οίκο επί μήνες χωρίς επιτυχία.

Δείτε το ημερολόγιο της χρεοκοπίας των ΗΠΑ

Ενισχυμένος στις δημοσκοπήσεις ο Ομπάμα
Εξάλλου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποστεί πλήγμα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών κατηγορεί εκείνους ότι προκάλεσαν την κρίση, γεγονός που έχει ενισχύσει πολιτικά τον Ομπάμα. Ο πρόεδρος παραμένει αμετακίνητος στη θέση του να μην διαπραγματευτεί για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους.  Απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του κατασκευάζουν μια κρίση που θα μπορούσε να πλήξει την πιστοληπτική διαβάθμιση των ΗΠΑ και να προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια αγορά. «Το κράτος μας έχει κλείσει για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια. Ένα πολιτικό κόμμα παίζει με την στάση πληρωμών για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1700. Δεν είναι φυσιολογικό. Γι’ αυτό πρέπει να το σταματήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: Και επίσημα η πρώτη γυναίκα στο «τιμόνι» της Fed

Ο Έρικ Κάντορ, επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε απογοητευμένος από την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και του Λευκού Οίκου. «Στο στάδιο αυτό, ελπίζω πως η Γερουσία θα αντισταθεί και πως όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι θα μιλήσουν με την ίδια φωνή», δήλωσε. «Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε ωστόσο.