Πρώην εργαζόμενος της Tesla καταγγέλει τις ρατσιστικές συμπεριφορές στην εταιρεία

Πρώην εργαζόμενος της Tesla καταγγέλει τις ρατσιστικές συμπεριφορές στην εταιρεία
(200107) -- SHANGHAI, Jan. 7, 2020 (Xinhua) -- Tesla CEO Elon Musk attends an opening ceremony for Tesla China-made Model Y program in Shanghai, east China, Jan. 7, 2020. U.S. electric carmaker Tesla officially launched its China-made Model Y program in its Shanghai gigafactory Tuesday, one year after the company broke ground on its first overseas plant. The first batch of China-produced Model 3 sedans was also delivered to its non-employee customers at an opening ceremony for the program. (Xinhua/Ding Ting) (Photo by Ding Ting / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
"Τα ρατσιστικά σχόλια με έκαναν να νιώθω λιγότερο άνθρωπος»

Τον εφιάλτη που έζησε δουλεύοντας ως χειριστής ασανσέρ στο εργοστάσιο της Tesla στην Καλιφόρνια περιέργαψε στην κατάθεση του στο δικαστήριο την Τετάρτη, ο Όουεν Ντίαζ.

Ο πρώην εργαζόμενος αναφέρθηκε στο ψυχολογικό τίμημα που του προκάλεσε ένας χείμαρρος ρατσιστικών προσβολών, απειλών και άλλων περιστατικών που δέχτηκε στον χώρο εργασίας του.

«Είχα καταγράψει ισπανόφωνους συναδέλφους μου να μιλούν για εμένα. Όταν χρησιμοποιήσα έναν ιστότοπο για να μεταφράσω τα όσα έλεγαν, συνειδητοποίησα πως έκαναν ρατσιστικά σχόλια εναντίον μου», ανέφερε ο Ντίαζ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχασα την εμπιστοσύνη μου για τους ανθρώπους

Ο πρώην εργαζόμενος επισήμανε επίσης πως τα ρατσιστικά περιστατικά στο εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων Fremont, στην Καλιφόρνια, επιβάρυναν τη σχέση του με τον γιο του, ο οποίος επίσης εργαζόταν εκεί, και τον έκαναν να χάσει την εμπιστοσύνη του για τους ανθρώπους.

«Με έκαναν να αισθάνομαι λιγότερο από άνθρωπο (και) με έκαναν να αμφισβητήσω την αξία μου», δήλωσε ο Ντίαζ.

Από την άλλη, ο δικηγόρος, Άλεξ Σπίρο, ο οποίος εκπροσωπεί την Tesla, πίεσε την Τετάρτη τον Ντίαζ ρωτώντας τον γιατί δεν υπήρχαν γραπτώς καταγγελίες στους προϊσταμένους του σχετικά με τις απειλές που δεχόταν.

Ο Ντίαζ είπε ότι δεν θυμάται αν παραπονέθηκε γραπτώς ή μόνο προφορικά και κατηγόρησε τον δικηγόρο ότι παρερμήνευσε τις απαντήσεις του.

Η πενθήμερη δίκη για την αποζημίωση έρχεται μετά την απόφαση των ενόρκων το 2021 να κρίνει την Tesla υπεύθυνη για διακρίσεις και να υποχρεώσει την εταιρεία να καταβάλει στον Ντίαζ 137 εκατομμύρια δολάρια.

Η Tesla έχει υποστηρίξει ότι δεν ανέχεται την παρενόχληση στο χώρο εργασίας και λαμβάνει σοβαρά υπόψην της τις καταγγελίες για διακρίσεις. Ωστόσο πραγματογνώμονας της υπόθεσης κατέθεσε ότι ενώ η Tesla είχε υιοθετήσει επαρκείς πολιτικές κατά των προκαταλήψεων, απέτυχε να διερευνήσει σωστά και να ανταποκριθεί στις καταγγελίες του Ντίαζ και άλλων μαύρων εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: