Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για δάνεια επιχειρήσεων και πλειστηριασμούς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις κυβέρνησης –Κομισιόν για το νέο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη πανδημία και θα αφορά δαπάνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μαρτίου 2020 – Ιουνίου 2021.

Στο μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη πανδημία εστιάζει η κυβέρνηση. Το νέο πρόγραμμα θα αφορά σε δαπάνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μαρτίου 2020- Ιουνίου 2021 και θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Η δυνατότητα επιδότησης φτάνει έως τα 3 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε ορίζει και ο αναθεωρημένος λόγω πανδημίας σχετικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ΕΡΤ, το υπουργείο Οικονομικών είναι σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κατηγορίες παγίων δαπανών που θα καλύπτονται, όπως και τη μορφή που θα πάρει η επιδότηση που θα λάβουν οι δικαιούχοι. Σημειώνεται ότι, σχετική διάταξη έχει ενταχθεί στο τελευταίο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Η όλη δράση θα πρέπει στη συνέχεια να εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση σε 43.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια, καθώς και σε 55.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τον αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, διότι σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν οι καταβολές των αποζημιώσεων και του επιδόματος θέρμανσης.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να μην ισχύσει για τα εισοδήματα του 2020 η υποχρέωση για συγκέντρωση του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει βοήθεια, εάν χρειαστεί, στις κατηγορίες πολιτών που πραγματικά έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν το υπουργείο Οικονομικών έχει από την Τράπεζα της Ελλάδος όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για το ύψος των ηλεκτρονικών συναλλαγών το 2020.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, λέγοντας ότι:

*405.000 δάνεια ύψους 28,4 δισ. ευρώ είχαν και έχουν λάβει αναστολή καταβολής δόσεων για 9 μήνες,

*400.000 δάνεια ύψους 21 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί διμερώς,

*57.000 στεγαστικά δάνεια έχουν λάβει επιδότηση της δόσης μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ». Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα

Πρόσθεσε δε, ότι σύντομα αναμένεται να υπάρξει και το πρόγραμμα για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πάνω από 7,5 δισ. τα μέτρα στήριξης φέτος

Για το πώς θα πληρωθούν τα μέτρα στήριξης μετά το τέλος της πανδημίας επισήμανε πως ο προϋπολογισμός κινείται με λιγότερα έσοδα και με αυξημένες δαπάνες. Εκτίμησε πως θα υπερβεί τα 7,5 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός των μέτρων στήριξης το 2021 αλλά επισήμανε πως με τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας μετά την Πανδημία και με τη χρήση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης «πολύ γρήγορα θα καλύψουμε αυτό το κενό και ταυτόχρονα θα έχουμε αυξημένα έσοδα όχι από μέτρα λιτότητας ή από επιστροφή σε μνημόνια, αλλά από τη γρήγορη, ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας».

Πλειστηριασμοί

«Σύντομα θα υπάρχει Γέφυρα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και ταυτόχρονα «υπάρχει πρόβλεψη για μη υλοποίηση πλειστηριασμών για ένα χρονικό διάστημα» ανέφερε, παραγγέλλοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα «Είμαστε σε συζητήσεις με τους θεσμούς, η χώρα είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» επισήμανε ο Υπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Πάει καλά η διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι η αξιολόγηση θα είναι θετική και θεωρώ πως το ίδιο θα γίνει και στο Eurogroup στο οποίο θα συζητηθεί η εν λόγω έκθεση» των θεσμών για την 9η αξιολόγηση πρόσθεσε. «Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε κοντά στην κοινωνία και προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο μετρό του εφικτού» είπε.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών απεύθυνε έκκληση σε 43.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια αλλά και σε 55.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τον αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού καθώς σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν οι καταβολές των αποζημιώσεων και του επιδόματος θέρμανσης. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να γίνει νέα πληρωμή αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια το Νοέμβριο ενώ αύριο η ΑΑΔΕ θα πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα θέρμανσης. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος θέρμανσης που θα δοθεί τώρα αναμένεται να φτάσει συνολικά τα 60 εκατ. ευρώ.

Δείτε ακόμα: Η απειλή τρίτου κύματος «στοιχειώνει» την επανεκκίνηση της αγοράς