Προς μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα: Οι τάσεις στην εργασία για το 2024

Προς μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα: Οι τάσεις στην εργασία για το 2024
Photo: pixabay.com
Αν και ο Bill Gates, ο Elon Musk και ο Jamie Dimon έχουν προβλέψει ότι η μικρότερη εβδομάδα είναι το μέλλον, ο Δείκτης Ευέλικτης Εργασίας υπογραμμίζει ότι η στροφή προς τη λιγότερη εργασία είναι ήδη εδώ.

Της Orianna Rosa Royle

Οι ηγέτες δεν χρειάζονται κρυστάλλινη σφαίρα- τα δεδομένα είναι η πυξίδα τους για την πρόβλεψη των επιθυμιών των εργαζομένων κατά το επόμενο έτος.

Η Flexa, το board ευέλικτων θέσεων εργασίας, εξέτασε 9.360 αγγελίες, 2,7 εκατομμύρια αναζητήσεις και 27.880 προτιμήσεις εργαζομένων παγκοσμίως από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023. Το αποτέλεσμα; Οι εργασιακές τάσεις που θα αναδιαμορφώσουν τις επιχειρήσεις το 2024.

Αν και ο Bill Gates, ο Elon Musk και ο Jamie Dimon έχουν προβλέψει ότι η μικρότερη εβδομάδα είναι το μέλλον, ο Δείκτης Ευέλικτης Εργασίας υπογραμμίζει ότι η στροφή προς τη λιγότερη εργασία είναι ήδη εδώ – παρά την εισροή εντολών επιστροφής στο γραφείο και οδηγιών από τους CEO προς τους εργαζόμενους να κάνουν περισσότερες υπερωρίες.

«Το 2023 οι εργάσιμες εβδομάδες έγιναν μικρότερες», σημειώνει η έκθεση. Οι αναζητήσεις για θέσεις εργασίας με τετραήμερη εβδομάδα παρουσίασαν αύξηση κατά 68% από τον Φεβρουάριο του 2023, την ίδια στιγμή που η Βρετανία (όπου εδρεύει η πλειονότητα των χρηστών της Flexa) ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή τετραήμερης εβδομάδας εργασίας με ποσοστό επιτυχίας 92%.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι εργοδότες αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο αυτό το μοντέλο. Το 4ο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκε 400% αύξηση των θέσεων εργασίας που προσφέρουν 4ήμερη εβδομάδα, 4,5ήμερη εβδομάδα ή 9ήμερο δεκαπενθήμερο, σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2022.

«Αισθανόμαστε σίγουροι λέγοντας ότι θα δούμε αυτούς τους αριθμούς να συνεχίζουν να αυξάνονται το 2024 για να καλύψουν τη ζήτηση των υποψηφίων», δήλωσε η Flexa.

Επαναλαμβάνοντας τον θετικό αντίκτυπο της πιλοτικής τετραήμερης εβδομάδας στη Βρετανία -όπου τα έσοδα και η παραγωγικότητα των εταιρειών αυξήθηκαν- η έκθεση προσέθεσε ότι οι εταιρείες που προσφέρουν τριήμερο Σαββατοκύριακο μπορούν να οικοδομήσουν «εμπιστοσύνη και ισχυρές σχέσεις με το εργατικό δυναμικό τους, καθιστώντας το πιο πιθανό να παραμείνει μακροπρόθεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

1 στους 3 εργαζόμενους θέλει θέσεις εργασίας που προσφέρουν υποστήριξη ψυχικής υγείας

Κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, το άγχος και η κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά 25% και παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση φαινομενικά βρίσκεται πίσω μας, η ψυχική υγεία των εργαζομένων δεν έχει δείξει πολλά σημάδια βελτίωσης. Φέτος, οι αναρρωτικές άδειες σημείωσαν ρεκόρ, με την ψυχική υγεία να αναφέρεται ως ο κύριος λόγος για την ανάγκη λήψης άδειας από την εργασία.

Η έκθεση της Flexa δεν εμβαθύνει στο γιατί οι εργαζόμενοι αισθάνονται χειρότερα, αλλά είναι σαφές ότι έχουν έντονη επίγνωση ότι χρειάζονται βοήθεια και αναζητούν υποστήριξη από τους εργοδότες. Ένας στους τρεις εργαζόμενους εξέφρασε την προτίμησή του για θέσεις εργασίας που προσφέρουν υποστήριξη στην ψυχική υγεία, ποσοστό αυξημένο κατά 16% σε σχέση με πέρυσι.

Και οι εργοδότες ακούνε: Η Flexa ανέφερε ότι η υποστήριξη με τη μορφή «ημερών ψυχικής υγείας», επιδομάτων ευημερίας και πρόσβασης σε πλατφόρμες ψυχικής υγείας γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες παροχές στον χώρο εργασίας.

Με τους πολλαπλούς πολέμους και την κρίση του κόστους διαβίωσης να διαχέονται στο νέο έτος, η Flexa είναι «σίγουρη» ότι τα επιδόματα ψυχικής υγείας θα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ το 2024, μαζί με την κατάρτιση για τον χειρισμό θεμάτων ψυχικής υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται για το πού -και όχι το πότε- εργάζονται

Εν μέσω της παραφιλολογίας για τους εργαζομένους που διεκδικούν ευέλικτη εργασία, τα ευρήματα της Flexa υποδεικνύουν ότι οι ηγέτες δεν χρειάζεται να τρέχουν για να εκπληρώσουν κάθε επιθυμία.

Παραδόξως, πάνω από τους μισούς εργαζομένους που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι «δεν τους ενδιαφέρει» το αν οι εργοδότες τους παρέχουν ευέλικτα ωράρια. Η μελέτη της Gallup απηχεί αυτό το συναίσθημα, αποκαλύπτοντας ότι το 50% των εργαζομένων προτιμούν μια σταθερή δουλειά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα αντί της δυνατότητας να εναλλάσσουν τα ωράριά τους κατά βούληση.

Έτσι, η γοητεία των βασικών και ευέλικτων ωρών εργασίας μπορεί να εξασθενίσει το 2024. Ωστόσο, αναδύεται μια ξεχωριστή τάση: η άνοδος του «μικρού ευέλικτου χρόνου».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, υπήρξε μια αυξανόμενη προτίμηση για τις εταιρείες που επιμένουν σε μια ρουτίνα 9 με 5, αλλά προσφέρουν περιθώρια στους εργαζομένους να ξεκινούν ή να τελειώνουν λίγο νωρίτερα ή αργότερα, εξυπηρετώντας για παράδειγμα τις ανάγκες παράδοσης μαθητών στο σχολείο ή παραλαβής από αυτό, σημειώνει η Flexa.

Αν και οι εργαζόμενοι μπορεί να μην ενδιαφέρονται για το πότε εργάζονται, το πού εργάζονται είναι άλλο θέμα. Αν και μόνο το 9% των αναζητήσεων στόχευε σε ευέλικτο ωράριο, ένα επιβλητικό 51% αναζητούσε απομακρυσμένους ρόλους.

Ωστόσο, η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά: Οι ρόλοι που προσφέρουν πλήρως απομακρυσμένη εργασία ήταν οι λιγότερο συνηθισμένοι στη Flexa το 2023.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com