Προς νέο ρεκόρ οδεύει ο πληθωρισμός- Τι θα ακούσουμε στις ανακοινώσεις της Παρασκευής

Προς νέο ρεκόρ οδεύει ο πληθωρισμός- Τι θα ακούσουμε στις ανακοινώσεις της Παρασκευής
2022-05-17 10:52:02 ENSCHEDE - A fruit stall at the Enschede weekly market. Consumers have paid 9.6 percent more expensive in recent months than a year earlier. This was mainly due to a further rise in the prices of foodstuffs, including meat. Vegetables, dairy products, bread and grains also became more expensive. ANP EMIEL MUIJDERMAN netherlands out - belgium out (Photo by Emiel Muijderman / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP
Την Παρασκευή ανακοινώνει η Ελλ.Στατ. τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Ιούνιο - Στα επίπεδα του 12% οδεύει ο δείκτης - Προς αναθεώρηση οι προβλέψεις.

Κρίσιμες θα είναι οι ανακοινώσεις της Ελλ.Στατ. για τον πληθωρισμό στο τέλος της εβδομάδας, καθώς σε συνδυασμό και με την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων, θα καθορίσουν την νέα αναθεωρημένη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών.

Με τις τιμές σε ενεργειακά αγαθά και καύσιμα να συνεχίζουν ανοδικά, τον Ιούνιο ο δείκτης αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ. Εξάλλου, ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, τα οποία τοποθετούν τον εναρμονισμένο δείκτη στο 12% από 10,5% τον Μάιο, με ώθηση από την άνοδο των τιμών της ενέργειας (κατά 41,9% από 39,1% τον Μάιο). Επιπλέον αύξηση 4,3% καταγράφεται στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας και 11,1% στα μη τυποποιημένα τρόφιμα.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω η Ελλ.Στατ. αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή 8.7.2022 νέα άνοδο του πληθωρισμού, πάνω από τα επίπεδα του Μαΐου, 11,3%. Εντωμεταξύ, το Πρόγραμμα Σταθερότητας στο βασικό σενάριο προβλέπει πληθωρισμό 5,6%, με 7,6% στο δυσμενές σενάριο, που συνοδεύεται με πρόβλεψη για απώλεια 1,3 μονάδων στην ιδιωτική κατανάλωση, 1,7 μονάδων στις εξαγωγές και 2,2 μονάδων στις επενδύσεις. Πάντως αν και γίνεται συζήτηση για την αναθεώρηση της πρόβλεψης του για τον πληθωρισμό πάνω από το 7%, παραμένει σταθερή η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για ανάπτυξη φέτος πάνω από 3% (το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει 2,1% στο δυσμενές σενάριο).

Σημειώνεται επίσης ότι η πρόβλεψη για σταθεροποίηση των τιμών στο τέλος του α’ εξαμήνου δεν επιβεβαιώνεται και ο προβληματισμός είναι έντονος για τις επιπτώσεις ακριβών καυσίμων και ενέργειας στην πρωτογενή παραγωγή, στη βιομηχανία και στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Ενδεικτικές είναι άλλωστε οι ανατιμήσεις σε όλες τις κατηγορίες οικοδομικών υλικών τον Μάϊο από την ηλεκτρική ενέργεια, που ξεπέρασε το 80% και το πετρέλαιο κίνησης – Diesel, της τάξης του 37,6%, μέχρι τα τούβλα, στο 21,7%, τον σίδηρο στο 18,6% και τους χάλκινους αγωγούς, 18,4%. Σύμφωνα με την Ελλ.Στατ. ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 11,4% τον Μάιο.

Ως αντίβαρο στις πληθωριστικές πιέσεις η κυβέρνηση εστιάζει σε παρεμβάσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος (μέτρο ύψους 2 δισ. ευρώ) και στην επιδότηση καυσίμων. Συνολικά, έως το τέλος του έτους θα διατεθούν για στήριξη των πολιτών έναντι κόστους καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου κ.α. ποσά ύψους 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ αντλούνται από τον προϋπολογισμό.