Προς συμφωνία στην ΕΕ για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης «υψηλού ρίσκου»

Προς συμφωνία στην ΕΕ για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης «υψηλού ρίσκου»
Photo: DALL•E
Στο επίκεντρο το αν θα γίνουν εξαιρέσεις για ορισμένα μοντέλα AI, όπως εκείνα που εκτελούν «καθαρά βοηθητικά» καθήκοντα.

Σε μια πολύωρη συνάντηση που έγινε την Τρίτη, οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία επί ενός σημαντικού μέρους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ελέγχου των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, επετεύχθη συμφωνία στο μεγαλύτερο μέρος του άρθρου 6 του νόμου AI της ΕΕ (AI Act). Το άρθρο 6 περιγράφει τους τύπους των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που θα χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου» και ως εκ τούτου θα υπόκεινται σε μεγαλύτερο ρυθμιστικό έλεγχο, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος στο πρακτορείο.

Η συζήτηση σχετικά με τις εφαρμογές υψηλού κινδύνου επικεντρώθηκε πρόσφατα γύρω από το αν θα πρέπει να γίνουν εξαιρέσεις για ορισμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, όπως εκείνα που εκτελούν «καθαρά βοηθητικά» καθήκοντα, ανέφεραν πηγές.

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να θεωρηθεί καθαρά βοηθητικό όταν χρησιμοποιείται για την εκτέλεση ενός σχετικά δευτερεύοντος καθήκοντος δευτερεύοντος σε σχέση με οποιαδήποτε ανθρώπινη λήψη αποφάσεων, όπως η τακτοποίηση εγγράφων ή η μετάφραση κειμένου από μια γλώσσα σε μια άλλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από τη συνάντηση της Τρίτης, το Reuters ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι νομοθέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε αρκετά θέματα, αφήνοντας οποιαδήποτε συμφωνία εκτός μέχρι τον Δεκέμβριο.

Δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνεισηγητές του ευρωπαϊκού AI Act δήλωσαν πως είναι βέβαιοι ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε έναν πέμπτο τριμερή διάλογο που θα διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, με ενδεχόμενη έγκριση μέχρι το τέλος του 2023.

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα μπορούσε να μεταθέσει τις διαπραγματεύσεις στις αρχές του επόμενου έτους, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εκτροχιαστούν περαιτέρω οι συζητήσεις λόγω των ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com