Προς τρίτες εκλογές βαίνει η Ισπανία

Προς τρίτες εκλογές βαίνει η Ισπανία
Photo:

Σε νέο πολιτικό αδιέξοδο μεταβαίνει η χώρα.

Αυξημένες είναι οι πιθανότητες να προσέλθουν στις κάλπες οι Ισπανοί για τρίτη φορά, μετά το ηχηρό «όχι» των Σοσιαλιστών στο ενδεχόμενο παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς το Λαϊκό Κόμμα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Μαριάνο Ραχόι με τον Πέδρο Σάντσεθ, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος εμφανίστηκε αμετακίνητος, τονίζοντας πως «οι ψηφοφόροι μας ψήφισαν να φύγει ο Ραχόι».

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι η πλέον καθοριστική για την πολιτική της Ισπανίας, καθώς αναμένονται να διεξαχθούν δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο. Εκτιμάται ότι οι 85 βουλευτές των Σοσιαλιστών θα ψηφίσουν «όχι» και σήμερα το απόγευμα και στη δεύτερη ψηφοφορία, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Τα πράγματα για τον Μαριάνο Ραχόι είναι πολύ δύσκολα καθώς μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας μεν, ωστόσο δεν θα μπορέσει να περάσει και να ψηφίσει οποιονδήποτε νόμο.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι κατέληξε σε συμφωνία με το κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos εξασφαλίζοντας τη στήριξη 170 βουλευτών, σε σύνολο 350. Εάν τελικώς όμως δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τέλη Οκτώβρη, θα υπάρξει η διάλυση της Βουλής και η προκύρηξη εκλογών για τις 25 Δεκέμβριου.