Προσδοκίες για τον εορταστικό τζίρο λόγω «δώρων» και επιδομάτων

Προσδοκίες για τον εορταστικό τζίρο λόγω «δώρων» και επιδομάτων
Βιτρίνα καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας με Χριστουγεννιάτικα στολίδια , Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020. Αρκετά καταστήματα πριν την εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό είχαν ήδη τοποθετήσει στις βιτρίνες τους χριστουγεννιάτικα είδη και στολίδια . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έσοδα πάνω από 3,6 δισ. ευρώ περιμένει η αγορά - Το «καλάθι των Χριστουγέννων» και το «καλάθι του πληθωρισμού».

Σε εορταστικούς ρυθμούς μπαίνει η αγορά, με τον εμπορικό κόσμο να προσβλέπει σε τόνωση τζίρου ενόψει και της καταβολής στους εργαζομένους του δώρου Χριστουγέννων, των επιδομάτων σε ανέργους και ευάλωτες ομάδες αλλά και των αναδρομικών στους συνταξιούχους.

Ειδικότερα, με επίδομα 250 ευρώ θα ενισχυθούν μέχρι τα Χριστούγεννα εφάπαξ 2,3 εκατ. δικαιούχοι ευάλωτων ομάδων, έκτακτο επίδομα 600 ευρώ καταβάλλεται στους ένστολους, ενώ στήριξη στα εισοδήματα προσφέρει σ’ ένα βαθμό και το επίδομα θέρμανσης αφήνοντας περιθώρια για καταναλωτικές δαπάνες στο τέλος της χρονιάς.

Επιπλέον, όπως φέρεται να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση -και μένει να επιβεβαιωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα- τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε όλους τους συνταξιούχους και όχι αποκλειστικά σε όσους είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για ένα κονδύλι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερος πάντως αναμένεται να είναι ο τζίρος της εορταστικής αγοράς, με επιχειρηματικούς φορείς του λιανεμπορίου να εκτιμούν ότι μπορεί να προσεγγίσει και τα 4 δισ. ευρώ. Από χθες Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου, που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, η εμπορική κίνηση ενισχύεται, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Το εορταστικό κλίμα ενισχύουν και οι προσδοκίες των εμπόρων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλη Κορκίδη, ο εμπορικός κόσμος προσδοκά ότι η φετινή εορταστική αγορά θα κινηθεί καλύτερα από την αντίστοιχη περσινή, με τζίρο που θα ξεπεράσει τα 3,6 δισ. ευρώ.

Αν και σε αυτή τη φάση η επισκεψιμότητα στις στολισμένες αγορές της Αττικής, εντάσσεται σε μεγάλο βαθμό σε μια διερευνητική προσέγγιση των καταναλωτών, η εικόνα είναι ενθαρρυντική για τη συνέχεια.

Ειδικό βάρος στις φετινές γιορτές έχουν το «καλάθι του νοικοκυριού», που συνεισφέρει εν μέρη στη συγκράτηση των τιμών σε βασικά αγαθά σούπερ μάρκετ, αλλά και το «χριστουγεννιάτικο καλάθι» και το «καλάθι του Αη Βασίλη», που θα ενεργοποιηθούν στις 14 Δεκεμβρίου.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την κάμψη που εμφάνισε ο πληθωρισμός στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (8,5% τον Νοέμβριο), οι αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά και κυρίως τρόφιμα, καθώς και μεταφορές και στέγαση καλά κρατούν ασκώντας πιέσεις στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την άλλη μεριά πιέσεις δέχονται και οι επιχειρήσεις από τα υψηλά κόστη για αγορά εμπορευμάτων, δαπάνες ενέργειας και μεταφορικών.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ετήσια βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη του πληθωρισμού αναφέρουν ότι οι αυξήσεις σε ψωμί και δημητριακά διαμορφώθηκαν σε 18,7%, σε κρέατα 16,7%, γαλακτοκομικά και αυγά 25,3%, λάδι πάνω από 20% κ.α.. Στην ένδυση και υπόδηση παρατηρείται αύξηση 10,9%, στα ενοίκια κατοικιών 2,6% ενώ μεγάλες είναι οι αυξήσεις από τα ενεργειακά αγαθά, όπως το φυσικό αέριο (27,8%), το πετρέλαιο θέρμανσης (11,6%), τα καύσιμα (17,6%), αλλά και η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (42,3%), με πλοίο (26,7%) κ.ο.κ..