«Πρώτη» η Χαλκιδική στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων

«Πρώτη» η Χαλκιδική στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων

Δείτε ποια είναι η εικόνα ανά χώρα. 

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν το 2014 οι κρατήσεις των Ευρωπαίων τουριστικών πρακτόρων στη Χαλκιδική, καθώς μετά από μια πενταετία μειωμένου ενδιαφέροντος για την περιοχή, «το κλίμα όχι μόνο αλλάζει αλλά και σταθεροποιείται σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο αφίξεων», όπως υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής.

Με βάση την ίδια ανακοίνωση, η διοίκηση του Οργανισμού, αξιοποιώντας τις απευθείας πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, εφήρμοσε άκρως στοχευμένη στρατηγική προσεγγίζοντας τις αεροπορικές εταιρείες, τους tour operators και τους ειδικούς των χωρών της Ευρώπης, προκειμένου να εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές και καταλύματα της Χαλκιδικής σε online και έντυπους καταλόγους τουριστικών επαγγελματιών.

Η εικόνα ανά αγορά είναι οι εξής:

Γερμανία

Στην περίπτωση των τουριστικών πρακτόρων της Γερμανίας, οι αφίξεις είναι αυξημένες κατά 11,70%, σε σχέση με τον περσινό Μάιο (54.700 αφίξεις τον φετινό). Παράλληλα, έχουν επεκταθεί τα allotments στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής (σ.σ. τα συμβόλαια allotment αναφέρονται σε ένα συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα κατά το οποίο το ξενοδοχείο αναλαµβάνει να διαθέτει καθηµερινά, για λογαριασµό του tour operator, ένα συγκεκριµένο αριθµό δωµατίων µε σαφή προσδιορισµό των προσφερόμενων υπηρεσιών).

Βρετανία

Η αγγλική αγορά υποστηριζόμενη από τις τακτικές αεροπορικές συνδέσεις, αλλά και από τα δρομολόγια των εταιρειών χαμηλού κόστους και τις πτήσεις τσάρτερ εμφανίζει αφίξεις αυξημένες κατά 30,5% κατά τον μήνα Μάιο. Το Μάιο διοργανώθηκε από τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) 20 τουριστικών πρακτόρων και γραφείων της Αγγλίας (μεταξύ των οποίων και η B.A. HOLIDAYS), που επισκέφθηκαν όλες τις περιοχές της Χαλκιδικής, τη Θεσσαλονίκη και τη Βεργίνα. Αρκετά καταλύματα της Χαλκιδικής, ήδη ετοιμάζουν το υλικό τους για να αποσταλεί στα γραφεία των tour operators της Αγγλίας για το 2015. Με δεδομένο πλέον το ενδιαφέρον της Βρετανικής αγοράς, αντίστοιχο ταξίδι εξοικείωσης θα πραγματοποιηθεί και τον Οκτώβριο.

Ιταλία

Η Ιταλία αρχίζει σταδιακά να δείχνει τη δυναμική της ως αγορά για τον τουρισμό της Χαλκιδικής. Οι απευθείας πτήσεις από τη Ρώμη, οδήγησαν τον tour operator Jambo Group στη Χαλκιδική, με πρωτοβουλία του γραφείου Ε.Ο.Τ. Ιταλίας, σε συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής. Ο στόχος αυτού του ταξιδιού ήταν η ανάδειξη του προορισμού με έμφαση στις αναδυόμενες περιοχές όπως το νησί της Αμμουλιανής και η επιθεώρηση ξενοδοχειακών μονάδων που πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμά τους. Στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης, οι 10 incoming Tour Operators μέλη του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, πραγματοποίησαν Β2Β συναντήσεις με τον εκπρόσωπο του Jambo.

Ολλανδία

Η Transavia με τις απευθείας πτήσεις της 3 φορές την εβδομάδα από το Άμστερνταμ στη Θεσσαλονίκη, έφερε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια Ολλανδούς επισκέπτες. Πάνω από 2.500 άτομα οπό την Ολλανδία υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν τη Χαλκιδική το Μάιο. Η συνεργασία που ξεκίνησε μεταξύ του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και του SUNDIO, του πρώτου tour operators, που δέσμευσε θέσεις στην πτήση της TRANSAVIA, άνοιξε τον προορισμό και για άλλους Tour Operators που ήδη βρίσκονται στη Χαλκιδική για να κλείσουν συμφωνίες. Εξάλλου, η αγορά της Ολλανδίας υποστηρίζεται και με την πρόσκληση και τη φιλοξενία δημοσιογράφων που έρχονται μεμονωμένα ή με αποστολή μέσω του γραφείου Ε.Ο.Τ. BENELUX.

Βέλγιο

Η καθημερινή πτήση της Ryanair, από το αεροδρόμιο Charleroi του Βελγίου, οι επιλεγμένοι από τον Ε.Ο.Τ. δημοσιογράφοι, που ανακαλύπτουν την περιοχή και οι Βέλγοι τουριστικοί πράκτορες που απευθύνονται σε μεμονωμένους τουρίστες, ήταν οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην άφιξη 4.700 Βέλγων επισκεπτών. Η ποσοστιαία άνοδος σε σχέση με τον αντίστοιχο Μάιο του 2013, είναι 206%.

Τουρκία

Από τη γειτονική Τουρκία, τέλος, που εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικές αγορές για τη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει σταθερή αεροπορική αλλά και οδική προσέλευση. Υπολογίζεται ότι πάνω από 25 ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και πολλά ενοικιαζόμενα καταλύματα θα φιλοξενήσουν Τούρκους επισκέπτες το 2014.

Διαβάστε ακόμα:

Το ρωσικό «παλάτι» της Χαλκιδικής

Σπάει κάθε ρεκόρ ο τουρισμός στην Ελλάδα

Ανοίγει ξανά το Gerakina Beach