Πρώτο αρνητικό δείγμα γραφής για τον Ματέο Ρέντσι

Πρώτο αρνητικό δείγμα γραφής για τον Ματέο Ρέντσι

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των Ιταλών.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, πριν ακόμη αναλάβει επισήμως καθήκοντα επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρώτη αρνητική δημοσκόπηση, καθώς οι περισσότεροι Ιταλοί δεν εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο έφθασε στην εξουσία.

Στην ερώτηση πώς κρίνουν οι Ιταλοί την ψήφο μομφής την οποία επέβαλε πριν από μια εβδομάδα ο Ματέο Ρέντσι στους κόλπους της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) εναντίον του Ενρίκο Λέτα, του προκατόχου του επικεφαλής της κυβέρνησης, 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως πρόκειται για «ένα πλήγμα στη δημοκρατία». Μόνο 26% θεωρούν αντίθετα πως πρόκειται για μια «ομαλή» αλλαγή κυβέρνησης.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου από το Ινστιτούτο Πιέπολι για λογαριασμό της εφημερίδας Λα Στάμπα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 509 προσώπων, αναφέρει η εφημερίδα που δημοσιεύει το αποτέλεσμα.

Οι απαντήσεις δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές για τον εντολοδόχο πρωθυπουργό ούτε σε ό,τι αφορά το μέλλον της νέας κυβέρνησης.

Μια σχετική πλειοψηφία, 49%, έχει «λίγη ή καθόλου» εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση Ρέντσι, ενώ το 46% έχει «πολλή ή αρκετή» εμπιστοσύνη σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Ο Ματέο Ρέντσι διεξάγει από την Τρίτη διαβουλεύσεις με τους Ιταλούς πολιτικούς ηγέτες για να εκπονήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του και να ετοιμάσει τον κατάλογο των υπουργών του.

Διαβάστε ακόμη: Επτά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Ματέο Ρέντσι

Στο πλαίσιο των συνομιλιών αυτών, επιβεβαιώθηκε ότι η Νέα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα στηρίξει τον Ρέντσι. «Είμαι πολύ ευτυχής που ο εντολοδόχος πρωθυπουργός μας έχει τα μισά μου χρόνια», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι μετά την λήξη της συνάντησης.

Ο 77χρονος Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη τις περασμένες ημέρες με τον Ρέντσι για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου «δεν πρόκειται να αλλάξει, θα παραμείνει σε ισχύ, διότι είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης, δύσκολης προσπάθειας».

To Σάββατο ο Ματέο Ρέντσι θα παρουσιάσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο την σύνθεση της κυβέρνησής του και να αποδεχθεί και τυπικά τον διορισμό του στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Ρέντσι θα μεταβεί απόψε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον πληροφορήσει για το αποτέλεσμα των επαφών του με τα κόμματα, ενώ θα αφιερώσει την αυριανή ημέρα στην κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο