Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή

Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή

Υπερψηφίστηκε και το άρθρο 8 που επιτρέπει την αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τα «μέτρα για την προώθηση του θεσμού της υιοθεσίας και αναδοχής».

Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Σε σύνολο 264 βουλευτών, υπέρ του άρθρου 8 τάχθηκαν 161 έναντι 103 βουλευτών που καταψήφισαν στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη για το συγκεκριμένο άρθρο, κατόπιν αιτήματος της Χρυσής Αυγής. Από τους ΑΝΕΛ ο Βασίλης Κόκκαλης έστειλε επιστολική ψήφο με την οποία δήλωσε ότι καταψηφίζει το άρθρο 8.

Δείτε ακόμη: Οι απώλειες της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο για την αναδοχή παιδιών

Τσίπρας: Το παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο του νομοσχεδίου
Για νομοσχέδιο-τομή έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς διασφαλίζει, όπως είπε, τα δικαιώματα των παιδιών αλλά και των ζευγαριών που επιθυμούν να προσφέρουν αγάπη σε παιδιά που την στερούνται.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η δημόσια συζήτηση εστιάζεται σε ένα μόνο άρθρο του νομοσχεδίου, ωστόσο, όπως είπε, «νομίζω ότι το μεγάλο θέμα σήμερα είναι η στάση της Πολιτείας απέναντι στα παιδιά που στερούνται της δυνατότητας να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και μεγαλώνουν στα ιδρύματα». Ενώ, συνεχίζοντας την ομιλία του πρόσθεσε: «Παιδιά, τα οποία δυστυχώς στα μάτια της Πολιτείας, ήταν αόρατα. Παιδιά ενός κατώτερου θεού που στερούνται της δυνατότητας να ζουν και να ωριμάζουν σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια. Αυτά τα παιδιά λοιπόν, είναι που πρέπει να έχουμε σήμερα στο μυαλό μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε το όργιο γραφειοκρατίας που ίσχυε στη χώρα μας, το οποίο έβαζε δεκάδες θεσμικά εμπόδια με αποτέλεσμα τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα να μην είχαν τη ευκαιρία να βιώσουν ένα καλύτερο μέλλον. Ο πρωθυπουργός κάλεσε το Σώμα το αναρωτηθεί γιατί είναι τόσο δύσκολο την ώρα που παιδιά στερούνται μια οικογένεια και ενώ υπάρχουν εκατοντάδες ζευγάρια που θέλουν να προσφέρουν, γιατί να είναι τόσο δύσκολο για αυτές τις δύο πλευρές να βρεθούν μαζί.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ συντηρητικό και καταλογίζοντάς του φλερτ με ακροδεξιές και αναχρονιστικές ιδέες. Παράλληλα επιτέθηκε σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που, όπως είπε, «αυτό που τις τρέφει δεν είναι η αγάπη, αλλά το μίσος για τον συνάνθρωπο. Το μίσος για αυτόν που είναι ξένος. Το μίσος για τον αλλόθρησκο. Το μίσος για αυτόν που είναι διαφορετικός».

Επίσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια θεσμική τομή και δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες. «Ποια σκοπιμότητα μπορεί να ωθήσει ορισμένους να πούνε “όχι” σε μια προσπάθεια τομής προς όφελος των παιδιών που στερούνται της αγάπης και της φροντίδας; Και ποια σκοπιμότητα μπορεί να ωθήσει ορισμένους να πούνε “ναι” στη διαιώνιση ενός καθεστώτος που εμποδίζει χιλιάδες νέα ή μεγαλύτερα ζευγάρια να προσφέρουν αγάπη σε ένα παιδί;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, για το νομοσχέδιο τόνισε πως το πρώτο πράγμα που επιλύει, είναι το ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε Ιδρύματα, παύουν επιτέλους να είναι αόρατα από την πολιτεία. «Κανένα κράτος και καμία συντεταγμένη πολιτεία, δεν μπορεί να επιτρέπει να αντιμετωπίζονται αυτές οι ψυχές ως οι εν δυνάμει απόκληροι της κοινωνίας» σημείωσε. Ενώ χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι αδυνατεί ακόμα και σήμερα η Πολιτεία να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται στα δημόσια ιδρύματα.

«Δημιουργούμε έναν ηλεκτρονικό φάκελο με τα στοιχεία του κάθε παιδιού. Για να γνωρίζουμε πόσα και ποια είναι αυτά τα παιδιά, που αναζητούν οικογένεια, έχοντας έναν αυτονόητο νομίζω, στόχο μακροπρόθεσμα, κανένα παιδί στο περιθώριο κανένα παιδί σε ίδρυμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. « Αυτός ο ηλεκτρονικός φάκελος, διασφαλίζει επιπλέον και κάτι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «όταν το παιδί ενηλικιωθεί, θα μπορεί -αν το θελήσει- να ανατρέξει σε αυτά τα στοιχεία και να αναζητήσει τις ρίζες του».

Το νομοσχέδιο επιλύει και προβλήματα που αφορούν στους υποψήφιους γονείς. «Προχωράμε σε ρυθμίσεις για την επίσπευση αυτών των διαδικασιών. Η αναδοχή θα έχει πλέον μέγιστο διάστημα ολοκλήρωσης τους οκτώ έως δώδεκα μήνες αντί για χρόνια. Αντιστοίχως και η υιοθεσία. Οκτώ έως δώδεκα μήνες και μετά θα εκκρεμεί μόνο η δικάσιμος, για την οποία θα υπάρξει, επίσης, η σχετική μέριμνα και ο συντονισμός με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να ορίζεται κατά προτεραιότητα και έτσι να επισπεύδεται η όλη διαδικασία» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στη διάκριση ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία, ένα ζήτημα που προκάλεσε αρκετή σύγχυση, στη δημόσια συζήτηση «είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω σκοπιμοτήτων», όπως παρατήρησε. «Κάποιοι λανθασμένα ταυτίζουν την υιοθεσία, που αποτελεί μια διαδικασία, η οποία εγκρίνεται σε τελικό στάδιο από δικαστήριο, με την αναδοχή. Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς, οι οποίοι επιπροσθέτως κατά τη διάρκεια της αναδοχής, θα πρέπει να έχουν επαφή μαζί του», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός. Για την αναδοχή ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αποτελεί υπόδειγμα αλτρουισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς για όσους το επιλέγουν, καθώς δίνουν σε ένα παιδί, χωρίς να αποκτήσουν δικαιώματα σε αυτό.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απαντήσει στο «γιατί» όλες τις προηγούμενες ημέρες δεν συζητήθηκε η ουσία του νομοσχεδίου, αλλά ένα άρθρο του για το σεξουαλικό προσανατολισμό των υποψήφιων προς αναδοχή γονέων.

Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε την υποκρισία και τα φοβικά σύνδρομα και στερεότυπα που αναπαράχθηκαν από ορισμένους πολιτικούς χώρους και μάλιστα στο όνομα μιας θρησκείας που είναι δομημένη πάνω στον άξονα της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, είπε με έμφαση. Τέλος, δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται στην άρση των αρχών της, μη υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος αλλά και τα όσα αναπαράγουν τα μέσα ενημέρωσης. Ενώ απαρίθμησε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών όπως το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια καθώς και τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου.