Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει η Μέι στον Μαρκ Κάρνεϊ για τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει η Μέι στον Μαρκ Κάρνεϊ για τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας
Bank of England governor Mark Carney speaks during a news conference at the Bank of England in London, Tuesday, July 5, 2016. Carney says some of the risks predicted to the economy before the referendum on leaving the European Union have begun to crystalize, but that the institution will act to support jobs and growth. (Dylan Martinez/AP)

Ο Κάρνεϊ έχει πει ότι θα ανακοινώσει έως τα τέλη του έτους εάν θα παραμείνει στην κεντρική τράπεζα έως το 2021 ή θα αποχωρήσει στα μέσα του 2018.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πιστεύει ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ είναι ο πλέον κατάλληλος για το ρόλο αυτό και θα ταχθεί υπέρ της παραμονής του στη συγκεκριμένη θέση, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Μέι.

Ο Κάρνεϊ, που έχει δεχθεί τα πυρά των υποστηρικτών του Brexit για τη στάση του στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα αναφορικά με την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, έχει πει ότι θα ανακοινώσει έως τα τέλη του έτους εάν θα επιλέξει να παραμείνει στην κεντρική τράπεζα έως το 2021 αντί να αποχωρήσει στα μέσα του 2018 βάσει του μέχρι τώρα προγραμματισμού.

«Η πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρη στη στήριξή της για τον διοικητή και το έργο που επιτελεί για τη χώρα», δήλωσε η εκπρόσωπός της σε δημοσιογράφους.

«Είναι ξεκάθαρα μια απόφαση του ιδίου, η πρωθυπουργός σίγουρα θα υποστηρίξει το να παραμείνει και πέραν των πέντε ετών…. Η πρωθυπουργός είχε ανέκαθεν μια καλή συνεργασία με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και σκοπεύει να το συνεχίσει αυτό».

Ερωτηθείσα εάν ο Κάρνεϊ είναι ο καλύτερος για τη θέση αυτή, η εκπρόσωπος δήλωσε: «Οπωσδήποτε».

«Μέγιστη ελευθερία» στην ενιαία αγορά της ΕΕ

«Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιδιώκει οι επιχειρήσεις να έχουν την ελευθερία να λειτουργούν εντός της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η εκπρόσωπός της σήμερα, Δευτέρα, ερωτηθείσα σε τι είδους εμπορική συμφωνία στοχεύει η Μέι μετά την αποχώρηση από την ΕΕ.

«Πιστεύω ότι η πρωθυπουργός είπε πολλές φορές ότι θέλει η Βρετανία να είναι παγκόσμιος πρωταθλητής για το ελεύθερο εμπόριο, ότι θέλει οι βρετανικές επιχειρήσεις να έχουν τη μέγιστη ελευθερία να συναλλάσσονται και να λειτουργούν εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μέι, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θέλει η Βρετανία να παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ.