Purdue Pharma: Προς διακανονισμό 12 δισ. δολαρίων για την κρίση των οπιοειδών

Purdue Pharma: Προς διακανονισμό 12 δισ. δολαρίων για την κρίση των οπιοειδών
epa07416117 A view of the corporate headquarters of Purdue Pharma, the pharmaceutical company that makes OxyContin, in Stamford, Connecticut, USA, 05 March 2019. According to news reports, Purdue Pharma is reportedly considering filing for bankruptcy as a way to address the potential significant liabilities the company is facing from lawsuits related to allegations that it contributed to the opioid crisis in the United States. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με το Reuters προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συμφωνία της εταιρείας με τις αρχές και οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Στη δίνη της κρίσης των οπιοειδών βρίσκονται μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες. Μετά το πρόστιμο στην Johnson & Johnson  έρχεται η σειρά της Purdue Pharma να προχωρήσει σε έναν διακανονισμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 12 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία που έρχεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 2.000 αγωγές για το οπιοειδές παυσίπονο OxyContin και οι ιδιοκτήτες της, η οικογένεια Σάκλερ, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με πολιτειακές και τοπικές αρχές των ΗΠΑ για διακανονισμό, που θα κινηθεί από 10 έως 12 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal. H Purdue επιβεβαίωσε στο BBC ότι «εργάζεται προς μία παγκόσμια λύση», αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει το ύψος της ενδεχόμενης συμφωνίας.

Το NBC, το οποίο πρώτο μετέδωσε την είδηση για τις διαπραγματεύσεις, μεταδίδει ότι ο διακανονισμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υποχρέωση των Σάκλερ να πουλήσουν πλειοψηφικό μερίδιο της εταιρείας.

Σύμφωνα με το Reuters προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συμφωνία της εταιρείας με τις αρχές και οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Τι είναι η κρίση των οπιοειδών

Σημειώνεται ότι η Purdue είναι μεταξύ των 22 εταιρειών, που παρασκευάζουν, διανέμουν ή πωλούν σε λιανική οπιοειδή και κατονομάζονται σε περισσότερες από 2.000 υποθέσεις, που θα εκδικαστούν τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο ο ιδρυτής της Insys Therapeutics, Τζον Καπούρ, έγινε ο πρώτος επικεφαλής φαρμακευτικής, που καταδικάζεται στις ΗΠΑ για την κρίση των οπιοειδών, που έλαβε τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.  Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Επιδημιών υπολογίζει ότι 130 Αμερικανοί πεθαίνουν κατά μέσο όρο ημερησίως από υπερβολική δόση οπιοειδών.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, ασθενείς χωρίς σοβαρές παθήσεις ελάμβαναν φάρμακα με ουσίες, όπως η φεντανύλη, η οποία είναι έως και 100 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη και συνήθως συνταγογραφείται σε περιπτώσεις όπως οι θεραπείες καρκίνου.