Ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία: Τι αλλάζει με τον αυτόματο μηχανισμό ειδοποίησης

Ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία: Τι αλλάζει με τον αυτόματο μηχανισμό ειδοποίησης
Photo: pixabay.com
Εμφανείς οι επιπτώσεις στα έσοδα του Δημοσίου από τις χαμένες ρυθμίσεις.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εισάγει έναν αυτόματο μηχανισμό ειδοποίησης των οφειλετών και επιβάλλει ένα ελαστικότερο πλαίσιο κριτηρίων με σκοπό τον περιορισμό των απωλειών στις ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία.

Η αυξημένη ποσότητα των χαμένων ρυθμίσεων, η οποία ανέρχεται σε 232.000 ή 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε όρους υπολοίπου, έχει προκαλέσει ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο ερευνά τρόπους για την αντιμετώπισή της, καθώς οι επιπτώσεις είναι εμφανείς στα έσοδα του Δημοσίου.

Η κόπωση που καταγράφεται στο μέτωπο των ρυθμίσεων αποτυπώνεται επίσης στον χάρτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία. Από το σύνολο των περίπου 81 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιπροσωπεύει το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, μετά την αφαίρεση των ανεπίδεκτων είσπραξης 26,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει ρυθμιστεί μόλις το 5,8% (4,7 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης των υποχρεώσεων των φορολογούμενων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, που προωθεί το ΥΠΕΘΟ, θα ενημερώνει τους οφειλέτες για επικείμενη απώλεια της ρύθμισης και την απειλή εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα:

  • Θα γίνεται ψηφιακή παρακολούθηση όλων των προϋποθέσεων της ρύθμισης.
  • Σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης, προκειμένου να διορθώσει την κατάστασή του εντός λογικού χρονικού διαστήματος. Εάν δεν το πράττει, η απώλεια της ρύθμισης θα επιβάλλεται μέσω κεντρικής διαδικασίας και όχι από τον κάθε τοπικό Διευθυντή Φορολογικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ).

Ταυτόχρονα με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, οι οφειλέτες που έχουν χάσει τις προηγούμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων μπορούν να επανενταχθούν υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Έχουν εξοφλήσει όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις της ρύθμισης.
  • Έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Αν η προθεσμία έχει λήξει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι 31 Μαΐου 2024, δηλαδή 5 μήνες μετά.
  • Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους εντός 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.
  • Σύμφωνα με το τρέχον καθεστώς, η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμα και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Αυτό ισχύει επίσης και για νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: