Road Warrior: Με μια βαλίτσα στο χέρι

Η Ναταλί Βαγιωνή μεταφέρει την εικοσαετή παράδοση των βιολογικών καλλυντικών της Fresh Line στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Η παραδοσιακή ζακυνθινή σαπωνοποιία της οικογένειας Βαγιωνή βλέπει πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Με 190 σημεία πώλησης σε 14 χώρες και 40 σε όλη την Ελλάδα, οι ευεργετικές ιδιότητες της ελληνικής γης φτάνουν στα πέρατα του κόσμου. Με πωλήσεις από το Χονγκ Κονγκ και τη Ρωσία ως τη βόρεια Ευρώπη και σύντομα στις ΗΠΑ, το 80% του τζίρου της προέρχεται από το εξωτερικό. Ενδεικτικά, το 2012 η εξαγωγική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 45%. Ένα επίτευγμα δύσκολο και άκρως απαιτητικό για τη Ναταλί Βαγιωνή, μία εκ των ιδιοκτητών της Fresh Line, η οποία βρίσκεται τα τελευταία εννέα χρόνια κυριολεκτικά με μια βαλίτσα στο χέρι. Κι όπως η ίδια μας λέει, «σε μια διαπραγμάτευση, όσο σκληρή κι αν είναι, πρέπει να γνωρίζουμε πως τίποτα δεν είναι προσωπικό. Είναι απλώς business».

Κιτ επαγγελματικής επιβίωσης
«Έχω πάντα μαζί μου το laptop με όλα τα στοιχεία της εταιρείας. Μόνιμος συνοδοιπόρος μου είναι η ηλεκτρονική παρουσίαση της φιλοσοφίας της Fresh Line, σε μορφή περιοδικού, καθώς και δείγματα των προϊόντων μας – κάτι που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο».

Διαβάστε ακόμη: Η Fresh Line «έπιασε» Κίνα

Το πρώτο μάθημα
«Η πρώτη μεγάλη συμφωνία στο εξω-τερικό έκλεισε το 2004. Σε εκείνο το ταξίδι στη Ρωσία ένιωσα κάπως αγχωμένη, αλλά με έναν τρόπο άκρως δημιουργικό. Η επαφή με μια επαγγελματική κουλτούρα εντελώς διαφορετική με όπλισε με εφόδια, τα οποία κουβαλάω μέχρι σήμερα σε κάθε μου ταξίδι».

Business cards
«Οι business cards μου είναι το ίδιο πολύτιμες με το κινητό μου. Στα πιο απίθανα σημεία μπορεί να συναντήσεις έναν πιθανό συνεργάτη. Έχω συνταξιδεύσει με εν δυνάμει συνεργάτη σε πτήση προς το Χονγκ Κονγκ και το Λος Άντζελες. Και στις δύο περιπτώσεις κάθονταν στο διπλανό μου κάθισμα».

Διαβάστε ακόμη: Η κρίση χτύπησε και τα καλλυντικά

Διαβατήριο, αποσκευές και… ειλικρίνεια
«Η συναλλαγή με συνεργάτες στο εξωτερικό πρέπει να περιβάλλεται από ένα πλέγμα φερεγγυότητας. Απαγορεύεται να υπόσχεσαι πράγματα που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις. Καλύτερα να δείξεις από την αρχή μέχρι πού μπορείς να φτάσεις, παρά να επιχειρήσεις να ξεγελάσεις. Η ταχύτητα, η αμεσότητα και η τέλεια προετοιμασία δεν αρκούν αν δεν υπάρχει απόλυτη ειλικρίνεια».

Νέες ευκαιρίες
«Το μεγάλο στοίχημα είναι οι ΗΠΑ. Πραγματοποιούμε μικρά βήματα προς την άλλη όχθη του Ατλαντικού, μιας και γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτικές συνήθειες της ασιατικής αγοράς, στην οποία τα ταξίδια μας έχουν γίνει ρουτίνα, επηρεάζονται άμεσα από τις αμερικανικές».

«Έσο βιολογικά έτοιμος»
«Το πρώτο εξάμηνο του 2013 πέρασα τέσσερις μήνες εκτός Ελλάδος. Προσπαθώ με κάθε ευκαιρία να γυμνάζομαι, να τρώω υγιεινά και να κοιμάμαι έχοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα, για να αντεπεξέλθω στις αυστηρές απαιτήσεις και τις πολύωρες συναντήσεις».

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στo περιοδικό Fortune, που κυκλοφορεί στα περίπτερα.