Η Ρωσία το ξανασκέφτεται για τις εισαγωγές ελληνικών φρούτων

Η Ρωσία το ξανασκέφτεται για τις εισαγωγές ελληνικών φρούτων

Ενθαρρυντικές δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται πως αναθεωρεί τις σκέψεις απαγόρευσης εισαγωγής ελληνικών φρούτων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Rosselkhoznadzor) Σεργκέι Ντάνκβερτ.

«Με την Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ελλάδας έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις» δήλωσε χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ ο κ. Ντάνκβερτ, συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι σχετικά με τις ενέργειές μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ντάνκβερτ αυτήν την εβδομάδα πρέπει να προσδιοριστεί η ημερομηνία των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής πλευράς με σκοπό να συζητηθεί ο πιο λεπτομερής έλεγχος της παραγωγής, που εξάγεται στη Ρωσία.

«Εάν προκύψει ανάγκη, τότε μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα οι ειδικοί εμπειρογνώμονές μας για έλεγχο των προϊόντων πριν τη φόρτωσή τους» είπε ο κ. Ντάνκβερτ.

Στο ενδεχόμενο πιθανής απαγόρευσης της εισαγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και όλης της φυτικής παραγωγής από την ΕΕ, είχε αναφερθεί ο κ. Ντάνκβερτ και άλλα στελέχη της υπηρεσίας του την περασμένη Πέμπτη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι σε παρτίδες με ροδάκινα και νεκταρίνια από την Ελλάδα εντοπίστηκε παράσιτο καραντίνας grapholita molesta.

Ικανοποίηση από τους εξαγωγείς οπωροκηπευτικών
Με ανακούφιση υποδέχτηκε η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών «INCOFRUIT – HELLAS» τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της ρωσικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την πρόθεση απαγόρευσης τής εισαγωγής και ελληνικών φρούτων στη Ρωσία. Τυχόν επιβεβαίωση της απειλής της Μόσχας για «εμπάργκο» θα οδηγούσε σε ναυάγιο τις ελληνικές εξαγωγές τού κλάδου, σε μια χρονιά που οι πωλήσεις ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία εξελίσσονται με ρυθμούς-ρεκόρ.

«Οι δηλώσεις του κ. Ντάνκβερτ ότι θα διαβουλευθεί με τις ελληνικές υπηρεσίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Οι ελληνικές αρμόδιες αρχές πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις ρωσικές και να προσπαθήσουν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εξαγωγές, πολύ περισσότερο όταν βρισκόμαστε εν μέσω μιας εξαγωγικής περιόδου, που εξελίσσεται με ρυθμούς-ρεκόρ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός σύμβουλος τής INCOFRUIT – HELLAS, Γεώργιος Πολυχρονάκης.

Βάσει εκτιμήσεων του Συνδέσμου, μέχρι 31 Ιουλίου οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία σε ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κεράσια υπολογίζεται ότι ανήλθαν σε 40.000 τόνους, έναντι 16.000 τόνων στο αντίστοιχο επτάμηνο πέρυσι (μια χρονιά χαμηλής εγχώριας παραγωγής) και 36.000 τόνων το 2012, που ήταν χρονιά- ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές του κλάδου, από το 1992.

Κατά τον ίδιο, το 2014 οι ελληνικές εξαγωγές συνολικά των νωπών φρούτων και λαχανικών προς τη Ρωσία δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τους 170.000 τόνους, έναντι 140.000 τόνων το 2013 και περίπου 160.000 τόνων το 2012. Από τις συνολικές εξαγωγές του 2013, 122.000 τόνοι αφορούσαν απευθείας εξαγωγή από Ελλάδα, ενώ περίπου 20.000 τόνοι προήλθαν από προωθήσεις από τη Λιθουανία, τη Μολδαβία και άλλες χώρες. Παράλληλα, από 43.000 τόνους το 2004, το 2012 οι εισαγωγές από την Ελλάδα ανήλθαν στους 158.000 τόνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Αρχίζει να «ματώνει» και η Ελλάδα από την κρίση στην Ουκρανία

Καλλιεργητές και εξαγωγείς «τρέμουν» πιθανό ρωσικό εμπάργκο

Ρωσικό εμπάργκο και στη φυτική παραγωγή της Ευρώπης;

Έρχονται «αντίποινα» και στην Ελλάδα από τη Ρωσία;